Deel 3 : de verlichting.

Bijna één vijfde van alle elektriciteit in ons land gaat naar verlichting. Een gemiddeld gezin verbruikt 500 tot 750 kWh per jaar voor verlichting. Met wat creativiteit kun je, zonder comfortverlies, je verbruik terugdringen tot minder dan 200 kWh. Er is een trend om in huis steeds meer lichtpunten te voorzien. Het belangrijkste deel (80%) gaat naar de verlichting van de benedenverdieping. Zuinig verlichten is afhankelijk van de gebruikte lampen en armaturen, maar ook van het oordeelkundig omgaan met verlichting.

Spaarlampen_TLlampenGloeilampen hebben een rendement van 5 tot maximum 10%. Er gaat dus meer dan 90% van de energie onderweg verloren: bij de opwekking van de stroom, het transport en het gebruik van de lamp. Licht is eigenlijk maar een nevenproduct van de gloeilamp die vooral warmte verspreidt. Het is ook een misvatting te denken dat halogeenlampen zuinig zijn. Ze hebben een even laag rendement, gaan minder lang mee dan een tl-licht of een spaarlamp en zijn niet zo veilig.

Met een aangepast gedrag en de juiste lampen kan je verlichtingsenergie probleemloos en zonder comfortverlies met 60 à 70% verminderen.

Men kan heel wat elektriciteit besparen zonder nieuwe lampen aan te kopen. Zo gebeurt het nog te vaak dat een licht brandt in een ruimte waar niemand aanwezig is. Ga ook na of er niet een aantal zwakkere lampen kunnen ingedraaid worden. In een toilet of gang volstaat een lamp van 40 watt meestal. Ook de buiten- of tuinverlichting is vaak een bron van overbodig elektriciteitsgebruik.

Maak eens een rondgang in je huis en bekijk welke lampen in aanmerking komen voor vervanging. De vuistregel is dat een gloeilamp die gemiddeld een half uur per dag brandt, best kan vervangen worden door een spaarlamp. (De financiële winst van een spaarlamp bedraagt over de hele levensduur ruim 75 €). Zorg er ook voor dat de bestaande armatuur voldoende ruimte bevat voor de spaarlamp, die meestal iets groter en zwaarder is. Kies bij voorkeur een model met elektronische starter. Voor het bepalen van de nodige watt hanteer je volgende gegevens:

Gloeilamp Spaarlamp
25W 6W
40W 9W
60W 11W
75W 14W
100W 18W

Nog beter dan de spaarlamp is de tl-lamp, nog 20% zuiniger en dit licht gaat tot 12.000 uur mee. Alleen is het licht van tl-lichten niet voor elke plaats in huis geschikt. Deze lampen zijn tegenwoordig ook in ‘warme’ licht- en kleurkwaliteiten te koop. Kies bij de aanschaf van de lamp ook voor elektronische voorschakeling.

Volgende week 23 februari: Deel 4 – Koken & Eten