Straatnaamborden, kruispunten en huisnummerreeksen

Op verschillende straathoeken en T-kruispunten in Hove staan geen straatnaambord. Sommige straten van de gemeente bestaan uit verschillende gedeelten door hun lengte, structuur, aanwezige kruispunten, enz … Voor bezoekers vreemd aan de gemeente, hulpdiensten, bij duisternis, enz … is dit niet zo vanzelfsprekend om de weg naar de juiste woning te vinden. Bij dringende interventies tellen alle seconden. Verloren rijden in een kluwen van anonieme straten kan dan ernstige gevolgen hebben. Het aanbrengen van huisnummerreeksen op de straatnaamborden kan dit probleem ook grotendeels oplossen.

Schepen van openbare werken Jo Ampe is zich bewust van deze feiten maar verwijst naar de taak van de nieuwe Gemeentewacht. “De gewezen gemeentewacht moest dit opvolgen maar was geruime tijd ziek. Zo is dit werk blijven liggen. Nu moet de nieuwe gemeentewacht dit opvolgen”.

Geen “boogpoorten” voor de Hovese scholen

“Boogpoort” aan de Vrije basisschool in 2580 Putte
“Boogpoort” aan de Vrije basisschool in 2580 Putte

De werken aan de O-W-as zijn in volle gang. In het centrum van Hove lopen meer dan 2.000 scholieren en leerlingen school. Het gemeentebestuur moet er alles aan doen om hun veiligheid optimaal te verzekeren ! Geen enkele inspanning mag over het hoofd gezien worden. In de plannen rond de O-W-as spreekt het bestuur ook over “poorten”. Een gemeenteraadslid stelde voor om boogpoorten met in het dak het woord “school” aan te brengen in de omgeving van de vijf Hovese scholen. Als voorbeeld werd verwezen naar de gemeente Putte (zie foto) waar dit een positief resultaat heeft. Deze poorten maken het de automobilisten duidelijker dat ze de omgeving van een school naderen en zo ook hun snelheid kunnen minderen. Deze boogpoorten zijn voldoende hoog zodat alle bussen, vrachtwagens, containervervoer eronder kunnen rijden. Schepen van openbare werken Jo Ampe stelde dat hij beroepsmatig in Putte deze boogpoorten heeft gerealiseerd. In Hove komen ze niet omdat ze te duur zijn (125.000 euro) en de functie van poort zal in Hove worden uitgebeeld via de aanplanting van groenstructuren.

Geen extra zitbank voor de Leliestraat

Ter hoogte van het kruispunt met de Wouwstraat (huisnummer 97) stond er tot voor kort een telefooncel. Deze is nu definitief weggenomen. Er is wat ruimte om in dit groene hoekje een extra zitbank aan te brengen. Schepen Jos Peeters vond dit geen goed idee. Zitbanken worden in Hove ingeplant in functie van de omgeving en de aanwezigheid van reeds andere zitbanken in de wijk. De Leliestraat krijgt geen extra zitbank. Volgens de interpellant zijn er weinig zitbanken aanwezig in de Hovese Bloemenwijk.

Burentwisten oplossen via OCMW-bemiddeling

In elke gemeenschap waar mensen georganiseerd samenleven ontstaan er twisten, kleine en grote. Soms duren die conflicten jaren of lopen van de ene generatie over op de andere. Sommige TV-programma’s en magazines leven van zulke conflictstof.

Andere oplossingen zijn ook mogelijk. In Antwerpen tracht men kleine burentwisten zoals lawaaihinder of geuroverlast nu op te lossen via een vrijwillige burenbemiddelaar die erg communicatief is, beschikt over gezond verstand en ook erg diplomatisch is. Het gemeentebestuur ziet hierin geen oplossing voor Hovese burentwisten. Men verwijst liever door naar het OCMW die ook kunnen bemiddelen.

Parochiegrenzen aangepast

De gemeentegrenzen werden als voorbeeld genomen voor de parochiegrenzen. Een deel van het grondgebied ten westen van de Mechelsesteenweg behoorde tot het grondgebied van de parochie Sint-Jozef Hove en gaat nu over naar de Edegemse parochies O.L. Vrouw van Lourdes en Sint-Antonius. Zo overlappen de gemeente- en de parochiegrenzen elkaar.

Conciergewoning krijgt opknapbeurt

De conciërgewoning aan het gemeentehuis is in slechte staat. Dit administratief gebouw heeft een vochtprobleem, er zit houtworm in het plafond, de elektriciteit moet worden aangepast en er moet een vochtwerende laag worden aangebracht. Een meeruitgave van 42.138 euro. Hiervoor is budget gevonden op de uitgaven aan de Jan Frans Gellyncklaan die te hoog werden ingeschat.

Begraafplaats niet goed onderhouden

Op de gemeenteraad kwamen enkele burgers hun beklag doen over de toestand van de gemeentelijke begraafplaats. Wandelpaden zijn overgroeid, er staat veel mos op een aantal zerken, fietsers blijven over de begraafplaats rijden, een ingangspoort is stuk, sommige wandelpaden zijn herschapen tot een modderbad, er is geen opvolging van de regelgeving i.v.m. de formaten van de naamplaatjes. Er is ook een groot verschil in onderhoud tussen het oude en het nieuwe gedeelte van de begraafplaats. Schepen Jo Ampe stelde “dat de gemeente weinig kan doen tegen eeuwigdurende concessie van graven waarvan de familieleden niet meer instaan voor het onderhoud van deze graven. De gemeente brengt deze problemen nu in kaart. Op de nieuwe begraafplaats is er veel meer stukwerk. De groendienst heeft nog een zware werkplanning voor de boeg aan de gemeentelijke begraafplaats”.

Dure identiteitskaarten

Een Hovenaar kwam op de gemeenteraad zijn beklag doen dat de nieuwe identiteitskaarten 14 euro kosten. “Bij dit bedrag moet men nog de kosten van een foto bijvoegen. Zo loopt dit bedrag vlug op en dit weegt bij een aantal mensen zwaar door in hun geldbeugel”. Volgens de burgemeester kan de gemeente hieraan niets doen want deze prijzen zijn opgelegd door de federale hogere overheid.