Nieuw gemeenschapscentrum aan de Kapelstraat in aantocht

Op de jongste gemeenteraad werd de vraag gesteld hoe het nu zit met het dossier van het gemeenschapscentrum voor Hove-centrum? Na het verdwijnen van het parochiaal centrum “Prinsenhof” aan de Kapelstraat, ondertussen zo’n negen jaar geleden,  zitten vele Hovese verenigingen zonder vast ontmoetingslokaal waar ze terecht kunnen om te vergaderen en ook om iets te “nuttigen”.

Hiervoor werd er zelfs een speciale vzw “De Hoveling” voor in het leven geroepen.

Vandaag is de site van het vroegere “Prinsenhof” aan de Kapelstraat 19 niet meer herkenbaar. De gronden werden gecommercialiseerd met winkels op de benedenverdieping met daarboven zes luxeappartementen. De oude achterliggende feestzaal van het “Prinsenhof” staat er vandaag wat verwaarloosd bij.

Enige tijd geleden verwierf “De Thuishaven”, een instelling voor personen met een verstandelijke beperking, de oude feestzaal. Men is van plan om deze om te vormen tot een dagcentrum waar hun cliënten  onder toezicht de nodige activiteiten aan de dag leggen.

“De Thuishaven” wil de feestzaal aanpassen en integreren in de Hovese gemeenschap zodat ze na de werkuren en tijdens de weekeinden gebruikt kan worden voor socio-culturele activiteiten van Hovese verenigingen. Hierbij worden cliënten van het dagcentrum betrokken, ofwel in de organisatie ofwel als deelnemer.

Om alles in goede banen te leiden is er nog veel geld en tijd nodig.

Momenteel staat het dagcentrum van ‘De Thuishaven’ nog in Mortsel. De Thuishaven wacht nu nog op de goedkeuring van de bevoegde overheden om te kunnen starten met de werkzaamheden. Wanneer de verhuizing zal kunnen plaatsvinden, is nog niet bekend. De vzw “De Hoveling” werd reeds ingelicht over de intenties rond de oude feestzaal aan de Kapelstraat. We volgen dit dossier verder op.

 

Actieplan voor Hovese middenstanders

De komende werkzaamheden rond de Oost-West-as zullen ettelijke jaren in beslag nemen. In die tijd  moeten de getroffen plaatselijke winkeliers in Hove zien te overleven. Dit gaat niet vanzelf. Er moet een duidelijk actieplan worden opgesteld om Hove tijdens die moeilijke periode commercieel te blijven aanprijzen als interessante koopgemeente. Op de laatste gemeenteraad werd er voorgesteld om betaalcheques met een max. waarde van 5 euro te verspreiden bij de Hovenaars.  Praktisch komt het hierop neer dat  iedere volwassen Hovenaar tijdens ieder jaar dat de werken aan de oost-west-as duurt, minstens één betaalcheque van minstens 5,00 euro krijgt. Hiermee kan men gedurende deze periode aankopen financieren bij alle Hovese middenstanders. Alle Hovese middenstanders hebben immers te lijden onder de vele wegwerkzaamheden in en rond Hove. De betrokken Hovese handelaars krijgen bij inlevering van hun verzamelde cheques het betreffende bedrag door de gemeente uitbetaald. De praktische uitwerking van dit betaalsysteem wordt verder uitgewerkt in samenspraak met de Hovese middenstanders of hun vertegenwoordiging. Om dit bedrag te compenseren zoekt het gemeentebestuur in de jaarbegroting naar bezuinigingen – zonder veel belang voor Hove – op uitgaven van dezelfde financiële orde van grootte. De burgemeester stelde dat er in januari e.k. overleg komt met de middenstanders en dat er voorstellen zullen op tafel liggen om de middenstanders te ondersteunen. Dit voorstel kan eventueel worden overwogen. De Hovese middenstanders maken deel uit van de werkgroep die de werken rond de oost-west-as begeleidt.

 

De Hovese raden aan het woord

De huidige bestuursmeerderheid is nu drie jaar aan het bewind. Op verschillende plaatsen verschijnen er artikels met de positieve en negatieve punten van het gemeentebestuur. In het voorjaar zal het schepencollege de Hovese raden (cultuur, milieu, sport, senioren, ontwikkelingshulp, Gecoro, jeugd, enz …) bevragen naar hun toekomstige wensen en verwezenlijkingen van de laatste drie jaar van deze legislatuur. Het wordt geen verplichte opvordering. Tijdens een gesloten gemeenteraadscommissie zullen alle Hovese raden aan de beurt komen en hun tussentijds rapport voorleggen. Wat hebben deze raden de afgelopen drie jaar gepresteerd?, Wat zit er nog in de pijplijn? enz … Welke plannen mogen we nog verwachten?, Hindernissen?, Uitdagingen?, Prijskaartje?, enz …