Op zaterdag 26 april jl. had in Noordpeene (Vlaanderen in Frankrijk” ) de 38-ste jaarlijkse “Zwijgende Voettocht door het slagveld van de Peene” plaats.

Cassel op de achtergrond
Cassel op de achtergrond

De Slag aan de Peene ( = zijrivier van de Ijzer) – of de 3de slag bij Kassel – die op 11 april 1677 werd geleverd tussen de legers van de Nederlanden onder aanvoering van Willem van Oranje-Nassau en de franse koning Lodewijk XIV, had tot gevolg dat een liefelijk stukje Vlaanderen (dat sindsdien Frans-Vlaanderen of ‘Vlaanderen-in-Frankrijk’ wordt genoemd), door Frankrijk militair werd ingelijfd.

Jaarlijks wordt dit geschiedkundig feit herdacht met een zwijgende voettocht, waar zowel Frans-Vlamingen, Vlamingen als Nederlanders aan deel nemen. De Heelnederlandse gedachte is er nog springlevend. Noordpeene ligt in een rustige en groene omgeving, aan de voet van de Casselberg, op 15 km van Poperinge (VL).

Hondschoote
Hondschoote

 

Een volk zonder verleden is een volk zonder toekomst !!!

Iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, politiek, cultuur, taalkunde en economie moet minstens één keer in zijn leven een reis maken door Frans-Vlaanderen (“Vlaanderen-in-Frankrijk”).

De streek maakte vroeger deel uit van Vlaanderen/ de Nederlanden, ze ademt nog zo Vlaams (volks en architecturaal, o.a. zonder lintbebouwingen) en men leert er de “Belgische communautaire verhoudingen” beter begrijpen.

flamands de france flandre - leeuw hier spreekt men vlaams produits regionaux

De natuur is er prachtig, in ieder dorp loert de geschiedenis achter de hoek en de keuken is er uitstekend (zowel de Vlaamse als de Frans keuken zijn beschikbaar). De prijzen vallen best mee, alhoewel Frans-Vlamingen zijn zoals West-Vlamingen (nog vele familiebanden) en weten ook van waar het geld komt en hoe zich te verkopen.

 

Vlaamse Beweging in Frankrijk

Cassel
Cassel

Sedert de aanhechting van dit gebied in de 17de eeuw bij de Franse staat, is er ter plaatse een Vlaamse Beweging voor meer sociale, economische, culturele en politieke autonomie actief. De laatste jaren is het aantal Vlaamse initiatieven – zowel in de Westhoek als in de grootstad Rijsel/ Lille (5de stad van Frankrijk) niet meer bij te houden. Iedereen noemt zichzelf “Flamand”.  Er zijn Vlaamse herbergen, restaurants, (streek)producten, sportclubs, media (magazines, radio, Internet-TV), …

De samenkomst voor de Zwijgende voettocht door het slagveld van de Peene, tevens vertrekpunt van de wandelaars, is afwisselend Noordpeene en Zuidpeene, twee kleine rustige dorpjes op amper 3 km van elkaar gelegen, met op hun grenslijn de Peene-obelisk, die aan de veldslag herinnert. Deze natuurwandeling staat symbool voor de heropleving van het Nederlands en de Vlaamse cultuur in Frankrijk.

Het vestingstadje Cassel (2.287 inwoners)
Het vestingstadje Cassel (2.287 inwoners)

De deelname aan de voettocht wordt meestal gevolgd door een bezoek aan het nabijgelegen historische vestingstadje Cassel, met zijn vele Vlaamse geschiedkundige gebouwen, de Vlaamse vrije radio Uylenspieghel en de vele Vlaamsgezinde drankgelegenheden in de dorpen in de omgeving.

Voor de uitgave 2014 daagden er een goede honderd deelnemers op. Het weer zat niet echt mee, veel regen en wind. De nieuwe burgemeester en één vrouwelijke schepen (adjoint au maire) van Noordpeene kwamen de wandelaars begroeten en het nieuwe Vlaamse infobord voor het museum van de veldslag inhuldigen.

radio UylenspiegelDe eigenlijke wandeling verliep klassiek met volksmuziek en aan de spoorwegovergang kregen we een bezoekje van een TGV die op de oude spoorlijn Rijsel-Duinkerke aan een slakkengangetje voorbij reed. Er waren verschillende jonge mensen uit Rijsel aanwezig.

Na de wandeling was er een gezellig samenzijn in een taverne in Noordpeene met een optreden van een Frans-Vlaams muziekgroepje. Voor volgende jaren geeft dit alvast de hoop dat deze jaarlijkse mars van de Peene kan uitgroeien tot een sportief-culturele manifestatie in Frans-Vlaanderen. Waarom geen omloop aanleggen voor bergfietsen ?

 

Fotoreportage 26 april 2014 :

[AFG_gallery id=’33’]

 

Filmpjes over Frans-Vlaanderen :