Grensoverschrijdende eigenheid – Synergies au-delà des frontières

Onder dit motto heeft op zaterdag 11 oktober vanaf 14.00 uur een symposium plaats in zaal Noord-Oostenwind, Alphonse Brayplein in Brayduinen. (Voor wie niet helemaal mee is : zaal Le Nordet, Place Alphonse Bray, Bray-Dunes, net voorbij De Panne over de rijksgrens. Wie met het openbaar vervoer ter plaatse wil geraken, kan de trein nemen tot Adinkerke en vervolgens de DK’Bus tot het Wethuys – La Mairie. Voor de dienstregeling, zie www.dkbus.com.)

Dit symposium is bedoeld om het Nederlands bewustzijn aan te zwengelen in de zuidelijkste Nederlanden (Vlaanderen-in-Frankrijk), om na te gaan wat daarvoor ter plaatse nodig is, om de samenwerking tussen de plaatselijke organisaties en verenigingen in Nederland en Vlaanderen te bevorderen evenals de samenwerking tussen de verschillende nationale minderheden in Frankrijk.

Sprekers zijn :

 

  • Eric Vanneufville, historicus, voorzitter van het Huis van het Nederlands in Belle (Bailleul), geeft een korte historische inleiding over Vlaanderen in Frankrijk
  • Ward Maillet, van de vereniging Twee Talen : De strijd voor tweetaligheid in woord en beeld
  • François Schaffner, voorzitter van de René Schickele Gesellschaft : Tweetalig onderwijs Duits – Frans in de Elzas
  • Henri Vaassen, docent Nederlands aan de Université du Littoral Côte d’Opale te Duinkerke : Hoe we Noordfransen aan de universiteit voorbereiden op de Vlaamse arbeidsmarkt
  • Edwin Truyens, voorzitter Vormingsinstituut Wies Moens : Volk, cultuur en staat. Het belang en de relativiteit van grenzen
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
FlandresTV.fr , een Frans-Vlaams privé TV-net

 

Het geheel wordt ingeleid en gemodereerd door Jan G.R. Verleysen, algemeen voorzitter van de Marnixring Internationale Serviceclub.

De organisatie is in handen van de Michiel de Swaenkring, in samenwerking met het Comité 1815 – 2015 De Nederlanden Verenigd, de Marnixring Grensland Lode de Boninge en het Vormingsinstituut Wies Moens. Het initiatief geniet eveneens de steun van individuele leden van de Marnixring.

Het symposium heeft plaats in het Nederlands en het Frans, maar laat dat u niet afschrikken. We zorgen ervoor dat wie de andere taal onvoldoende machtig is toch kan volgen. Na elke uiteenzetting is er gedurende tien minuten gelegenheid tot het stellen van vragen. Vragen die niet aan bod komen tijdens het symposium, worden nadien beantwoord via de uitzending van de Michiel de Swaenkring op Radio Uylenspiegel.

Aangezien de zaal plaats biedt aan maximaal 100 personen, verzoeken wij u vooraf in te schrijven. We vragen trouwens een beperkt toegangsgeld van 5 €. U kan inschrijven bij de drie organiserende verenigingen, bv. dus bij de Michiel de Swaenkring – Bennesteeg 2 – 9000 GENT met vermelding “ Symposium Brayduinen”. Argenta Bank : IBAN : BE83 9730 3518 9715   BIC : ARSP BE22

U krijgt koffie of thee aangeboden. Er is gelegenheid tot napraten en u kan daarbij tegen betaling iets degusteren.

De toegangsprijs is eerder symbolisch, maar de organisatie van dit evenement kost toch wel wat geld. Daarom proberen we wat financiële middelen te vergaren met een beproefde methode : sponsoring, bescherm- en steuncomité.

Voor een bedrag van minstens 125 € verwerft men de status van sponsor. Bezorg ons een digitale versie van uw logo.

Men is lid van het beschermcomité mits betaling van een bedrag van minstens 50 € en van het steuncomité mits betaling van om het even welke steunbijdrage.

Alle betalingen graag op bankrekening BE83 9730 3518 9715 van de Michiel de Swaenkring – Bennesteeg 2 – 9000 GENT met de vermelding “symposium Brayduinen”.

Hieronder vindt u de sponsors, evenals de leden van het bescherm- en steuncomité volgens de gegevens afgesloten op 8 september. Ook in het volgende nummer van Kort Manifest en Vlaanderen den Leeuw (tijdschrift Michiel de Swaenkring) verschijnen de sponsors met hun logo en de leden van het bescherm- en steuncomité met hun naam en woonplaats.

Sponsors

 

  • Aqua-Vitae BVBA, Kouterdreef 45, 2800 Mechelen
  • Elektriciteitswerken LESTAEGHE bvba, Torhoutsesteenweg 516, 8400 Oostende

 

Beschermcomité

 

  • Edwin Truyens, Kontich
  • Rien Vandenberghe, Egem
  • Paul Vigoureux, Wijnegem

 

Steuncomité

 

  • Leo en Rita Callens – Boone, Nevele
  • Pieter Moerman, Brasschaat
  • Renaat van Beeck, Berchem
  • Leo Vancraeynest, Ingelmunster
  • Karel van Echelpoel, Mechelen