De nieuwjaarsreceptie van de Nieuw-Vlaamse Alliantie afdeling Hove ging door op zondagvoormiddag 3 februari vanaf 10.00u. in het C.C. “De Markgraaf“ aan de Kapelstraat. Er waren zo’n 70-tal aanwezigen, waarvan enkele N-VA mandatarissen uit naburige gemeenten Lint, Boechout, Edegem, Mortsel en een afvaardiging van de coalitiepartner pH7 Positief Hove. Voormalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps sprong ook even binnen om goeie dag te zeggen maar repte zich dan snel naar zijn eigen CD&V/Open VLD nieuwjaarsreceptie in zaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg.

Vanwege de groen-linkse fractie Hove Beweegt was er geen enkele afvaardiging aanwezig. Opmerkelijk politiek feit.

Wat opviel in de zaal, is dat er geen Vlaamse Leeuwenvlag aan de muren hing, wel twee N-VA partijvlaggen. Niet alle N-VA-leden en mandatarissen hebben een Vlaams-nationale stamboom. Kunnen al de N-VA-ers wel de Vlaamse Leeuw zingen? Ook niet alle N-VA-ers vlaggen met de Vlaamse Leeuw op de Vlaamse feestdag 11 Juli ! Bij wijlen de Volksunie Hove ging het er anders aan toe … Er is nog veel werk aan die “N-VA-winkel” !

Plaatselijk N-VA voorzitter Didier Thijs had de eer om alle aanwezigen te begroeten en een voorspoedig 2013 te wensen. Hij deed ook een oproep aan de aanwezige partijgenoten om zich kandidaat te stellen voor de komende bestuursverkiezingen binnen de N-VA en zich ook kandidaat te stellen om de Hovese adviesraden (cultuurraad, milieuraad, jeugdraad, sportraad, enz …) te bemannen (m/v).

De Hovese burgemeester Koen Volckaerts
De Hovese burgemeester Koen Volckaerts

Daarna was het de beurt aan burgemeester Koen Volckaerts. Hierna brengen we integraal zijn toespraak.

 

“Beste vrienden, medestanders en politici,

Ik ben blij in dit vertrouwd midden een woordje te mogen plaatsen. Voor eigen publiek staan is toch echt aangenamer.

Eén jaar geleden heb ik als voorzitter van onze afdeling in Boechout een korte Nieuwjaarsspeech gehouden. De aandachtige toehoorder zal zich zeker nog herinneren dat ik toen een overwinning op 14 oktober 2012 als doel stelde. En ja. Het is gelukt. Samen met behulp van een gedreven team is het ons gelukt deze doelstelling te bereiken. Resultaat : de meerderheid, 2 schepenen en een burgemeesterssjerp. Bravo voor ons allen.

Een overwinning behalen is 1. Deze bestendigen is echter 2. En ja mensen, dat is onze nieuwe uitdaging. Binnen 65 maanden is er een nieuwe uitdaging om met betere cijfers naar voor te komen. Dat zal niet gemakkelijk zijn en vraagt een consequent, open en eerlijk beleid.

Ik tracht in 1 zin onze beleidsintenties mee te delen. We willen van Hove een veilige, dienstbare en actieve gemeente maken in een groene en financieel gezonde omgeving. De Hovenaar moet gewaar worden dat haar keuze in 2012 een goede keuze was en is.

Tot vervelens toe moet ik steeds enkele punten herhalen. We moeten een financieel evenwichtig beleid voeren waar het woord “besparing” geen vies woord is. Ik hoor regelmatig zeggen dat Hove een rijke gemeente is. Hove heeft rijke inwoners maar ook minderbegoede. Ik spreek ook niet tegen dat Hove relatief goed scoort in vergelijking met andere gemeentes in Vlaanderen. Wil dat zeggen dat er genoeg geld is om een gemeente als Hove te runnen ? Neen. Dat wil zeggen dat de andere gemeentes het slechter gedaan hebben. Even grasduinen in de cijfers en vooruitzichten geven aan dat vanaf volgend jaar en zeker tegen 2015 er nieuwe leningen moeten aangegaan worden om een matig investeringsprogramma uit te voeren. Of m.a.w. alléén de meest noodzakelijke werken. We zullen een ernstig en volwassen financieel beleid moeten voeren en alle mogelijke subsidiebronnen aanspreken. Misschien hebben we daarom juist onze minister van financiën Philippe Muyters uitgenodigd. Grotere projecten zoals zwembad, sportvelden, veiligheidscoördinatoren, enz …zullen we intergemeentelijk moeten oplossen. Gelukkig is er tussen de burgemeesters van bv. De HEKLA-zone daarover reeds een consensus en ook Mortsel is bereid om mee te spelen. Niet voor niets allemaal N-VA-burgemeesters.

Buiten de financiële problematiek zien we eindelijk na tientallen jaren van stilstand de mogelijkheid om ons sociaal objectief naar de positieve kant te laten hellen. Vandaag scoren we heel slecht. We behoren tot de slechtste leerlingen van de klas. We willen de sociale mix in Hove verbeteren en woongelegenheid aanbieden voor minder begoeden, jonge gezinnen en de jongeren ‘tout court’. Onze overwinning in en rond Antwerpen opent perspectieven. Arnold zal ons daarover zeker op een latere datum meer en uitvoeriger verslag over kunnen geven.

Mij rust verder ook nog de taak om onze N-VA-ploeg in het gemeentebestuur even voor te stellen.

  • Arnold Herrebout. Mede-hoofdbezieler van de Hovese afdeling. Nu schepen van Cultuur, Scholen en Woonbeleid. (bijkomend ook medeverantwoordelijk personeelsbeleid).
  • Bart Van Couwenberghe. Schepen ICT, Milieu, ontwikkelingssamenwerking en locale economie.
  • Gerda Lambrecht. Gemeenteraadslid en lid van de politieraad en ze heeft toekomstplannen in het bestuur.
  • Veerle D’Haene. Gemeenteraadslid en ons zonnetje in de ploeg.
  • Guido Sel. Gemeenteraadslid en voorzitter van de gemeenteraad.
  • Walter Witvrouwen. Onze OCMW-specialist die met kennis van zaken praat en daarom ook OCMW-raadslid is en in het bijzonder comité zetelt.
  • En last but not least. Onze Reinilde Berben, OCMW-raadslid, flap-uit met haar hart op de juiste plaats.

Vrienden. In bepaalde locale pers wordt geschreven dat ik een volkse burgemeester ben met korte toespraken. Wel voor dat volkse ben ik niet beschaamd en het is beter kort de aandacht te vragen dan lange uiteenzettingen te geven die op de duur beginnen te vervelen.

Dank aan Walter en zijn ploeg voor de catering.

Seffens komt onze minister Philippe Muyters. Ik stel voor om hem met een warm applaus naar voor te vragen. Nadien zullen we een glas heffen op een voorspoedig 2013 en een succesvol 2014. Philippe aan u het woord.”

 

Minister Philippe Muyters was stipt op tijd aangekomen. Hij stelde in zijn openingsrede “dat men zijn uurwerk op hem juist kan zetten”. Hij begon met een soort Nieuwjaarsbrief voor te lezen.

De verkiezingen van 14 oktober jl. waren een groot succes voor de N-VA. We hebben 1.861 lokale verkozenen, 104 provincieraadsleden, 1.675 gemeenteraadsleden, 59 burgemeesters, 286 schepenen, 43 OCMW-voorzitters, 650 OCMW-raadsleden, we zetelen in 121 lokale besturen.

Hier begint het eigenlijk maar. We moeten tonen dat we een beleidspartij zijn. Anders dan de traditionele partijen. De verkiezingscampagne van 2014 is reeds begonnen. Kijk maar naar de show rond de aanstelling van de Oost-Vlaamse provinciegouverneur. 2013 is de aanloop van 2014.

Er zijn een aantal cruciale dossiers die op tafel liggen.

Ten eerste de vergunningsprocedure zullen we enorm vereenvoudigen op Vlaams niveau. Ten tweede is er de begroting 2013.  In Vlaanderen hebben we twee jaar op rij een begroting in evenwicht ingediend. We hebben 241 miljoen euro over van 2012. Het jaar 2013 zal een moeilijk jaar worden. Als we de parameters groei en inflatie vergelijken, dan hebben we 400 miljoen euro extra nodig die we in februari-maart moeten vinden. 

Ten derde is er de problematiek van de scholen. Yasmine Kerbache (SP-a) heeft ofwel zwak onderhandelt ofwel liegt ze. Ze liegt. We hebben één miljard euro meer nodig om alles waar te maken. Die gelden zijn er niet.

In 2013 hebben we reeds enkele realisaties verwezenlijkt. In de sport moet men een doktersbewijs meebrengen in functie van de sport, het inspanningsniveau. Via een module zullen we alle huisartsen laten zien wat ze moeten testen. De databank wordt zo continu opgeladen. Zo kunnen we de sportmensen beter begeleiden” aldus Philippe Muyters.

Als afsluiter had de minister nog een gedichtje over “het belgisch koningshuis, … de jaren ’30, … de N-VA voelt zich niet aangesproken, … de koning moet zich niet uitspreken over politiek. Het is tijd voor een republiek… Fabiola, Laurent … zijn beter af van die dotatie”.

 

Algemeen applaus van alle aanwezigen. De uitgebreide receptie begon en men liet een grote taart aanrukken waar alle aanwezigen zich aan tegoed deden. Een aantal dames kwamen geregeld rond met de wijnflessen en de schotels om de hongeren te spijzen … en de dorstigen te laven … Een aantal aanwezigen bleven lang napraten.