Onze dorpsgenoot Erik Stoffelen is al enkele jaren voorzitter van het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), o.a. de organisator van het jaarlijkse Vlaams Nationaal Zangfeest dat aan het begin van de lente doorgaat in de Lotto Arena in Merksem.

Het zangfeest is een drie uur durend massaspektakel van samenzang, optredens, choreografie, dans, een cabaratier die de piolitiek belachtelijk maakt, optredens van muziekkapellen van de KSA en het VNJ enz ….

p1040760

Dit jaar werd kleinkunstnaar Miel Cools extra in de bloemmetjes gezet. Er waren een goede zesduizend aanwezigen. Nadien was er nog een receptie voor de genodigden. Hier zagen we ook enkele Hovenaars (m/v) …

Een belangrijk aandachtspunt op het jaarlijkse zangfeest is de toespraak van de voorzitter. Hierin maakt hij/zij steeds een overzicht van de toestand voor Vlaanderen op politiek en sociaal-economisch gebied.

p1040754

In bijlage geven we integraal de toespraak van de voorzitter en onze dorpsgenoot Erik Stoffenen weer:

TOESPRAAK 76ste VLAAMS NATIONAAL ZANGFEEST – zondag 3 maart 2013

“Vlaamse vrienden,

De viering van ons 75ste jubileumzangfeest zit bij velen nog vers in het geheugen. Wij zullen doorgaan en wij blijven intussen doorgaan, want de Vlaamse Beweging blijft nodig. Er moet een ongebonden Vlaamse stem zijn die de belangen van Vlaanderen kritisch blijft volgen. Intussen zijn we bijzonder blij met de uitgave van ons jubileumboek dat we professioneel onderdak konden geven bij uitgeverij Davidsfonds. Eindelijk werd onze rijke geschiedenis in woord en beeld gebracht in een overzichtelijk boek.

Voor de oudere generatie zal het lezen als een rijke herinnering aan vroegere zangfeesten, doorspekt met pittige anekdotes. Voor de nieuwe generatie is het boek de ideale gelegenheid om de geschiedenis van de Vlaamse Beweging en het ANZ in het bijzonder te ontdekken. Voor menig journalist zou het boek aanbevolen lectuur moeten zijn om zich onbevooroordeeld een goed beeld te vormen van de geschiedenis, de betekenis en de evolutie van het Vlaams Nationaal Zangfeest.

U zal het me hopelijk niet kwalijk nemen dat ik dit jubileumboek hartelijk aanbeveel. Als zelfs Woestijnvis niet zonder de gebruikelijke reclameblokken kan overleven, dan hoeft het ANZ zich hiervoor niet te schamen. Zonder één euro subsidie houden we moedig het hoofd boven water, maar we kunnen dit enkel volhouden dankzij uw talrijke aanwezigheid, de gewaardeerde morele én financiële steun van vele milde schenkers en bedrijven. Door de aankoop van ons jubileumboek kan uw geestelijke honger gestild worden en spekt u tegelijkertijd onze krappe kas.

Uw milde steun zorgde er intussen ook voor dat we ons digitaliseringsproject op volle kracht kunnen laten draaien. Met de steun van professionele vrijwilligers zijn we er intussen in geslaagd zo’n 500 liederen te digitaliseren. Zo maken we ons cultureel engagement waar.  Momenteel organiseren we volop de afscheidscon-certen voor kleinkunstenaar Miel Cools. Met aanstormend en gevestigd talent konden we deze troebadoer een prachtig afscheid aanbieden. Deze namiddag zullen we hulde brengen aan de man die in 1966 als eerste kleinkunstzanger op het Zangfeest optrad en dit steeds is blijven doen. Bedankt, Miel!

Vlaamse vrienden,

Het motto van dit Zangfeest luidt: Vlaanderen@detoekomst.vl. We kozen hiermee bewust voor een modern thema dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. In deze crisistijden is het meer dan ooit belangrijk dat Vlaanderen de touwtjes in handen neemt. Dat we met deze zesde staatshervorming slechts wat borrelnootjes voorgeschoteld krijgen, mag intussen overduidelijk zijn. Meer zelfs, heel wat onzindelijke toegevingen werden gretig gebetonneerd in onze verstikkende grendelgrondwet.

De zogenaamde splitsing van BHV is nep en verwerpelijk. De zes faciliteiten-gemeenten worden verder prijs gegeven, Nederlandsonkundige burgemeesters worden extra ondersteund en via de BMR wordt le très grand Bruxelles tot stand gebracht.  De procureur des Konings van Brussel tenslotte moet voortaan tot de Franse ‘taalrol’ behoren. Wie dus een Nederlandstalig diploma heeft, kan voortaan geen procureur des Konings of arbeidsauditeur in Brussel worden. Het wordt drummen bij het Grondwettelijk Hof om deze regeling aan te vechten. De Orde van Vlaamse Balies noemt dit terecht een discriminatie.   Meer zelfs, dit is puur racisme. Waar blijft het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding om dit aan te klagen?

De uitdagingen die op ons afkomen vergen een doortastend beleid. Een met de dag groeiende meerderheid in Vlaanderen vraagt dit ook, maar krijgt steeds meer en heftiger het tegenovergestelde. Onze welvaart en ons welzijn staan op het spel. Onze toekomst ligt meer dan ooit in Vlaanderen. De extensie “vl” in ons motto symboliseert onze waarde en aandacht voor de Vlaamse symboliek en bovenal ons geloof in een eigen Vlaamse staat. Wij willen dringend een zelfde tweeletter-extensie zoals Denemarken, Tsjechië, Slovakije en vele andere zelfbewuste naties die bewijzen dat ze helemaal niet te klein zijn om hun eigen boontjes te doppen.

Het ANZ ijvert al jaren voor een onafhankelijk Vlaanderen.  Die Vlaamse staat is geen luxe maar een absolute noodzaak.  We streven zeker niet naar een eiland in de wereld, integendeel. Dichtbij ijveren we met evenveel enthousiasme voor een onafhankelijk Catalonië en Schotland. Hun vreedzame strijd is ook de onze. En we kunnen van onze nationalistische vrienden nog heel wat leren inzake vastberadenheid, gedrevenheid en samenwerking.

IJveren voor een Vlaamse staat is één zaak, we weten verdomd goed dat we het niet op een presenteerblaadje aangeboden zullen krijgen. We moeten ons ook bewust zijn van de noodzaak om ons eigen brave Vlaamse volk hierin mee te krijgen. Laten we wel wezen: als we morgen een confederalisme die naam waardig verwezenlijken, worden we overmorgen wakker in een Vlaamse staat. Maar het moet dan wel gaan om een volwaardig confederalisme en geen confederalisme dat de traditionele partijen al volop aan het uithollen zijn en dat niet meer is dan een vergaan en gepasseerd federalisme. Wie het woord confederalisme in de mond neemt, moet hier radicaal in doordenken. Het verheugt ons dat de Vlaamse Volksbeweging over 2 weken een symposium wijdt aan de toekomst van Vlaanderen. Alle pistes zullen daar uitgebreid aan bod komen en de puntjes zullen er op de i gezet worden.

Volk word staat, word Vlaamse staat. Die Vlaamse staat zullen we maar met een democratische meerderheid bereiken. Er is dus werk aan de winkel om de krimpende groep onverschilligen te overtuigen. Vandaag zijn we met veel overtuigden samen en dat doet ons Vlaams hart meer dan deugd. Maar om de massa mee te krijgen, is geduld en vastberadenheid nodig, niet de roestige vastheid van een Europese fantast, maar de vaste overtuigingskracht van ons allen.

Aan elk geduld komt immers een einde, zelfs aan het Vlaamse engelengeduld. Op die brave Vlaamse inborst zit vroeg of laat een vervaldatum. En de goden zijn ons, cynisch gezegd, wel erg welgezind. We zouden het bijna vergeten, maar deze federale belasting- en minderheidsregering heeft geen draagkracht meer in Vlaanderen. Ze heeft die nooit gehad, maar verliest met de dag meer geloofwaardigheid. En de azijndrinkende kaakslagunitarist Eric Van Rompuy zal het zinkende fregat niet in betere tricolore vaarwateren krijgen. De traditionele partijen zijn bij deze gewaarschuwd: wie zijn Vlaams geweten aan diggelen slaat, wacht vroeg of laat de kiesdrempel.

Voor premier Di Rupo en zijn francofone regering met steun van drie Vlaamse minderheidspartijtjes hebben we deze duidelijke boodschap: wij hoeven uw zoveelste bric-à-brac-staatshervorming niet meer, wij gaan voor Vlaamse staatsvorming!

Vlaamse vrienden,

Welk volk ter wereld laat zich de les spellen door een premier die de taal van de meerderheid van het volk uitbraakt? Welk volk ter wereld laat een koehandel toe over terecht niet-benoemde Fransdolle burgemeesters? Welk volk ter wereld laat zich uitschelden voor egoïst, terwijl het jaarlijks meer dan 10 miljard euro afstaat? Welk volk ter wereld pikt het dat het samen moet blijven met een partner die steeds meer en gretiger Vlaams grondgebied opeist? Welk volk ter wereld laat zich de toegang tot het eigen grondgebied ontzeggen voor een brave Gordelwandeling?  Welk volk ter wereld wil de les gespeld worden door een ACW-zuil die België dient, Vlaanderen minacht, ons allen moreel de les spelt, maar fiscale spitstechnologie toepast en de gewone belastingbetaler laat opdraaien? Excuses zullen hiervoor niet volstaan! Onze Vlaamse samenleving kan echt wel zonder het ACW overleven. Alsof al die fantastische vrijwilligers die zich geëngageerd en vol overgave inzetten voor de sociaal zwakkeren, enkel kunnen functioneren in een ACW-keurslijf. Er is in Vlaanderen echt wel plaats voor een ontzuilde en volwassen warme samenleving!

Dit alles is geen fictie, geen Salamander-fantasie, maar het leven zoals het is. En alsof het niet volstaat, krijgen we dan te pas en vooral te onpas kerst- en andere grote boodschappen van een francofone koning die overduidelijk gericht is tegen een meerderheid van de Vlamingen. Zo mogen we van de man met de zwaar gesponsorde kroon aanhoren dat de meeste Vlamingen bij de jongste gemeenteraadsverkiezingen alweer verkeerd gestemd hebben. Alsof dat nog niet volstaat, deed de politieke aardverschuiving in het paleis onaangename herinneringen oproepen aan de jaren dertig. Bij die jaren dertig denken wij ook aan het jaar 1830 waarin we afgescheiden werden van de Nederlanden. Voor praktijklessen in separatisme weten we waar we moeten zijn. Laten we hopen dat we niet tot in 2030 moeten wachten voor een volgende scheiding.

Intussen blijkt men in Laken topadvies te krijgen van dezelfde fiscalisten als het ACW, want een zekere dame uit Laken met hoed en veren vindt het betalen van belastingen iets voor het voetvolk, maar toch niet voor de heren of dames van stand. Dit koningshuis is niet enkel anti-Vlaams, het is op de koop toe asociaal en volledig wereldvreemd.

Vlaamse vrienden,

Hoe erg en schandalig het ook moge wezen, eigenlijk is dit alles goed nieuws. Wij weten al langer dat die koninklijke kliek onze zaak niet dient, maar bij de grote massa bleef er altijd een vorm van sympathie hangen voor dit koningshuis. Die sympathie is stilaan, en hopelijk definitief, aan het verdampen en dat is een goede zaak. Hoe meer die middeleeuwse instelling onder druk komt te staan van de brede publieke opinie, hoe liever. Hoe meer de koning zich afzet tegen de Vlamingen die verkeerd gestemd hebben, hoe meer de idiote vergelijking met de jaren 30 gemaakt wordt, hoe standvastiger die kiezer zal blijken. In die zin is de kerstboodschap van onze sire als het ware een godsgeschenk. De veel te brave Vlamingen hebben nu eenmaal wat koninklijke prikkels nodig om hun Vlaamse ogen geopend te krijgen.

Ik wens de Vlaamse Beweging in 2013 dus nog veel politieke toespraken van de vorst toe, veel oekazes van PS-belastingpremier Di Rupo en veel scherpe uithalen van belgicistische voormannen en -vrouwen.

België en de monarchie staan haaks op democratie. Daarom gaan wij als overtuigde democraten resoluut voor een Vlaamse republiek.

Ik dank u.”

p1040761

Verdere info : www.anz.be .