De Hovese bibliotheek is gestart met een prachtige collectie strips voor volwassenen. Een greep uit het aanbod.

De grote slachting

de_grote_slachting_1914_-_1919_hist_strip_01[1]In dit stripalbum neemt Tardi een eerder thema op : de Eerste Wereldoorlog. Deze keer kiest hij echter ook voor inkleuring van de tekeningen. Naarmate de oorlog gruwelijker wordt en de toekomst voor de soldaat die de naamloze verteller is steeds minder rooskleurig aan het worden is, nemen ook de donkere kleuren de overhand en blijven alleen de gruwelijkheden in kleur. Op een af en toe humoristische, soms cynische manier vertelt de Franse soldaat zijn belevenissen tijdens de oorlog in groot detail, waardoor het verloop van de strijd goed te volgen is. Een met veel zorg geletterd verhaal, waarvoor veel onderzoek is gedaan. Voor liefhebbers van goed getekende scenariostrips en krijgsgeschiedenis.

Brieven uit de bar

In dit tweeluik vinden een Afrikaanse jongen en een in Frankrijk geboren Marokkaanse elkaar in een woestijnkroeg in de Sahara. Na een korte maar intense relatie scheiden hun wegen en sturen ze hun brieven aan de bar waar ze elkaar na een jaar weer hopen te zien. Dit poëtische en tragische liefdesverhaal wordt verteld via de oude bareigenaar die stiekem de brieven las. Mede door de schitterende tekeningen (dikke penseellijnen en contrasterende kleuren) werd dit verhaal een stripklassieker. Deze prachtige integrale uitgave, met inleidende interviews, doet eer aan een van de beste strips van de afgelopen jaren.

Munch

Deze stripbio schetst het leven en de carrière van Edvard Munch (1863-1944), de kunstenaar die het wereldberoemde schilderij ‘De schreeuw’ maakte. De Noorse illustrator Steffen Kverneland goot het leven van zijn excentrieke landgenoot in een graphic novel. Met veel kennis, zelfspot en originaliteit heeft hij het lijvige boekwerk vormgegeven, waarbij hij uitsluitend put uit citaten van de meester zelf. Het is een eerlijk boek geworden, bijna een literaire ervaring. Het boek is soms ‘onaf’ en geeft de lezer de ruimte om zelf zaken in te vullen. Kverneland tekent het ene moment realistisch, dan weer karikaturaal, soms ook met een heel fijne penseelvoering (bijvoorbeeld wanneer de schilderijen van Munch in beeld komen). De biografie toont aan hoe Munch samen met enkele andere revolutionaire kunstenaars de ingeslapen, burgerlijke kunstwereld wakker schudde via schilderijen waarin hij dromen en visioenen verbeeldde. Een bijzondere, visuele biografie van zowel Munch als van de Scandinavische kunstwereld van de late negentiende eeuw.

Ga eens kijken in de Hovese bibliotheek, Kapelstraat 8, Hove – www.bibliotheekhove.be