De slechtvalk behoort tot de grootste valken. Deze roofvogel staat bekend als de snelst duikende vogel ter wereld. Het dier maakt vanaf grote hoogte steile duikvluchten. De snelst opgemeten vlucht bedraagt op dit moment 380 km per uur. De prooi wordt in de vlucht geslagen en is meestal op slag dood. De prooien zijn meestal vogels (duiven, eenden, enz …) precies omdat die vaak in de vlucht worden geslagen, maar soms ook andere dieren die op de grond worden gegrepen. Slecht betekent trouwens niet slecht maar stond vroeger gelijk aan natuurlijk, gewoon. In de middeleeuwen was de slechtvalk een algemeen voorkomende valk.

Enkele jaren geleden was er op het fabrieksterrein van Agfa-Gevaert een groot duivenprobleem. Daarom zocht het bedrijf contact met het Fonds voor de Instandhouding van Roofvogels (FIR) en in 2002 plaatste ze een nestbak op de grote fabriekschouw. In 2007 was het nest bewoond. In 2008 lagen er vier eieren in, waarvan drie onbevruchte. Eén jong kon op 1 juni 2008 het nest verlaten. Eind februari jl. zijn er al enkele slechtvalken gesignaleerd rond het nest, maar of er dit jaar ook jongen zullen zijn in het nest is nog niet geweten.

In 2008 broedden in Vlaanderen vijfendertig koppels slechtvalken. Samen brachten ze 78 jongen groot. Een stijging met 16 éénheden. Overal in Europa gaat de slechtvalk vooruit. Het FIR voorspelt zelfs dat binnen enkele jaren de slechtvalk terug in de bomen zal broeden, zoals vroeger.

In 1968 was de slechtvalk in onze regio uitgestorven. Dat had alles te maken met het gebruik van gechloreerde koolwaterstoffen in de landbouw. Door het aan banden leggen van die pesticiden kon de slechtvalk aan zijn herkolonisering beginnen. In 1996 werd na het plaatsen van nestkasten op de koeltoren van de kerncentrale van Doel er een eerste jong geboren.

Mortsel, 16 mei: slechtvalkhappening
Natuurpunt afdeling “Land van Reyen” organiseert op zaterdagnamiddag 16 mei e.k. in samenwerking met Agfa-Gevaert een kennismakingsnamiddag met de merkwaardige bewoners van de fabriekschouw. Aan de fabriekspoort in de Hendrik Kuypersstraat is er vanaf 13.00u. de nodige animatie. Er staan telescopen opgesteld om de dieren te bewonderen, er is een tentoonstelling over de dieren, natuurfotografie, stands, films, producten uit de Groene Winkel. Om 16u. is er een voordracht over de slechtvalk. Nadien biedt Agfa-Gevaert een drankje aan.

www.natuurpunt.be