Op de vierde editie van de Dag van de Verkeersveilige Gemeente kregen de gemeente Boechout en de politiezone Minos de erkenning van ‘Verkeersveilige Gemeente’, voor hun aanpak en inzet rond verkeersveiligheid.
Traject Verkeersveilige Gemeente
Sinds 2021 neemt de gemeente deel aan het traject Verkeersveilige Gemeente van de Provincie Antwerpen. Hiermee onderschrijven we de missie om te streven naar nul verkeersslachtoffers. In 2021 stelde de gemeente een actieplan rond verkeersveiligheid op. Het actieplan bevat verschillende actie en maatregelen en is opgebouwd volgens de vijf pijlers van verkeersveiligheid : beleid en organisatie, educatie en communicatie, infrastructuur, handhaving en monitoring.
Evaluatierapport
Het recentste evaluatierapport brengt de inspanningen en evolutie van onze gemeente sinds 2021 op vlak van verkeersveiligheid in kaart. Hieruit blijkt dat we op elk van de vijf pijlers belangrijke stappen hebben gezet. Sinds 2023 is er een duidelijke daling van het aantal ongevallen met lichtgewonden en sinds 2024 is er ook een grote daling van het aantal fietsongevallen. Van de bevraagde inwoners vindt 69 procent dat het veilig fietsen is in Boechout, 31 procent ondervindt regelmatig last van ‘snel rijdend verkeer’. Ongeveer de helft van de inwoners vindt het veilig om zijn of haar kinderen zelfstandig naar school te laten gaan.
Verder is gebleken dat Boechout werkt aan veilige infrastructuur die voor iedereen begrijpelijk is. De gemeente zet ook sterk in op sensibilisering via verschillende communicatiekanalen. Uit de gemeente- en stadsmonitor blijkt dat er ook grote winsten zijn geboekt in het beperken van sluipverkeer en te hoog gereden snelheden. Boechout scoort op verkeersveiligheidsgevoel ver boven het provinciaal gemiddelde.
Naast de provincie Antwerpen zijn ook de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen en de verbindingsofficieren bij de gouverneur partners binnen het traject.
foto’s (c) Gazet van Hove.