Het gaat hier wel degelijk over roofdieren van de familie der hondachtigen en niet over acteurs van een veel bekeken Antwerpse misdaadreeks.

Na de herovering van Frankrijk en Duitsland is het volgens de natuurvereniging Landschap vzw slechts nog een kwestie van tijd vooraleer de wolf terug in ons land voorkomt. Duitse en Franse wolven zijn gevorderd tot op 200 km van onze landsgrenzen. Volgens de vereniging is dat een afstand die een jonge wolf in één week kan overbruggen.

De vereniging heeft voor de gelegenheid het meldpunt wolven in België opgericht en wil de bevolking tijdig informeren en voorbereiden op de komst van de eerste wolven op Belgisch grondgebied met www.welkomwolf.be .

De verwachting is dat de wolf eerst in de Waalse Ardennen zal opduiken, maar in de Ardeense bossen lopen meer Nederlandstalige dan autochtone wandelaars … Vandaar één meldpunt voor het hele land. Binnen afzienbare tijd zal ook een Franstalige versie van deze website online komen. Mogelijke wolvenwaarnemingen kan je hier aanmelden, we brengen dan zo snel mogelijk de specialist(en) voor de betrokken regio op de hoogte.

Dat de wolf emoties oproept, blijkt ook uit de aandacht die het dier in de media krijgt. Krantenkoppen over wolven in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje bewijzen dat de wolf aan een comeback bezig is in grote delen van westelijk Europa en dat hij inderdaad naar België en Nederland oprukt.

dreef in het bos

Maar steevast blijkt uit de mediaknipsels ook dat de wolf op de ene plek welkom wordt geheten, terwijl hij op andere plaatsen veel weerstand ontmoet en zelfs vervolgd wordt. Dat laatste is altijd weer een gevolg van onwetendheid en de negatieve beeldvorming over wolven. Wolven hebben traditioneel een slechte reputatie, die maar ten dele op waarheid berust. Natuurlijk kunnen wolven, net als andere roofdieren, gevaarlijk zijn, vooral als men er verkeerd mee omgaat. De vele gruwelverhalen over hun kwaadaardigheid (zoals in de sprookjes “Roodkapje”, de “drie biggetjes” en “De wolf en de zeven geitjes”) lijken echter onterecht. Toch heeft de natuurbescherming overal de grootste moeite, deze dierensoort ergens weer in ere te herstellen vanwege deze negatief ingebakken mythevorming.

De kans dat er binnenkort op Hovese bodem wolven rondlopen is dus niet zo groot. In de wijk Boshoek (Hove, Boechout, Lint, Lier) zitten al genoeg vossen en daar hebben onze plaatselijke pluimveehouders al genoeg problemen mee.