EDEGEM – Debatcultuur is spijtig genoeg niet het sterkste kenmerk van Vlaanderen. Vele Vlamingen dragen nog steeds een mentale stempel van de vroegere onderdrukking door het patronaat, de dominante Franstalige burgerij en de machtsposities in alle levensfazen van de katholieke kerk. Er zijn natuurlijk op TV de talrijke leuter- en taterprogramma’s van een ongeziene lichtheid zoals “Villa Van Thilt”. En er zijn ook de door de media opgezette stukjes zoals “Villa Politica”, waarin altijd dezelfde politici hun zegje (of juist niet) mogen komen doen. Voor de rest domineert nog steeds het grote gelijk onder de kerktoren met nadruk op de politieke correctheid (zeker geen “heilige huisjes” in vraag stellen !).

De “gewone” man en vrouw heeft vandaag geen boodschap meer aan intellectuele bevoogding door mensen die in hun plaats denken en spreken. Ook de zap- en shopcultuur, eigen aan een soort “télé-voting democratie” waarin iedereen op elk moment allerlei onbenullige vragen te beantwoorden krijgt, is over haar hoogtepunt heen. Anderzijds schreeuwt de jeugd, de zgn. “facebookgeneratie”, haar afkeer uit van het status-quo-denken, de middelmatigheid van de politieke generatie die vandaag aan zet is, het gebrek aan politieke durf, radicaliteit en elementaire intellectuele eerlijkheid van wat we gemakshalve het “cultureel establishment” zullen noemen.

Graag samenwerken

Vijf vooraanstaanden uit de Vlaamse Beweging vonden dat er voor de huidige toestand een alternatief moest komen. De heren Guy Celen, Frans Crols, Paul Doevenspeck, Johan Sanctuorum en Karl Van Camp stichtten de nieuwe Vlaamse debatkring die luistert naar de naam “Res Publica”. Deze Latijnse naam, waaruit het woord “republiek” ontstond, betekent letterlijk “publieke zaak” : “dat wat ons allen aangaat”.

– Er wordt ook nauw samengewerkt met de Vlaams-republikeinse denkgroep met dezelfde naam. De initiatiefnemers willen ook samenwerken, al naargelang het onderwerp, met andere denktanks, socio-culturele verenigingen, media, culturele ontmoetingsplekken en politieke discussieplatforms.

– De nieuwe club legt de lat direct zeer hoog. Ze willen de stelling van de politieke linkerzijde weerleggen die stelt dat een onafhankelijk Vlaanderen zou wegzinken in bekrompenheid en klerikalisme. Daarom willen ze over alle maatschappelijke onderwerpen een breed, pluralistisch en tegensprekelijk debat houden. Eén per seizoen.

– Het eerste debat begint in onze regio, in Edegem, met de bedoeling later alle Vlaamse universiteitssteden aan te doen. Het mag er volgens de initiatiefnemers intellectueel stevig aan toe gaan. Voor het openingsdebat kozen ze een thema dat zeker de gemoederen zal beroeren, “De Islam in Vlaanderen”. Hiervoor zullen de heren Wim van Rooy (publicist), Filip Dewinter (volksvertegenwoordiger), Ergün Top (advocaat en politicus) en Abou Imran (Sharia4Belgium) de intellectuele degens kruisen. Journalist Bart Brinckman (De Standaard) zal optreden als moderator.

Waarover gaat dit debat ?

De islam is wereldwijd in opmars, en dat wordt in bepaalde kringen als een bedreiging ervaren. De politieke rechterzijde staat traditioneel afwijzend, maar er vallen nu ook kritische geluiden vanuit linkse hoek te beluisteren. De discussie kadert in een bredere context van de zgn. “multiculturele samenleving” en de problemen daar rond, met als kernvraag : kan een maatschappij oneindig tolerant zijn t.o.v. alle mogelijke levensbeschouwingen, of dient zij uit te gaan van eigen normen en waarden, de zgn. “leidcultuur” ?

Zowel vanuit vrijzinnige hoek (waar de strenge scheiding tussen kerk en staat wordt verdedigd) als van de christelijke kant, wordt de inplanting van de islam in onze Europese cultuur gecontesteerd. Het hoofdargument is, dat het hier om een religieuze ideologie zou gaan die haaks staat op de mensenrechten (bv. gelijkheid van man en vrouw) en de democratische kernprincipes (vrije meningsuiting). De door vele moslims geëiste invoering van de “sharia” (islamitische wetgeving) zou het einde betekenen van de seculiere rechtstaat.

Naast bepaalde extremistische boodschappen (dikwijls gelanceerd in de islamitische gebedsruimtes) die al dan niet gerechtvaardigde associaties oproepen met terreur, Al Qaida, Taliban, enz…, is het zeker ook de grote zichtbaarheid in de openbare ruimte (moskeeën, klederdracht, islamitische jongeren) die onrust en irritatie opwekt. De vraag blijft, of de modale Vlaming rationeel én emotioneel een godsdienst kan aanvaarden die zo ver staat van zijn/haar culturele traditie ?

Dit eerste debat gaat door op donderdag 29 september 2011 om 20u. in zaal “De Basiliek”, Trooststraat 20 (Gemeenteplein) in 2650 Edegem. Inkom : 5 euro (studenten : 3 euro). Verdere info bij Frans Crols, Tel. 03 / 235.37.41. – www.vlaamsedebatkring.wordpress.com .