SK De Vrede (officieel “Sport Kring De Vrede”) viert dit jaar zijn 40-ste verjaardag. Tijd om ons licht eens te werpen op deze vereniging.

De pioniersjaren

Einde jaren zestig van vorige eeuw (1968-69) hadden enkele inwoners van de Hovese Vredewijk de ambitie “om wat meer leven” in die stille woonwijk te brengen voor de aankomende jeugd. De eerste initiatiefnemers waren o.a. Theo Voorspoels, Jos Ceulemans en Jos Geysen. Ze trommelden enkele vrienden en buren op om op zondagnamiddag een voetbalwedstrijd te spelen tegen een andere gelegenheidsploeg. Dit viel bij iedereen in de smaak en zo werd er bijna iedere zondag een wedstrijd gespeeld tegen een andere “caféploeg”. Iedereen die deelnam aan zo’n wedstrijd deed dit op eigen risico. Na een pijnlijk incident waarbij een speler zijn been brak, besefte men dat men wat meer structuur in de organisatie moest brengen. Er werd een volwaardig bestuur samengesteld met Theo Voorspoels als voorzitter en Frans Van Put als penningmeester. Er werden trainingen gegeven op een voormalige paardenweide op de hoek van de Jan-Frans Gellyncklaan en de Rodenbachstraat, o.l.v. Jos Geysen, een ex- speler van FC Kontich. Na de thuiswedstrijden die plaatsvonden op verschillende terreinen in de omgeving, werd de tegenpartij ontvangen in de garage van Theo Voorpoels, waar er letterlijk en figuurlijk nog stevig werd doorgezakt

chalet SK De VredeDe eerste jaren was er veel plezier, men had niet direct de ambitie om kampioen te spelen. De meeste spelers waren al twintigers en het “doorzakken na de wedstrijd” was het belangrijkste…

Na ongeveer een half jaar op dergelijke amateuristische wijze de voetbalsport te hebben bedreven, werd er beslist om aan te sluiten bij het VEV (Vereniging Edegemse Vriendenclubs), met als hoofdorganisator café “Het Spechtje”. De thuiswedstrijden werden toen gespeeld op het voetbalterrein van Kontich Atletiek Club aan de Keizershoek.

Ondertussen was de structuur van de club al wat beter uitgebouwd met statuten zodat SK De Vrede een vzw (vereniging zonder winstoogmerk) werd en men verkreeg ook een BTW-nummer.

In artikel 2 van de statuten staat : “De vereniging heeft tot doel : het beoefenen van allerlei sporten of spelen, het organiseren van allerlei gemeenschappelijke ontspanningsaangelegenheden in de breedste zin van het woord, ter bevordering van de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling en ontspanning van haar leden”.

De uitbouw

SK De VredeAan de Meylweg in Kontich werd een geschikt terrein gevonden om aan te leggen als voetbalveld, vlak naast een hoeve met aanpalende stallingen. Bij brouwerij Maes in het toen nog zelfstandige Waarloos, werd een lening aangegaan, met persoonlijke borgstelling van het toen uitgebreid bestuur. Met deze middelen werd een kantine opgetrokken met de nodige binnenhuisinrichting zoals stoelen, tafels, toog, verlichting, verwarming en zelfs een juke-box. Een tapvergunning werd ook verkregen. De nabije stallingen werden door steeds dezelfde vrijwilligers omgevormd tot kleedkamers, van de troggen werden zelfs douches gemaakt.

In die periode – toen Hove nog geen “slaapgemeente” was – werd er ook jaarlijks een bal gegeven in wijlen “Het Prinsenhof” (vandaag Ritmica dagcentrum) aan de Kapelstraat. Hiervoor liep men alle Hovese middenstanders af op zoek naar prijzen voor de tombola en maanden vooraf werden er over heel de gemeente huis aan huis kaarten in voorverkoop aangeboden. Het succes van de bals was enorm en leverde de club een niet onaardige winst op.

bar SK De VredeDoor het verhuren van hun terrein aan andere clubs en met de goed draaiende kantine kon de lening op enkele jaren tijd aan brouwerij Maes worden terugbetaald.

Toen werd er zelfs maandelijks een nieuws-magazine van de club verspreid in de Vredewijk. Het aantal spelers groeide zienderogen en men was verplicht om met een tweede ploeg aan te treden. De eerste ploeg had zich op 3 oktober 1973 ingeschreven bij het Katholiek Sportverbond, waar men startte in de vijfde afdeling. Vandaag is dit de Koninklijke Vlaamse Voetbalbond.

Men speelt vandaag voetbal tegen ploegen uit de Antwerpse regio waarvan de namen klinken als: Belgica (Edegem), Nieuw Stabroek, Ostan, De Kroon (Herentals), DWM (Lint), D’Amigos (Lint), Vlug Vooruit (Merksem), OLVE (Edegem), Heldenboek, Self-Mate (Lier), Bacwalde (Boechout), Sint-Jozef (Mortsel), Michelangelo.

Sk De Vrede in actie tegen Michelangelo op 2 mei 2013Het succes van SK De Vrede was zo groot dat er zelfs werd gestart met een gemengde volleybalploeg. Na wat interne discussie tussen de voetballers en volleyballers werd er met deze laatste gestopt.

De vast waarde

Vandaag beschikt SK De Vrede over een 60-tal voetbalspelers, verdeeld over twee mannenploegen en één damesploeg. Vanuit de Hovese Vredewijk is de recrutering nu bijna nihil. De spelers komen uit de regio (Kontich, Mortsel, Lint, Lier, enz…). De gemiddelde leeftijd bij de dames ligt op 20-21 jaar, er zijn ook enkele middelbare scholieren bij uit het Kontichse Sint-Jozefinstituut. Bij mannen ligt de gemiddelde leeftijd op 27-28 jaar. De eerste mannenploeg en de reserve spelen op dezelfde dag thuis hun wedstrijd. De dames spelen dezelfde week op vrijdagavond.

Voor de mannen beginnen de trainingen op de 1ste donderdag van augustus en gaan door op dinsdag en donderdag tot eind september, steeds van 20 tot 21.45u. Tussen eind september en mei zijn er enkel trainingen op donderdagavond. De dames trainen één keer per week, nl. op dinsdagavond. De trainingen worden gegeven door gediplomeerde mensen, dikwijls leraars Lichamelijke Opvoeding, die weten waarmee ze bezig zijn.

Piet Verhaegen
Piet Verhaegen

Om zo’n amateursploeg te runnen is er nog steeds een aardig budget nodig. “Iedere thuiswedstrijd wordt er een speelbal geschonken door een sponsor. We hebben ook shirtreclame op de truitjes en de broek. Voor de eerste ploeg is dit Alras, een firma in veiligheidsadviseurs en op de broek Immo Casco. De tweede ploeg heeft Immo Casco als truitjes sponsor en Belfius Bank op de broek. De damesploeg heeft geen sponsor. Onze kantine draait goed en ze zorgt voor een aanzienlijk deel van ons budget. De kantine kan ook afgehuurd worden voor familie- en communiefeestjes” aldus voorzitter Piet Verhaegen.

Het aantal toeschouwers varieert naargelang de wedstrijd, naargelang de tegenstanders. SK De Vrede brengt bij iedere wedstrijd zo’n 20-tal supporters op de been. De damesploeg speelt op vrijdagavond en brengt wat meer volk mee, vnl. jongeren die bij de scouts en de Chiro zitten.

bar SK De Vrede 2Om wat extra geld in de lade te krijgen organiseert SK De Vrede allerlei nevenactiviteiten zoals een kaas- en wijnavond, een kwis, een BBQ, een tornooi rond minivoetbal, enz …Dit laatste brengt wel wat volk op de been aangezien het minivoetbal is dat maar met enkele spelers wordt gespeeld. Er komen soms zo’n dertigtal gelegenheidsploegen aanzetten.

Bij SK De Vrede heerst het principe dat “niemand mag betaald worden, ook geen trainers. Alles gaat door op vrijwillige basis”. Het zijn allemaal vriendenkringen. Iedereen is welkom. Ten tijde van de burgeroorlog is ex-Joegoeslavije zaten er verschillende Bosnische vluchtelingen tijdelijk in het Rode Kruis opvangkamp in het naburige Lint. Verschillende van deze jonge mannen konden terecht bij SK De Vrede om ‘wekelijks een balletje te trappen’.

Het lidgeld bij SK De Vrede is zeer beperkt tot 70 euro op jaarbasis, voor studenten zelfs tot 60 euro.

Op 31 augustus e.k. viert SK De Vrede zijn 40-ste verjaardag met een receptie, een wedstrijd en een groot feest. Veel succes ermee en op naar de 50 !

Verdere info SK De Vrede: www.sk-devrede.be