De vete binnen de Hovese bestuursmeerderheid van N-VA en Ph7 Positief Hove blijft voortduren. Alles begon op de gemeenteraad van september jl. met een motie ingediend door voormalig burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) over een nauwere samenwerking tussen de gemeentediensten en het OCMW om kostenbesparend te werken.

DC Ten Hove OCMW logoN-VA Hove steunde die motie en vormde met de fractie CD&V/Open VLD een wisselmeerderheid tegen haar coalitiepartner Ph7 die steun kreeg uit groen-linkse hoek.

Alles draait in dit dossier om geld (extra belastingen ?) en om persoonlijke machtsposities. Of waar gaat politiek anders over ?

N-VA wil extra bezuinigen op de werking van het OCMW. Ze willen jaarlijks 790.000 euro van de gemeentebegroting vrijmaken en aan het OCMW overmaken met een jaarlijkse stijging van 20.000 euro. Ph7 eist 860.000 euro met een jaarlijkse stijging van 35.000 euro. Ph7 levert de voorzitter van het OCMW in de persoon van Goedele Breyne, professioneel financieel beheerder van het OCMW in Lint. Volgens Breyne zullen de plannen van N-VA zorgen voor een sterke afbouw van de sociale dienstverlening in Hove. Ph7 wil het personeel van het OCMW en de gemeente ook extra betrekken in de nauwere voorgestelde samenwerking. Hierin worden zij sterk gevolgd en extra aangemoedigd door het groen-linkse Hove Beweegt (= Groen!, Spa, ex-KPB, enz). N-VA stelt hiertegen dat ambtenaren de beslissingen van de gekozen bestuurders moeten uitvoeren. Duidelijk twee verschillende zienswijzen.

Zowel N-VA Hove als Ph7 Positief Hove trokken in oktober 2012 naar de gemeenteraadsverkiezingen met de belofte om de Hovenaar niet meer fiscaal te pluimen dan toen het geval was. Interessant om dit steeds in het achterhoofd te houden.

Volgens burgemeester Koen Volckaerts (N-VA) “bedroeg de gemeentelijke bijdrage aan het OCMW in 2012 nog 740.000 euro. Hier doen we nu 50.000 euro bovenop. Het OCMW plant ook geen bijkomende extra uitgaven. Een vermindering van de OCMW-inkomsten is dus realistisch. Als we de plannen van Ph7 zouden volgen, dan moeten we de belastingen in Hove verhogen en dit zijn we niet van plan”.

Goedele BreyneHierover kwam het op de OCMW-raad van november jl. tot een zware discussie tussen Breyne en Volckaerts. Breyne verweet de N-VA “woordbreuk en een onbetrouwbare coalitiepartner te zijn. Ph7 zal ook niet plooien”. De oppositie stond erbij en keek ernaar.

Gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps deed reeds een oproep ‘om de gemoederen te bedaren en de verantwoordelijkheid terug op te nemen ten voordele van de Hovenaars’.

Persoonlijk kregen we het ook “al aan de stok met Goedele Breyne”. Blijkbaar is niet iedereen in Hove gesteld op kritische berichtgeving. Op de laatste OCMW-raad kwam ze ons persoonlijk wat ‘ambeteren en het werk moeilijker maken’. Wij laten ons in ieder geval niet intimideren. Indien nodig bestaan er nog rechtbanken! Ons devies luidt : “Ni dieu, ni maitre !”. (“geen god, geen meester. De gedachten zijn vrij !”)

 

Persmededeling van N-VA Hove:

N-VA logo“N-VA betreurt de uitlatingen van haar coalitiepartner maar wil geen breuk.

Met spijt stelt N-VA Hove vast dat haar coalitiepartner via de pers communiceert nog voor de raadsleden op de hoogte gebracht zijn. N-VA staat borg voor een verantwoord en betaalbaar sociaal beleid met extra aandacht voor de noden van de steun en hulpbehoevende burgers. Wij verkiezen praktische en logistieke ondersteuning en waar nodig is ook geldelijke steun.

N-VA Hove trekt consequent haar beleidslijn door in het OCMW-beleid. De huidige financieringswetgeving (BBC) verplicht ons om te werken met bestaand cijfermateriaal, waarbij de uitgaven van 2012 als referentie worden genomen. In de vorige jaren 2010, 2011 en 2012 was de gemeentelijke bijdrage minder dan 740.000€. N-VA stelt een verhoging tot 790.000 € (31.868.500.-Bef.) voor ; 50.000 € meer dan in 2013. Met een bijkomende jaarlijkse verhoging van 20.000 € (806.798.-Bef.). Na zes jaar is dat in totaal 5.040.000 € (203.313.000.-Bef). Voor 2014 heeft het OCMW ca 36.000 € minder kosten, maar gezien de nieuwe situatie (Lokaal Opvang Initiatief) ook een minderinkomst van een gelijkwaardig bedrag. Dus een nul-operatie. Bovendien zien we in het beleid geen noemenswaardige veranderingen ten aanzien van de vorige jaren. Tevens zorgen de lage inflatiecijfers ervoor dat de loonindexering pas 2-jaarlijks zal gebeuren. En toch stelt N-VA Hove een jaarlijkse verhoging voor met 50.000 € en bijkomend 20.000 € jaarlijks meer te geven.

De door PH7 gevraagde 860.000 € (34.692.300.-Bef.), met jaarlijkse verhoging van 35.000 € (1.411.800.-Bef.) vinden wij te veel. De gemeente zou een lening van ca. 850.000 € moeten inschrijven om voor de komende jaren rond te komen. Of moet de gemeente gaan besparen op haar eigen administratie ? Met ons voorstel kunnen we deze lening reduceren. Dat noemen wij zorgzaam beheer als een goede huisvader. Daarom heeft de Hovenaar ook voor N-VA Hove gekozen. Een consequent en zorgzaam bestuur voor Hove. Wij willen een mooi en quasi-schuldenvrij Hove naar de volgende legislatuur leiden.

Is dit een breuk waard ? Voor N-VA niet. N-VA Hove heeft geen nood aan een andere coalitiepartner.

Walter Witvrouwen
Communicatie N-VA Hove”.

 

 Mededeling van Ph7 Positief Hove

ph7 logo“N-VA is onbetrouwbare partner

De bijdrage van de gemeente aan het OCMW (jaarlijks € 860.000) werd door de N-VA Hove goedgekeurd op de OCMW-raad van 15 oktober 2013. Deze jaarlijkse toelage was al, na talrijke efficiëntieoefeningen, verminderd met € 50.000 t.o.v. de vorige bestuursperiode.
Op de OCMW-raad van 19 november 2013 vond N-VA zelfs de € 860.000 veel te veel en kwam op de raadsbeslissing terug. Op het college van 25 november legden de N-VA schepenen éénzijdig, zonder verantwoording , ons een tweede vermindering op naar € 790.000 per jaar.

We zijn absoluut tegen deze drastische vermindering van de gemeentelijke toelagen aan het OCMW en willen consequent blijven werken aan een deugdelijk sociaal beleid voor alle Hovenaars. De wet van de harde cijfers kan alleen maar een sterke afbouw van de sociale dienstverlening meebrengen.

Wij verwijzen naar het beleidsplan 2013 – 2018. Beide coalitiepartners willen een sterk sociaal beleid ontwikkelen, met een gerichte communicatie en drempelverlaging bij “het Sociale Huis” voor alle Hovenaars. De aankoop en de uitbreiding van het dienstencentrum en de aanpak van de vergrijzing in Hove staan in dit beleidsplan centraal.

Wij willen loyaal blijven aan het bestuursakkoord 2013-2018 en willen blijven ijveren voor een dorp waar elke Hovenaar zich goed voelt.”