De Hovese Literatuurkring De Statiepoweten bracht op zaterdag 8 februari jl. in het Dienstencentrum ‘Ten Hove’ aan de René Verbeecklaan een avond vol poëtische woorden en muziek onder het thema “Mijn engel mijn alles mijn ik”.

Er waren een zeventigtal aanwezigen waaronder schepen van cultuur Arnold Herrebout, gemeenteraadslid Veerle D’Haene en de OCMW-raadsleden Nelly Bellens, Machteld Hofmans en Jan Wouters.

Eerst bracht het kwartet (Veerle Schiltz, Nina Van Roosbroeck, John Volkaerts, Guido Sel) een aantal gedichten van Ludwig Van Beethoven, Victor Hugo, Felix Timmermans, Anais Nin, en Annie M.G. Schmidt. Afgewisseld met muziek gebracht door André Moennaert, een ex-taalleraar aan het Mortselse atheneum. Nadien was werk van Ludo Colman, Patricia Lasoen, Herman De Coninck, Sylvie Marie, Toon Tellegem, Paul van Ostaijen, Fil De Ridder, Cyriel Gladines en eigen werk van de kring. Wat opviel was dat sommige stukken erg “seksueel geladen” waren. In sommige parochiezalen zou meneer pastoor tot enkele jaren terug de zaal voor zulke “ontaarde kunstvormen” hebben geweigerd. Maar Vlaanderen en Hove evolueren mee in de moderne tijden en de macht van pastoors is in Vlaanderen en Hove ook weer niet meer wat het ooit was …Hopelijk worden ze nooit vervangen door nieuwe predikers afkomstig uit de woestijn !

De StatiepowetenTegen 21.20u. was het optreden gedaan en was er ruimte voor een receptie met de nodige versnaperingen.

Literatuurkring Statiepoweten Hove

De Statiepoweten zijn liefhebbers van poëzie en literatuur. Ze hebben zich verenigd om hun literaire ervaringen en ideeën uit te wisselen. Zij zetten hun liefde voor poëzie en literatuur kracht bij door samen te werken met andere kunst- en cultuurverenigingen.

Leden zijn Magda Haesendonck, An Nooyens, Roger Rymen, Veerle Schiltz, Guido Sel, Nina Van Roosbroeck, John Volkaerts en Jan Wouters.

Zij brachten reeds verschillende poëzieprogramma’s in samenwerking met het Hoofs Kwartet (o.l.v. Jack Ooms), het strijkkwartet Kwadrant en het Johnart Saxofoonkwartet.

De Statiepoweten werken ook geregeld samen met kunstkring De Geelhand (Hove), kunstkring Lazarus (Rumst), verleenden hun medewerking aan poëtische aperitiefconcerten (Mortsel), in brasserie Bahnhove, poëtische wandelingen (park Haasdonk) en zij organiseren jaarlijkse een poëtische route of tentoonstelling op Open Monumentendag.

[AFG_gallery id=’15’]

AARZELENDE BEGROETING  –  Veerle Schiltz
Aarzelende begroeting,
gebogen gebaren,
om en rondom
met speelse neiging van herkenning.

In de verweerde armen,
een poging tot omhelzing,
gelijkgezind de dans,
reikend naar het samenzijn.

DE LUCHT WAS VERGULD  –  Nina Van Roosbroeck
De lucht was verguld
van mooie woorden
ik geloofde graag in de illusie
in het beeld dat ik creëerde.

Te laat kwam ik er achter
dat niets blijvend is
dat jij en ik niet samen horen
al had ik dat zo graag gewild.