Het extremistische moslimgroepje “Sharia4Belgium” bestaat officieel niet meer, officieus nog wel. Een aantal ex-leden en sympathisanten van deze groepering vecht vandaag in Syrië tegen het regime van de officiële president Bashar al-Assad. Dat blijkt uit informatie van onze veiligheidsdiensten die ondertussen de landelijke pers haalden.

Omstreden vlag van de Jihad of “heilige oorlog” …
Omstreden vlag van de Jihad of “heilige oorlog” …

Eurojust, het agentschap dat zorgt voor de juridische samenwerking tussen de Europese lidstaten, waarschuwde er enige weken geleden reeds voor, dat een groeiend aantal Europese moslimjongeren naar Syrië zijn getrokken. Over heel Europa zou het over ettelijke honderden strijders gaan, uit ons land zouden zo’n 70-tal moslimjongeren zijn vertrokken naar de “heilige oorlog” in Syrië. Meestal leden of uit de directe omgeving van Sharia4Belgium. Dat blijkt uit informatie uit een lopend gerechtelijk onderzoek wegens terrorisme, dat in de zomer van 2012 werd geopend tegen Sharia4Belgium. Dat onderzoek werd opgestart toen in 2012 bleek dat Sharia-sympathisanten opgedoken waren bij de islamitische rebellen van Al Shabaab in Jemen, en bij de rebellen van het Kaukakisch Emiraat in Tsjetsjenië (Russische deelstaat).

De moslimvrijwilligers vechten niet in de rangen van het Vrije Syrische Bevrijdingsleger, maar aan de zijde van radicaal-islamistische rebellen. En het is niet de vestiging van een westerse democratie wat bovenaan hun verlanglijstje staat. Zij willen in Syrië een streng-islamistisch regime aan de macht helpen. Het gros van de vrijwilligers komt uit Antwerpen, Mechelen, Vilvoorde en Brussel. Het gaat om jongeren die hier zijn opgegroeid, tussen 17 en 25 jaar. Jongeren zonder diploma, vaak al met een lang strafblad en waaraan hun ouders niets meer te zeggen hebben.

De leider van Sharia4belgium, de heer Fouad Belkacem en zijn volgelingen werden door de overheid en de Vlaamse media lange tijd weggelachen als een “marginaal clubje clowns”. Maar gelachen wordt er al lang niet meer gedaan. Dat Belkacem op zijn proces opdook in een trainingspak met de slogan ‘Soldier of Allah’ en de bijhorende kromzwaarden was dus meer dan een misplaatste grap.

Wie of wat belet ons om die islamitische fanatici de toegang tot ons land te weigeren als ze de oorlog daar beu zijn of gewonnen hebben ?

Fouad Belkacem is vorige maand uit de gevangenis vrijgelaten. Hij zit nu thuis in Boom met een enkelband zijn straf uit. Belkacem is in Marokko ook reeds veroordeeld voor drugsbezit. Marokkaanse gevangenissen zijn geen ‘viersterrenhotels’ … en daarom verzet Belkacem zich met alle mogelijke juridische middelen tegen een uitwijzing naar zijn vaderland.

Onze veiligheidsdiensten maken zich vooral zorgen over wat er gaat gebeuren als die militair getrainde ‘drop-outs’ na de oorlog vanuit Syrië terug gaan keren naar ons land. Hen voor de rechter brengen en doen veroordelen, lijkt niet eenvoudig.

AK47

Bij strijders die naar Syrië zijn getrokken, rijst bovendien het probleem dat de opstand die tegen Assad is uitgebroken algemeen aanzien wordt als legitiem. Dat maakt het uiteraard extra moeilijk om de deelnemers aan de opstand achteraf in ons land te laten veroordelen wegens terroristische activiteiten. Gewezen eerste minister en leider van de liberalen in het Europees parlement, Guy Verhofstadt (VLD), roept zelfs openlijk op om de oppositie in Syrië van wapens te voorzien. Nooit eerder gezien dat een vooraanstaand (Europees) politicus oproept om een tot op heden bevriende natie die Syrië nog steeds is, er militair onderuit te halen.

Sharia4Belgium – of andere soortgelijke verenigingen die hier in de toekomst zullen opduiken – is dus geen clubje om zonder handschoenen aan te pakken. Ze zaten reeds achter verschillende gewelddadige straatopstootjes in Borgerhout. Een verwittigd mens is er twee waard …