Meldpunt Fietspaden

De toestand van sommige fietspaden in de gemeente kan altijd beter. Iedereen kan meewerken om tot betere fietspaden te komen.

Sedert 1 oktober jl. kunnen burgers knelpunten en problemen aan fietspaden melden via het “Meldpunt Fietspaden” op het internet op www.meldpuntfietspaden.be .

Dit meldpunt is vooral bedoeld om abnormale toestanden te signaleren, die een ernstig gevaar inhouden voor de fietsers en waar een dringende tussenkomst van de wegbeheerder nodig is. Het ingezonden bericht wordt automatisch naar de bevoegde wegbeheerder doorgemaild. Dit meldpunt is er voor alle Vlaamse gemeenten.

 

Kippen op straat

In bepaalde delen van de Dahliastraat, de Statielei en De Ster hebben kippen zich reeds jarenlang meester gemaakt van de openbare weg. Tientallen dieren leven er vrij in de struiken en nabijgelegen spoorwegbermen. Omwonenden vragen zich af wat er gebeurt als deze diertjes een verkeersongeval veroorzaken ? Volgens het verkeersreglement moeten autobestuurders steeds kunnen stoppen voor iedere hindernis op de baan. Er is geen ophokplicht voor deze wilde dieren. De verantwoordelijkheid voor de aanwezigheid van deze kippen ligt ook bij de particulieren die deze kolonie dagelijks blijven voederen.

 

Geen observatiecamera’s

Er komen in het gemeentecentrum geen observatiecamera’s. Deze zouden de verkeerspolitie kunnen ondersteunen en allerlei vormen van criminaliteit sneller kunnen rapporteren. Volgens de burgemeester moet het plaatsen van camera’s kaderen in de eisen van de zogenaamde “camerawet”.

Er zijn bij de installatie van observatiecamera’s een aantal vragen zoals wie die beelden zal bekijken en welk evenwicht er in de toepassing van het recht op privacy van individuen dient gehanteerd te worden. De politiediensten en de gemeentewacht krijgen de opdacht in het gemeentecentrum de realiteit in kaart te brengen op het vlak van overlast en criminaliteit.

 

Fietspad Lintsesteenweg

Over het grootste gedeelte van de Lintsesteenweg loopt er een fietspad dat in beide richtingen mag bereden worden. Dit zorgt op een aantal plaatsen voor de nodige problemen zoals overwoekerend gras en gevaarlijke toestanden bij het kruisen naast drukke rijstroken. De mogelijke aanleg van een tweede fietspad in de richting van Lint zou de onteigening van vier woningen inhouden en dit is een te dure investering. Het gras zal tweemaal per jaar worden gemaaid en geveegd.

 

Zonnestelselpad

Het toeristische gemeentelijk zonnestelselpad in de Geelhandlaan ligt er wat verwaarloosd bij. De informatieborden van de planeten kunnen een dringende opkuisbeurt gebruiken door de geregelde neerslag van hars van de bomen. Volkssterrenwacht Urania zal deze taak op zich nemen.

De gemeentediensten hebben reeds opdracht gekregen om het monument van Paul van Ostayen aan cultureel centrum “De Markgraaf” op te kuisen.