Op een algemene ledenvergadering van de Hovese cultuurraad werd Luc Van Braekel verkozen tot nieuwe voorzitter van de Hovese cultuurraad.

Op donderdag 7 februari jl. waren zo’n dertigtal Hovenaars en anderen afgezakt naar het gemeentehuis voor de algemene jaarvergadering van de cultuurraad. Gelet op het feit dat er na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012 een nieuwe bestuursploeg in het gemeentehuis zetelt, moeten ook alle adviesraden een nieuw bestuur kiezen.

Wat erg opviel voor de algemene vergadering van de cultuurraad is het feit dat blijkbaar enkele mensen een voorvergadering hielden in het lokaal van de gemeentelijke cultuurbeleidscoordinator. We zagen iets voor 20u. plotseling een gemeentelijke ambtenaar samen met de uittredende secretaris van de cultuurraad, een ex-schepen van cultuur en een kandidaat voor het voorzitterschap van de cultuurraad samen het lokaaltje verlaten. Staan er gewichtige belangen op het spel? In de sector van het onroerend goed misschien? Aan de Lintsesteenweg? Moeten gemeentelijke ambtenaren niet neutraal zijn in hun functie en zich onthouden in beleidskeuzes? enz …

Op de vergadering werden eerst Dirk Arts, Theo Nuyts, Monique Stevens en Theo Van der Burght mee opgenomen in de algemene vergadering van de cultuurraad.

Daarna ging men over tot de stemming van de voorzitter van de cultuurraad. Er waren drie kandidaten: Omer Verhofstadt, Luc Van Braekel en John Volkaerts.

Omer Verhofstadt was 16 jaar voorzitter van de Hovese cultuurraad en wilde nog een legislatuur doorgaan. Omer woont in Lint en is actief in de ornitologische vereniging “De Noordvink”.

Luc Van Braekel woont in Hove, is advocaat van beroep en sedert 8 jaar voorzitter van het Koninklijk Harmonieorkest “Sint Laureys” in Hove.

John Volkaerts woont ook in Hove en was jarenlang het uithangbord van spaarbank Argenta in Hove, actief in verschillende socio-culturele verenigingen zoals het Artistenbureau Antwerpen, Theater Tachtig en De Statiepoweten.

Luc Van Braekel  (foto Ardent advocaten)
Luc Van Braekel
(foto Ardent advocaten)

Bij de geheime stemming haalde Luc Van Braekel het met 13 stemmen voor John Volkaerts met 10 stemmen en zes stemmen voor Omer Verhofstadt.

Uitdagingen voor Hove

De nieuwe schepen van cultuur Arnold Herrebout woont sedert 1973 in Hove. Hij had het in zijn welkomsttoespraak “over het nieuwe cultuurdecreet dat andere accenten legt zoals meer aandacht op activiteiten, prestaties en effecten. De BBC (Beleids- en Beheerscyclus ) wil de inhoud van activiteiten koppelen aan de financiële gevolgen.

De informatica van de gemeente stamt nog uit 2002 en is dringend aan vervanging toe. De werkprocessen moeten meer worden gedigitaliseerd. Via het decreet op het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) wil men de betrokkenheid van de inwoners op het beleid versterken. In Hove is het sociale weefsel voor een groot deel scheef getrokken want vele inwoners aanzien de gemeente enkel als een residentiële slaapgemeente. Via een radenstructuur wil men de gemeente aanpassen en doorlichten. Het huishoudelijke reglement moet ook worden aangepast.

Er staan een aantal interessante activiteiten op de agenda zoals de viering van de Ornitologische vereniging “De Noordvink”, 100 jaar René Verbeeck, de viering van 100 jaar eerste wereldoorlog 1914-18, de Week van de Amateur Kunstenaars (WAK), de 11 Juli-vieringen een meer inhoudelijk luik geven. We moeten ons blijven inzetten op gemeenschapsvormende activiteiten, de samenwerking versterken. Intergemeentelijke samenwerkingsverbanden kunnen worden versterkt via de beeldbank Azura en het Bibkwintet” aldus de schepen.

Nadien werden nog tien leden verkozen tot het dagelijkse bestuur van de cultuurraad: Lieve Duffeler, Koen Van Sant, John Volkaerts, Monique Van Reeth, Theo Van der Burght, Dirk Arts, Jan Wouters, Theo Nuyts, Eddy Franck en Omer Verhofstadt. Onderling moeten zij een aantal bevoegdheden verdelen.

Nadien trakteerde de nieuwe voorzitter Luc Van Braekel met een vat in taverne “Bahnhove” … waar hebben we dit nog geweten ?

Enkele aanwezigen – die lever anoniem wensten te blijven – wisten te melden dat er voor deze vergadering van de cultuurraad vele telefonische en andere contacten werden gehouden om de stemming voor het voorzitterschap te beïnvloeden. Er staan blijkbaar grote “onroerende” belangen op het spel in cultureel Hove. Het worden nog spannende tijden, ook in de gemeentelijke cultuurraad !