De Vlaamse regering heeft via haar interne staatshervorming plannen om gemeenten met minder dan 10.000 inwoners eerst vrijwillig te laten overgaan tot een fusie met anderen. In de provincie Antwerpen – zoals in alle andere Vlaamse provincies – zijn er nog verschillende gemeenten die hiervoor in aanmerking komen (Hove, Lint, Niel, Schelle, Dessel, Sint-Amands, Meerhout, Hulshout, enz..).

We lezen en aanhoren de laatste weken de Hovese burgemeester Luc Vuylsteke de Laps op allerlei fora (pers, internet, nieuwjaarsrecepties, enz…) waar hij zijn vrees uitdrukt over een mogelijke fusie van gemeenten en waar de gemeente Hove mogelijk wordt opgeslokt in een groter geheel. “Waar rook is, is vuur“. Op de vorige gemeenteraad vroeg de fractie Vlaams Kartel over welke mogelijke plannen, intenties, enz … het Hovese gemeentebestuur beschikt i.v.m. de interne staatshervorming van de Vlaamse regering en de mogelijke gevolgen voor Hove ?

De Hovese burgemeester wees in zijn antwoord erop dat het betrokken raadslid in zijn interpellatie twee contexten schetst. De ene is er een van regelgeving door een hogere overheid. De vroegere fusies in 1977 zijn tot stand gekomen door regelgeving van de wettelijk bevoegde federale overheid. Vandaag is de Vlaamse overheid bevoegd om hierover te beslissen en het momenteel voorliggend witboek spreekt vandaag enkel over mogelijke scenario’s, stimuli, incentives, tot vrijwillige fusie, maar ook niet meer dan dat. De politieke boodschappen die hij de vorige weken gebracht heeft, waren louter voor lokaal Hoves politiek gebruik. Zij drukten niet de vrees uit om verplicht te moeten fusioneren, maar waren een boodschap van geloof in eigen kunnen van deze kleine entiteit, mits het vervullen een aantal randvoorwaarden. Het was niet het zich afzetten tegen een ons bedreigend regelgevend nieuw kader. Een paar jaar terug heeft hij trouwens reeds aan de raad geantwoord dat er bij het college geen enkel scenario voorlag om vrijwillig te fusioneren. Ondertussen blijft dit ongewijzigd.

Hove heeft 11 naamgenoten verspreid over de hele wereld (2 in Duitsland, 3 in Denemarken, 2 in Noorwegen, telkens één in Wallonië, Engeland, de USA en Australië). Het zijn er allemaal deelgemeenten van een groter administratief geheel. De meest bekende is Brighton/Hove aan de Engelse zuidkust, het “Knokke van London”. Het Vlaamse Hove is nog de enigste zelfstandige gemeente Hove in de wereld. Veel Hovenaars willen dit ook zo houden.