Topclub RSC Anderlecht (officieel “Royal Sporting Club Anderlecht”) organiseerde op maandag 11 en dinsdag 12 februari jl. hun “Talent Days” (let op de Engelse benaming) in hun oefencentrum in de landelijke Anderlechtse wijk Neerpede. In totaal kwamen er zo’n 650 jonge spelertjes in de leeftijdsklasse van acht tot elf jaar opdagen. Ze brachten ook hun ouders mee en langs de zijlijn ging het er soms heviger aan toe met geroep en getier dan tussen de lijnen. Vrouwen moeten hier zeker niet onderdoen voor mannen, zelfs integendeel. Ze zien “in hun dromen” hun zoontjes binnen enkele jaren al opdraven in de eerste ploeg van FC Barcelona, Manchester United, Chelsea, Bayern München, enz … met de bijhorende roem en massa’s geld … Bedoeling van de Anderlechtse voetbalclub is dat ze op deze dagen hun balvaardigheid komen tonen in korte wedstrijdjes van vier tegen vier. In dit soort matchen komt alles aan de oppervlakte : loopvaardigheid, uithoudingsvermogen, techniek, aanspeelbaarheid, passing, infiltratie, positie bij balverlies, enz … In een eerste fase zullen enkel de 20 tot 50 beste mogen terugkomen voor een tweede test. De spelers die hierin slagen mogen een tijdje meetrainen met de ploeg op nationaal niveau.

chalet Hove Sport

Vorig jaar resulteerde zo’n talentenjacht van paars-wit in de aanwerving van dertien spelers (2 % van het aantal opgedaagde kandidaten). Anderlecht streeft niet naar een bepaald contingent, ze halen enkel een speler binnen als ze er geen hebben in die bepaalde leeftijdscategorie en op die bepaalde positie. Zekerheid om ooit door te stoten naar het eerste elftal is er ook niet. Kijk maar eens naar het aantal buitenlandse spelers die in het eerste elftal spelen. Alles draait er rond geld.

Liever bij Hove Sport voetballen !

Als we dit vergelijken met onze plaatselijke voetbalclub Hove Sport is onze keuze snel gemaakt.

Bij Hove Sport heerst er minder stress om te kunnen voetballen
Bij Hove Sport heerst er minder stress om te kunnen voetballen

Sedert het seizoen 2010-11 legt de Hovese voetbalclub de nadruk op het verzorgen van de eigen jeugd. Hiermee probeert men terug aantrekkelijk voetbal te brengen en opnieuw op te bouwen vanuit de jeugdploegen. Met een gemiddelde leeftijd van 20 à 21 jaar heeft Hove Sport één van de jongste seniorenkernen van de voetbalbond. De tijd dat iedereen die dacht iets of wat tegen een bal te kunnen stampen dringend moest uitkijken naar een hoger spelende en beter betalende ploeg lijkt wat voorbij. De Hovese ouders lijken zich ook wat langer te bezinnen eer ze zoon/dochter verkassen. Want wie dan toch niet lukt na een hogere overstap, komt zelden terug of durft niet. Jongeren die denken dat ze bij Hove Sport het grote geld kunnen scheppen, zoals dat bij een aantal andere ploegen wel het geval is, vergissen zich van adres. Bij Hove Sport primeert de familiale sportieve gezelligheid (“niets moet, alles kan”). Deze aanpak loont. Vandaag staat Hove Sport aan de leiding in vierde Provinciale C. De competitie duurt nog even, maar als ze op hun sportieve prestaties doorgaan, spelen ze volgend jaar misschien een klasse hoger. Beter voetballen bij een kleine gemeentelijke ploeg met een positieve sfeer en verder werken aan hun toekomst en studies, dan reeds op zeer jonge leeftijd afhankelijk te zijn van een voetbalclub en als menselijke handelswaar gebruikt te worden. Spelers die bij Hove Sport sportief toch uitblinken, kunnen altijd hun kansen wagen bij enkele grotere clubs in onze regio zoals SK Lierse, Beerschot, FC Antwerp, Berchem Sport, FC Wilrijk, Tubancia Borgerhout, FC Duffel, Lyra, enz …