Op maandagmorgen 4 maart jl. werd er aan de Paul van Ostaijenlaan een nieuwe glasbol van de intercommunale IGEAN geplaatst.

ex-burgemeester en voorzitter van IGEAN Luc Vuylsteke de Laps geeft een intervieuw aan radio 2Luc Vuylsteke de Laps geeft toelichtingde glasbol komt aanbijna op zijn plaats

Gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) was nog aanwezig als voorzitter van de raad van beheer van IGEAN. Dat mandaat loopt voor hem binnen enkele dagen af. De nieuwe Hovese burgemeester Koen Volckaerts was aanwezig samen met schepen van leefmilieu Bart Van Couwenberghe, beiden N-VA-ers.

de ex-burgemeester (links), de directeur , de nieuwe burgemeester en de schepen van leefmilieu"wie krijgt de fles er eerst in ?"

Allemaal samen

nog eens goed lachen ...In 26 gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN worden de glazen flessen en bokalen ingezameld in glasbollen. Het contract voor de lediging en het onderhoud van de glasbollen werd recent vernieuwd. Bij de vernieuwing van het contract sprak IGEAN met Fost Plus af om alle glasbollen in het voorjaar van 2013 te vervangen.

 

Meer dan 95% van het glas wordt selectief ingezameld. In 2012 werden er in het samenwerkingsgebied van IGEAN 15.930 ton glazen flessen en bokalen selectief ingezameld waarvan 9.387 ton gekleurd glas en 6.543 ton wit glas. Een mooi resultaat!

 

Fost Plus

IGEAN heeft voor de inzameling van het verpakkingsafval, PMD – papier & karton – glazen flessen en bokalen, een overeenkomst met Fost Plus. Fost Plus vertegenwoordigt de verpakkingsverantwoordelijken die in België wettelijk verplicht zijn om het huishoudelijk verpakkingsafval terug in te zamelen, te sorteren en te recycleren en hoge recyclagepercentages te behalen. De huidige overeenkomst tussen IGEAN en Fost plus liep af op 31 december 2012. In 2012 werden de besprekingen gestart voor de verlenging van de overeenkomst. Op 28 november 2012 heeft de raad van bestuur van IGEAN de nieuwe overeenkomst goedgekeurd. Deze overeenkomst loopt van 1 januari 2013 tot 31 december 2017. De nieuwe overeenkomst voorziet dat alle glasbollen in de regio van IGEAN in het voorjaar van 2013 vervangen zullen worden.

In 26 gemeenten van het samenwerkingsgebied van IGEAN worden de glazen flessen en bokalen ingezameld via glasbollen. Er zijn in totaal 375 glasbolsites en 531 glasbollen.

De nieuwe glasbollen zijn dubbelwandig om de geluidshinder te beperken ! Ze hebben nog steeds geluidswerende inwerpopeningen met rubberen flappen. De bollen zijn in 2 vakken verdeeld waarin het glas kleurgescheiden ingezameld wordt. Elke glasbol heeft 4 inwerpopeningen, 2 aan elke zijde. Twee openingen zijn voor gekleurd glas, de twee andere zijn enkel voor wit glas. Het is belangrijk dat de inwoners hun glas aan de juiste kant in de glasbol gooien zodat het optimaal kan gerecycleerd worden. Het is bovendien ook belangrijk dat de sorteerregels gerespecteerd worden. Deze zijn nog eens duidelijk visueel herhaald op de glasbol.

De glasbol zelf is uit brandbestendige en graffitibestendige kunststof vervaardigd. Hij is bovendien vuilafstotend en onderhoudsvriendelijk door zijn gladde afwerking.

De volgende weken zal de ophaler ook de andere glasbollen vervangen.

In onze buurgemeenten Boechout gaat het om 15 nieuwe glasbollen, in Edegem om 20 stuks, in Kontich om 23 stuks en in Mortsel om 27 vervangingen.

 

Geen brol rond de bol

Dit tafereel zou verleden tijd moeten zijn.
Dit tafereel zou verleden tijd moeten zijn.

Het contract met de ophaler bepaalt dat de glasbolsites wekelijks moeten worden gereinigd. Tijdens deze wekelijkse reinigingsronde moet het afval dat naast de glasbol achtergelaten werd, en door 1 persoon gedragen kan worden, weggehaald worden. Indien er groot afval aanwezig is, bv. grofvuil, bouwafval, … dan verwittigt de ophaler IGEAN. Aangezien “afval ander afval aantrekt” is het immers van groot belang ervoor te zorgen dat zo snel mogelijk maatregelen worden genomen.

Maar de eerste verantwoordelijkheid ligt eigenlijk bij de burger. IGEAN spoort iedereen aan om bewust met zijn afval om te gaan en om respect te hebben voor zijn omgeving en dus ook geen afval achter te laten rond de glasbol.

Met de plaatsing van de nieuwe glasbollen willen de gemeenten, IGEAN en Fost Plus het sorteergedrag van de inwoners nog meer verbeteren. Zo kunnen we het glas blijven recycleren. Grondstoffen, die anders op de afvalberg terecht zouden komen, blijven in de materiaalketen en dragen bij tot een duurzaam materialenbeheer.

Meer info ?
Wouter Meersmans , pers en communicatie IGEAN dienstverleningIGEAN milieu & veiligheid
Doornaardstraat 60 in 2160 Wommelgem
Tel 03 / 350.08.32 – Fax 03 / 353.34.10 – GSM 0479 / 20.33.42
E-mail wouter.meersmans@igean.be  – www.igean.be .

 

Wat meer info over Fost Plus

fostplusFost Plus is een vzw opgericht door de industrie in België in 1994 om uitvoering te geven aan de zogenaamde producentenverantwoordelijkheid voor huishoudelijke verpakkingen. Elk bedrijf dat verpakte producten op de markt brengt in ons land is verantwoordelijk om de gebruikte verpakkingen terug te nemen en te recycleren. De bedrijven vertrouwen die taak in de praktijk toe aan Fost Plus. Ze betalen een bijdrage aan Fost Plus in functie van het materiaal waaruit de verpakking is gemaakt en het totale gewicht dat ze op de markt brengen. Met die middelen financiert Fost Plus de selectieve inzameling van huishoudelijk verpakkingsafval op het terrein.

Ze doet dat door contracten af te sluiten met intergemeentelijke samenwerkingsverbanden, zoals Igean Milieu en Veiligheid er een is. Het is dan ook met groot genoegen dat we recentelijk een nieuwe overeenkomst hebben afgesloten met de intercommunale, met wie we ruim 15 jaar samenwerken.

Glas is, naast papier-karton en PMD, één van de drie stromen die selectief ingezameld worden in een samenwerkingsovereenkomst met Fost Plus.

Over het belang dat glas sorteren en recycleren hebben voor ons leefmilieu hoeft niemand meer overtuigd te worden neem ik aan. Het materiaal kan oneindig gerecycleerd worden zonder kwaliteitsverlies. Omdat er tot 90% scherven van selectief ingezamelde flessen en bokalen kunnen gebruikt worden bij de productie van nieuw glas, worden enorme hoeveelheden grondstoffen bespaard. Daarenboven laat de inzet van scherven toe om de temperaturen in de glasoven drastisch te verlagen ten opzichte van de productie van nieuw glas uit de vermenging en smelting van zand, soda en kalk. Dat impliceert natuurlijk minder energieverbruik, en de reductie van de CO2 uitstoot met ruim 600 kg per gerecycleerde ton glas.

In België wordt er jaarlijks in totaal 335.000 ton glas van flessen en bokalen gerecycleerd. Dat is circa 30 kilogram per inwoner. Igean scoort met zijn bijna 33 kg 10% boven het gemiddelde. De inwoners uit het SBO/Persmoment glasbollen Igean werkingsgebied van de intercommunale besparen daarmee de uitstoot van bijna 10.000 ton CO2. Op nationaal vlak is dat 207.000 ton.

De bijdrage van Fost Plus bestaat er concreet in die selectieve inzameling en recyclage, in samenwerking met de intercommunale en de betrokken andere partijen, zoals de ophaler (Kempisch Recyclage Bedrijf, gespecialiseerd bedrijf die in diverse gebieden in Vlaanderen werkt en goed werk levert) in goede banen te leiden. Fost Plus financiert de huur van de bollen, het onderhoud en de reiniging ervan, de lediging van de bollen en de afvoer van het glas naar de recycleur, die Fost Plus daarenboven zelf aanduidt. Ook voor de omkaderende communicatie naar de burger wordt een budget ter beschikking gesteld, dat in nauw overleg met de intercommunale besteed wordt. Het glasbolpaneel dat u op deze site ziet is daar één van de concrete voorbeelden van.

Tot slot voorziet Fost Plus ook in de financiering van de opkuis van wat burgers soms langs de bollen durven achterlaten. De netheid van de sites is immers een belangrijk element voor de kwaliteit van de glasinzameling en zelfs de kwaliteit van de ingezamelde stroom. Wat dat betreft stel ik met plezier vast dat Igean Milieu en Veiligheid ook hier beter scoort dan de norm (het nationale gemiddelde). Waar gemiddeld op 15% van de sites na controle wordt vastgesteld dat er afval wordt aangetroffen dat er niet thuishoort, was dat hier nog geen 10% in 2012.

Met deze resultaten zou ik willen afsluiten, maar niet zonder de intercommunale, haar aangesloten gemeentes en de inwoners daar uitdrukkelijk voor te willen bedanken. Proficiat !

Steven Boussemaere, Director Operations
Hove, 4 maart 2013

 

Over Fost Plus

Wenst u op de hoogte te blijven van de acties van Fost Plus?
Abonneer u op de RSS-Feed in het persgedeelte van de website www.fostplus.be .

Fost Plus vzw
Olympiadenlaan 2
B-1140 Evere / Brussel
Tel: 02 775 03 50