Het Vlaams Gewest heeft de gemeenten verplichtingen opgelegd voor het halen van een sociaal woonobjectief in elke gemeente. Er werden verschillende voorstellen  voorgelegd aan de vergadering van het lokaal woonoverleg met mogelijke locaties voor het behalen van dit objectief in Hove. In de gemeente zijn open ruimten en woningen schaars en de woonkwaliteit dient behouden te blijven.

Het gemeentebestuur heeft een eigendom in de Onderwijsstraat dat vandaag in gebruik is als parking bij de Albrecht Rodenbachschool en de Buitenschoolse Kinder Opvang. Het gemeentebestuur heeft ook de intentie om op termijn de Onderwijsstraat om te vormen tot een schoolstraat waar het autoverkeer wordt geweerd. Het aanrijden en brengen van kinderen zal zich situeren op de Geelhandlaan en de parking aan Hove Sport.

Het Hovese OCMW heeft ook een eigendom gelegen in de Van Hemeldonckstraat 12 en gelegen op de hoek met de Onderwijsstraat. De huidige woning is niet langer geschikt om te fungeren als woning en een renovatie weegt niet op tegen de mogelijkheid van nieuwbouw met meerdere wooneenheden.

Beide eigendommen kunnen ingebracht worden voor de realisatie van een groter woonproject waarin dan ook de inpassing van parkeerplaatsen geen vermindering van wooneenheden inhoudt.

De sociale woonmaatschappij De Ideale Woning uit Berchem heeft reeds een voorbereidende studie gemaakt waarin de verschillende mogelijkheden zijn bestudeerd.

Gelet op de mogelijkheid om een deel van de grote tuin behorend bij de OCMW-woning in de wegenis op te nemen, waardoor een veilige voet en fietsstraat ontstaat, kunnen de bewoners van de Onderwijsstraat ook gebruik maken van de aan te leggen parkeerplaatsen.

Omdat de realisatie hiervan vereist dat een kleine strook tuin behorend bij de naburige woning E. Van Hemeldonckstraat 14 en gelegen achter de tuin van het OCMW eigendom, dient aangekocht te worden, in overleg met de eigenaar en/of zal onteigend worden voor openbaar nut, gezien het belang van de veiligheid van de schoolomgeving en de aanwezigheid van de buitenschoolse kinderopvang en de mogelijkheid tot het realiseren van het beschreven sociaal woonproject.

De Ideale Woning zal dit dossier verder uitwerken.