De naïviteit van Bram van Ojik van GroenLinks is werkelijk grenzeloos. Volgens Van Ojik is meer geld voor Defensie niet de oplossing voor de talloze conflicten in het Midden-Oosten. Maar hoe wil de grote denker van GroenLinks dan voorkomen dat de brandhaarden uitmonden in één grote vuurzee waar wij ongetwijfeld veel last van zullen hebben (zowel strategisch als in eigen land met aanslagen) ?

Het toverwoord van Van Ojik begint ook met een ‘d’ en eindigt net als Defensie met een ‘e’ (oké, dat klinkt veelbelovend), maar daar houden de overeenkomsten dan ook wel op (hè, jammer). De leider van GroenLinks gelooft dat diplomatie het antwoord is. Diplomatie. Laat dat even goed tot je doordringen. Van Ojik vindt het logischer om overleg te plegen met de terroristen ISIS dan die hele bende, stuk voor stuk tot er niet één meer over is, naar de eeuwige jachtvelden te sturen.

 

Citaat van volkskrant.nl :

groenlinks“De wereld is onveilig, met crises in Oekraïne, Irak en elders in het Midden-Oosten. Dan moeten we maar weer eens wat geld voor Defensie uitgeven. Alsof het herbewapenen in Nederland kan bijdragen aan de oplossing van die crises, het tegendeel is het geval.”

Hij zegt ook, bang als hij is dat we eens een keertje voor onszelf opkomen in plaats van dat we ons laten ringeloren door de Russen : “In plaats van de Koude Oorlog weer een impuls te geven, moeten we inzetten op diplomatie.” En dan komt de domste politieke uitspraak van het jaar, wat zeg ik, van deze eeuw :

Niet in elk conflict in het hoogste geweldspectrum kunnen meedoen, maar als land specialiseren en samenwerking zoeken met bondgenoten, dat wil GroenLinks. Met die insteek zijn zelfs meer bezuinigingen mogelijk, meent hij. Liever ziet hij per conflict een discussie over of en hoe Nederland een concrete militaire bijdrage kan leveren. Over Irak moet dat debat volgens hem nog worden gevoerd, zegt hij. “Je moet eerst bedenken wat je daar zou kunnen doen om de opmars van die verschrikkelijke IS-strijders te stoppen.”

Samengevat : terwijl de wereld in brand staat, wil Van Ojik het liefst nog meer bezuinigen op Defensie. Zijn oplossing voor alle problemen in de wereld : meer diplomatie. Nee, daar zullen de zeer gewelddadige moslimterroristen van ISIS gevoelig voor zijn, diplomatie. Man, man, man, Van Ojik laat maar weer eens zien hoe achterhaald en vooral achterlijk het pacifistische gedachtegoed is.

Diplomatie werkt alleen als het Westen, inclusief Nederland, ook aan machtsvertoon doet. Maar dat snapt Van Ojik niet. In de hoop dat ze bij GroenLinks ook ooit het licht zien, raad ik de leider van GroenLinks en al zijn GroenLinks-collega’s aan om de genocidale praktijken van ISIS in dit filmpje eens te bestuderen. Als ze durven, want de beelden van mannen die worden afgevoerd in vrachtwagens en vervolgens worden neergelegd in het zand om te worden geëxecuteerd zijn te gruwelijk voor woorden.

Ik garandeer dat zelfs de meest hardnekkige pacifist na het zien van het filmpje ervan overtuigd raakt dat ISIS moet worden vernietigd met bombardementen, special forces, the whole shebang. Of moeten we ex-PPR’er Van Ojik beschouwen als een hopeloos geval, als iemand die met zijn hoofd is blijven steken in de jaren ‘60 en ‘70, als de vreselijk naïeve man die de realiteit anno 2014 nooit van zijn leven zal erkennen omdat dan zijn hele wereldbeeld in de war raakt ? Ik vrees het ergste.

Frank Verhoef – www.dagelijksestandaard.nl .