Groepsprijs:

Voor het jaar 2010 gaat de prijs naar het project Kunst “achter glas”. Dit is een  tweejaarlijkse straattentoonstelling van werken van (amateur)kunstenaars in het smalle stukje van de Mortselsesteenweg tussen de ingang van het Regina Pacis instituut/ Groen Schooltje en de kerk. De kunstwerken hangen volgens een vooraf bepaald thema gedurende twee weken achter de ramen van de huizen. Bijna alle inwoners doen hieraan mee en deze tentoonstelling krijgt de nodige respons bij de vele bezoekers.

Individuele prijzen:

Marjan Fredericks kreeg een bronzen erekenteken en een fles wijn voor haar inzet in private sociale organismen.

Geoffroy Daman kreeg eenBoekenbon voor zijn intellectuele prestatie. Geoffroy maakte deel uit van de vierkoppige Belgische leerlingendelegatie die een week lang deelnam aan de Olympiade aardrijkskunde in Taiwan.

Na een intensieve selectie, eerst in schoolverband en vervolgens op nationaal niveau, werden uit 1.030 Vlaamse finalisten de volgende laureaten weerhouden : Geoffroy Damant (17) uit Hove, Jens Dissevelt (18) uit Mechelen, Wouter Vermeyen (18) uit Antwerpen, en Michael Verbist (16) uit Langdorp.

“De voertaal tijdens de wedstrijd was Engels”, zegt finalist Geoffroy, leerling aan het Regina Pacis instituut in Hove. “Dat zorgde alleen maar voor problemen tijdens de vragen over geologische termen en uitdrukkingen. Die hadden we in het Nederlands geleerd en het was dus even zoeken naar de Engelse vertaling ervan. De wedstrijd duurde in totaal één week en ik behaalde een zilveren medaille. Van de 28 deelnemende landen heb ik vooral goede herinneringen aan de Finse delegatie. Dat waren stuk voor stuk bloedmooie meisjes.”

De eerste prijs buiten categorie werd gewonnen door Michael Verbist, leerling aan het Damiaaninstituut in Aarschot.

Nancy met een schaalmodel van MarsNancy Vermeulen kreeg een Boekenbon voor haar onderzoek naar het zelfstandig functioneren op mars. Nancy Vermeulen (34) en Hovenaar, KMI-wetenschapper, Fysicus en ex-lijnpilote, wordt commandant van MDRS90. Was in 2008 kandidaat-astronaut bij ESA. Bouwde op 6 jaar een telescoop met 2 lenzen, keukenrol en plakband.

“Reizen naar Mars is geen sciencefiction. Over 30 tot 40 jaar staat er een mens op Mars. Ik ben 34 jaar : kleine kans dat ik het ben. Maar Utah komt toch al in de buurt”, zegt Nancy. In 2008 was zij ook al kandidaat-astronaut bij ESA. Van 7 tot 20 februari jl. liet ze zich opsluiten met vier leerkrachten en één studente – allemaal bezeten van ruimtevaart – in het ‘Mars Desert Research Station’.

Dat ruimtestation in de Amerikaanse woestijn is dé plek op aarde die het Mars-landschap het dichtst benadert. Met foto’s van de rode woestijnbodem werd zelfs NASA al voor de gek gehouden. “Volgende week gaan we écht doen alsof we op Mars geland zijn”, aldus de commandant, “we gaan op verkenning in ruimtepakken en testen nieuwe robotwagentjes die ons moeten waarschuwen voor kliffen en drijfzand. We proberen menselijke uitwerpselen te composteren en we planten zaadjes die al eens in de ruimte meegestuurd zijn. Groeien  zij even goed, ondanks de dosis kosmische straling ?” De leerkrachten aan boord hebben ook een pedagogische missie : ze houden radioconferenties met Belgische scholen.

Zes landgenoten naar Mars, niet echt naar de Rode Planeet, maar naar een simulatie ervan in een ruimtestation in de rode woestijn in het Amerikaanse Utah. Ze zijn al de negentigste crew die er wetenschappelijke experimenten verricht. Maar voor het eerst bestaat die ploeg exclusief uit landgenoten. 15 dagen lang doen drie Vlamingen, twee Walen en één Oostkantonner alsof ze 99 miljoen kilometer verderop in het heelal zitten.

Sieben Meel en Stijn De Vos kregen een waardebon voor een sportweek in de krokusvakantie georganiseerd door de sportdienst omdat zij de Winnaars waren van de wedstrijd Sport- en cultuurstraat zomerendfeesten 2010