De Heemkundige kring “De Markgraaf” is erg begaan met de geschiedenis van Hove. Hiervoor doet men een oproep naar alle Hovese verenigingen en ook naar alle Hovenaars. Als men later zal vragen : “wat leefde er toen allemaal in Hove ? wat gebeurde er allemaal?, enz…” dan zal men terecht komen bij de verenigingen en misschien ook bij individuele Hovenaars.

Om voor de toekomst vast te leggen wat er aan verenigingen leeft in Hove, vraag de heemkundige kring om een korte geschiedenis van de vereniging te bezorgen. Daarin wordt best vermeld da datum van het ontstaan van de vereniging, de stichters en alles wat interessant is voor de geschiedschrijving. Hoe meer informatie, hoe beter.

Men wil extra aandacht vragen op het groot belang van het archief van de vereniging voor de toekomstige geschiedschrijving. Gooi geen archief weg. Anders zal men later moeten vaststellen dat samen met het archief ook de kennis over het verleden van de vereniging is verdwenen. En bij een jubileumviering staat men dan met lege handen. Een gevaarlijk ogenblik voor het archief is een wijziging in het bestuur, een wisseling van voorzitter of secretaris. Vaak gaat er dan veel archief verloren.

Onder archief verstaat men papieren documenten (verslagen van vergaderingen, ledenlijsten, het tijdschrift, briefwisseling, …), foto’s, films, affiches, zelfklevers, vlaggen, kentekens, uniformen, instrumenten, CD’s, DVD’s. Kortom al wat informatie bevat over de vereniging.

Indien het archief te omvangrijk wordt, dan kan men het altijd overdragen aan de heemkundige kring. Men kan ook stukken laten kopiëren als men er nog geen afstand wil van doen. Individuele Hovenaars kunnen ook een schenking van hun archief m.b.t. de gemeente doen aan de heemkundige kring.

Verdere inlichtingen over de Hovese Heemkundige kring “De Markgraaf”, voorzitter Dhr. Wouter Rombauts, Statielei 44 Hove, tel. 03 / 455.52.12. e-post: wrombauts@telenet.be of bij secretaris Dhr. Eddy Beyens, Zwaluwenlaan 6 Hove, tel. 03 / 455.48.14. – e-post: eddy.beyens@skynet.be .