Aan de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) mogen mannen bij studentendopen zich voorlopig niet meer als vrouwen verkleden en omgekeerd mogen vrouwen zich niet meer als man verkleden. De maatregel komt er na een aanranding vorige maand. Er komen massaal (negatieve) reacties binnen.

Studentenfolklore
Bij studentendopen aan de HUB gebeurt het vaak dat mannelijke studenten zich als vrouw verkleden en omgekeerd. Een student die zich als vrouw had verkleed, is vorige maand aangerand door een groepje allochtone jongeren. Twee daders zijn intussen opgepakt en geplaatst in een jeugdinstelling. Er is ook sprake van een tweede aanranding. Allochtonen hebben het niet zo erg goed begrepen op gerokte vrouwen, holebi’s, transgenders en crossdressers. Er komt vaak agressie en geweld aan te pas.

Volgens de HUB “ervaren bepaalde groepen het verkleden als vrouw of als man als provocerend”. Daarom zijn de regels voor de dopen nu erg verstrengd. De HUB vraagt de studenten om zich tijdens de periode van de studentendopen dit jaar niet meer in studenten van het andere geslacht te verkleden.

Negatieve reacties
De HUB heeft intussen massaal af te rekenen met meestal negatieve reacties, zo bleek tijdens het Radio 1-programma “Hautekiet”. Vele mensen vinden het niet kunnen dat de algemene vrijheid beknot wordt door een kleine groep extremisten die zich zwaar misdraagt. “Gaan we dan ook het carnaval in Aalst verbieden ?” klinkt het in koor.

“Student in vrouwenkleren wordt verkracht. Wat is @hub oplossing ? Vanaf nu mogen studenten zich niet meer als vrouw verkleden! #Foutsignaal”, twittert de Brusselse staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen). Hij vraagt de HUB om de maatregel in te trekken. Ook communicatie-expert Noël Slangen vindt een verbod een brug te ver. “Verkleden als vrouw bij studentendoop verbieden omwille van geweldpleging door extremisten beloont en vergoeilijkt de extremisten”, zet hij op Twitter. “De Schotten in Brussel hebben een probleem”, reageert een andere luisteraar met een kwinkslag.

Studentenbegeleider HUB nuanceert
Ook de studenten zelf zijn ongerust, zo blijkt uit een artikel  in het studentenmagazine Erasmix. Daarin staat dat de onrust bij de studenten groot is : “Waarom heeft de politie zo lang gewacht om in te grijpen ?” Marc Ophalvens, studentenbegeleider aan de HUB en psycholoog, nuanceerde de zaken toch enigszins. “De politie heeft ons verzekerd dat het om een bijzonder geïsoleerd geval gaat,” zegt Ophalvens. “Ik werk zelf al 23 jaar voor de HUB en de vroegere EHSAL, ik volg zulke zaken op de voet en ik heb het nog nooit meegemaakt. Volgens de inschattingen gaat het niet om een algemeen veiligheidsprobleem.”

De maatregel werd dan ook genomen als een preventiemaatregel, benadrukt Ophalvens. Hij nuanceert ook de maatregel. “Ik ga zeker niet zeggen dat we dat vanaf nu voor altijd bannen.” Hij voegt eraan toe dat er rustig zal worden overwogen wat de maatregel teweegbrengt. Mogelijk zal de HUB de maatregel binnenkort  bijsturen. Hopelijk doet ze dat onmiddellijk want anders zwicht de HUB voor een klein groepje fanatici.