Sedert enkele dagen is politiek Hove in de ban van de aanwezigheid op het internet van een politieke blog genaamd “Hoofse manieren”.

Het begon op vrijdagavond 22 februari jl. om 19.38u met een massale mailing naar een honderdtal e-postadressen waarin de afzender zich voorstelde als volgt :

“Geachte Dames en Heren,

uw gegevens zijn me bezorgd, met de melding dat u potentieel interesse zou kunnen hebben in een blog over de gemeente. Omdat ik een een redelijke fascinatie heb voor politiek, op welk niveau dan ook, én de nodige tijd ben ik gestart met een blog waar ik mijn indrukken over het politieke leven in Hove en het bredere maatschappelijke leven neerschrijf. ik wil niet ontkennen dat de therapeutische waarde van één en ander mij helpt in deze barre tijden stand te houden.

Ik ben niet gebonden aan persoon of partij, alleen tamelijk kritisch. Ik ben daarbij van mening dat wie verkozen wil zijn ook wel tegen enige kritiek moet kunnen…

De website waar u alles kan volgen:
www. hoofse manieren .com

Met vriendelijke groet…”.

 

blogNaar wie?

De bestemmelingen van deze mailing bestaan grotendeels uit ambtenaren van de gemeente, een aantal mensen uit het maatschappelijke middenveld en politieke belangstellenden, -militanten en -activisten uit Hove. Wat onmiddellijk opvalt is dat de aanhang van de partijen N-VA, pH7 en Hove Beweegt bestaat uit mensen die eerder op de tweede rij staan, niet de toppers.

Geen enkel lid van het huidige schepencollege werd aangeschreven. Ook de vroegere burgemeester kreeg geen exemplaar … Vergeten ?…

 

Wat schrijft hij/zij, beiden ?

De stukjes die betrokkene(n) schrijft zijn doordrongen van een zware frustratie tegen de N-VA en voornamelijk tegen de nationale voorzitter Bart De Wever, huidig burgemeester van Antwerpen. Het nieuwe Hovese gemeentebestuur kan ook niets goed doen. Alles wat ze tot nu toe op een kleine twee maanden hebben gedaan, wordt bekritiseerd of in het belachelijke getrokken. Veel van de genoteerde kritiek kan men dagelijks lezen in de links-liberale krant De Morgen.

– Betrokkene woont blijkbaar in een woning waar er veel te zien is : “Ik zit graag in de keuken met de krant. Waar wij wonen is ook altijd één en ander te zien en het genoegen om te lezen en te kijken, tussen krant en straat over en weer te gaan is één van die kleine dingen die het leven draaglijk maken. Zet er koffie bij en een mens is bijna gelukkig.”

– Betrokkene was afgelopen weekeinde voor een stadstrip van enkele dagen naar Bologna getrokken en beschreef het maatschappelijke leven van die noord-Italiaanse stad met de nodige aanvallen op de N-VA en zelfs Hendrik Conscience kwam er bij te pas.

– De auteur is ook niet te spreken over acties van het gemeentebestuur om het a-sociale gedrag van franstaligen (franskiljons) in Hove te beperken : “Dat er geen of weinig aandacht kan gaan naar wettelijke procedures is misschien te begrijpen omdat men zijn volle politieke gewicht in de bres wil gooien om de dreigende verfransing, wat toch een nijpend probleem in Hove is, te voorkomen. Er mag geen Frans meer worden gesproken in onze scholen, weer een punt waarbij de spreker niet onder enige wettelijke kennis gebukt ging.”

 

Wie is de “onbekende” auteur ?

Het was te verwachten dat deze blog voor de nodige ophef zou zorgen in Hove. Verdachten werden gezocht, … gevonden en weer vrijgesproken, … roddelcampagnes doen hun werk, … gemeenteambtenaren voelen zich geviseerd en ontkennen dat zij de e-postadressen hebben gelekt aan de auteur, enz ….

Het was te verwachten dat er snel een reactie zou komen vanwege het huidige Hovese gemeentebestuur en die kwam er ook zeer snel. Binnen de vierentwintig uur reageerde het schepencollege zaterdag in de vroege vooravond via de pen van Guy Wollants, schepen van informatie :

“Beste blogschrijver van “Hoofse manieren”,

Graag geef ik je een antwoord op de interessante lectuur die jij op de Hovenaars loslaat.
Als schepen van communicatie kan ik alleen maar toejuichen dat de  inwoners van onze gemeente hun mening zeggen.
Alleen vind ik het jammer dat je geen naam hebt…
Daarom, beste schrijver, zal ik je Joost noemen.
Omdat Joost mag (en zal) weten wie je bent..

Beste Joost dus,
je bent duidelijk een burgerjournalist, en ik hou van je stijl.
Je staat los van partijen en verenigingen, zeg je zelf.
Maar je bent duidelijk geen rechtse rakker.
Dat mag.
Je stijl ademt de burgerjournalistiek van de Morgen.
Welkom dus Joost, op het forum van de Hovese actualiteit.

Ik heb genoten van je stukjes, die, zoals je zelf zegt, van therapeutische waarde zijn voor jezelf. Goedkoper dan de dokter. En het werkt in moeilijke tijden.

Beste Joost,

één ding wil ik je wel vriendelijk vragen:
zet je naam onder je wereldideeën.
Zo kunnen we communiceren als volwassenen, en op een echt ‘hoofse manier’. Anders ben je in mijn ogen ook maar een ‘Baas Gansendonck’:

De man die zich gaat inbeelden dat hij van veel edeler stof gemaakt is dan de andere boeren van het dorp.
De man die veel meer weet dan een ganse hoop geleerden samen.
De man die vindt dat de gemeentezaken in de war lopen, alleen omdat hij, met zijn groot verstand, zelf geen burgemeester is.

Beste Joost,

Dat wie verkozen is tegen kritiek moet kunnen, dat staat vast.
Ik hoop dat je er zelf ook tegen kan.
Daarom, mijmerend bij de Morgen en een bakje koffie, kijkend over het pleintje dicht bij de bakker, denk er eens over om je naam te schrijven.

Guy Wollants (PH7)Ik kijk er naar uit.

Allerbeste groeten,
Guy Wollants
Schepen van communicatie”.

 

Ondertussen kreeg de onbekende auteur veel reacties in zijn e-brievenbus en nam na lang nadenken… de moedige beslissing om zijn identiteit niet vrij te geven.

 

Wij deden ook een onderzoek en vonden enkele interessante zaken:

Die site is op 19 januari 2013 geregistreerd bij de commerciële versie van wordpress in Scottsdale, Arizona, USA. De persoon registreerde daar zijn domeinnaam, maar die naam blijft eigenaar van WordPress. De adresgegevens staan ook niet vermeld in de publieke licentiegegevens. Pech.

Wij gaan onze contactpersoon bij het Amerikaanse FBI aanspreken die mogelijk wel aan de juiste gegevens kan geraken.

Een fles voor de winnaar …
Een fles voor de winnaar …

Wij zetten bij de ‘bookmakers’ in op : … een persoon (m/v), met een zware politieke frustratie over de N-VA, Bart De Wever, het nieuwe Hovese gemeentebestuur,  … die in een woning woont met een goed zicht over de straat , … die nu wat meer tijd heeft  … die wat pseudo linkse klap vertelt … om het in de schoenen van groen-links te steken (?), … die ook geen problemen heeft met de franskiljons in Hove,  …. die recent in Bologna was … die te laf is om zijn identiteit prijs te geven en op een volwassen manier aan politieke berichtgeving te doen … enz …

De lezer die als eerste deze mysterieuze auteur (m/v) daadwerkelijk met bewijzen kan ontmaskeren, krijgt van ons als beloning een fles Whiskey. Veel succes in jullie zoektocht !