Eind oktober 2011 berichtte de pers uitgebreid over de vervuiling van een beek in de Vlaams-Brabantse gemeente Kapelle-op-den-Bos door asbestneerslag van het plaatselijke eternitbedrijf, dat in die gemeente voor veel tewerkstelling zorgt. Dit feit zorgde in vele Vlaamse gemeenten, ook in onze regio, voor de nodige ongerustheid.

Het Departement Leefmilieu van de Vlaamse Gemeenschap maakte bekend dat in negen op de tien Vlaamse boerderijen asbest te vinden is. Veel varkensstallen zijn opgetrokken in materiaal waarin asbest werd verwerkt. Als een dak met asbestcement na verloop van tijd gaat eroderen door de wind en de regen, komen asbestvezels vrij. Hierop is amper controle en zo staat het landbouwpersoneel in de gevarenzone.

In zowat alle bouwwerken van voor 1998, het jaar waarin het gebruik van de kankerverwekkende stof verboden werd, is asbest te vinden.
Veel schoolgebouwen kampen met asbest in hun constructies.
Veel appartementsgebouwen, vol met particulieren eigenaars of huurders, moeten helemaal geen inventaris opstellen van gevaarlijke stoffen in het gebouw. Als een technicus in loondienst de lift komt herstellen, loopt hij wel gevaar aan blootstelling door asbest.
Ondernemingen moeten altijd een inventaris opstellen van alle gevaarlijke stoffen in de zaak. Voor particulieren is helemaal niets voorzien. Een grote lacune in de wetgeving.

 

Types asbest

Alles hangt af van het type asbest en wat men ermee doet.

  • Ongebonden asbest, zoals isolatie rond leidingen, is erg risicovol.Vandaag dumpen vele mensen zonder dat ze zich bewust zijn van de gevaren soms ongebonden asbest bij het huisvuil met alle gevolgen ….
  • Gebonden asbest is niet meteen gevaarlijk. De stof zit dan verwerkt in andere materialen, zoals gevelleien of golfplaten. Zolang die intact zijn en nog in goede conditie verkeren, zodat de kankerverwekkende asbestvezels niet kunnen ontsnappen, is er geen gevaar.

De materialen bewerken met een boor, een zaag of een hogedrukreiniger is dus totaal verkeerd en zeer gevaarlijk.

Het gemeentebestuur van Hove is zich bewust van de aanwezigheid van asbest in de gemeente. “In vele oudere gebouwen zit nog veel asbest verwerkt. Ook in een aantal gemeentelijke gebouwen (Da Capo, C.C. De Markgraaf). Geleidelijk verwijderen we de asbest. Maar zolang er niets gebeurt is er geen probleem” aldus de groen-linkse schepen van milieu Hilde Vandriessche. In het verleden voerde het gemeentebestuur reeds een infocampagne naar de bevolking i.v.m. de gevaren van asbest. Dit zal herhaald worden met een nieuwe campagne in het gemeentelijk informatieblad in 2012.