In 2012 werden in Vlaanderen 528 everzwijnen geschoten tijdens de jacht. De meeste everzwijnen werden gedood in de provincie Limburg (426), gevolgd door West-Vlaanderen (60), de Limburgse Over-maase gemeente Voeren (32), de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant hadden er elk maar twee.

Dit blijkt uit, een antwoord van Vlaams minister van Milieu Joke Schauvliege (CD&V) op een schriftelijke vraag van haar partijgenoot Jan Verfaille, tevens burgemeester van Veurne. In Hove zal men everzwijnen eerder tegenkomen als lekkernij op het bord in een restaurant, dan in onze oostelijke bossen en de wijk Boshoek. We hebben er genoeg last van de vossen.

Naast de geschoten dieren stierven er ook nog eens 13 dieren na een aanrijding door een voertuig. In 2012 werden geen vergoedingen uitbetaald voor schade aangericht door everzwijnen. In haar antwoord liet de minister zich positief uit over het centraal meldpunt dat werd opgezet in de strijd tegen de everzwijnen. Wilde zwijnen kunnen namelijk schade aanrichten aan de landbouw. Er mag dan gejaagd worden om de populaties in omvang te beperken.

Everzwijnen of wilde zwijnen komen tegenwoordig over heel de wereld voor. Het wild zwijn is een krachtig zoogdier, dat qua uiterlijk veel op het varken lijkt. Het dier heeft een donkere borstelachtige vacht die ’s winters langer is en hij heeft een dikke ondervacht. Het volwassen mannetje, keiler genaamd, heeft twee slagtanden, die door jagers “houwers” worden genoemd.

Wilde zwijnen zijn in de schemering en ’s nachts actief. Het zijn alleseters, ze eten voornamelijk plantaardig voedsel zoals eikels, kastanjes, knollen en groene plantendelen, maar ook dierlijk voedsel als aas, regenwormen, insectenlarven en knaagdieren. Er zijn meldingen dat ook kleine herten ten prooi vielen. Meestal wroeten ze met hun gevoelige snuit in de bosbodem. Door dit gewroet komt de minerale ondergrond vrij waardoor bepaalde zaden beter ontkiemen.

Wilde zwijnen komen voornamelijk voor in loofbossen, halfopen landschap en landbouwgebied, mits er voldoende beschutting is. In ons land komen everzwijnen van nature voor in de Waalse Ardennen. Uitgezette zwijnen zijn de laatste jaren echter ook in overlast gevende aantallen aanwezig in de provincie Limburg en Voeren en zelfs in het Zoniënwoud . Ook is er sprake van een forse populatie nabij de gemeente Zedelgem, rond de bossen van Brugge.

Wild zwijn is zeer geliefd bij de jagers. Het vlees smaakt sterker dan gewoon varkensvlees en wordt vaak gemarineerd gegeten of verwerkt in stoofpotten. De haren van een zwijn worden wel gebruikt voor kwasten. In restaurants in gebieden waar gejaagd wordt staat in de herfst en winter het vlees vaak op het menu.