Een unieke en exemplarische landschapsvereniging

Een kennismaking

Kempens Landschap

Missie

Vzw Kempens Landschap is actief in 65 gemeenten in de provincie Antwerpen. Als organisatie kan ze voor Vlaanderen uniek en exemplarisch genoemd worden. Het is immers geen natuur- of monumentenvereniging, maar een landschapsvereniging. Vzw Kempens Landschap stelt bij al haar domeinen een multidisciplinaire aanpak voorop. Het landschap heeft immers niet alleen een natuurfunctie, we wonen en ontspannen er ook. Dat alles vraagt een geïntegreerd beheer en juist daarin maakt het Kempens Landschap zich sterk, voor U en volgende generaties.

Historiek

De rijkdom aan landschappelijke en cultuurhistorische waarden draagt in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving. We leven er middenin, dagelijks, wandelen of fietsen er dikwijls doorheen, maar staan er maar al te vaak (te) weinig bij stil. Op provinciaal niveau is, in het kader van het milieubeleid, de zorg voor open ruimten en landschappen echter steeds een bijzonder punt van aandacht geweest.

Toen in 1993 de Wet op de landloperij werd afgeschaft, wenste de federale overheid de voormalige Rijksweldadigheidskolonies in Wortel en Merksplas (een 1.000 ha uiterst gevarieerd en authentiek cultuurlandschap) af te stoten. Daarop sloegen de provinciale en gemeentelijke instanties in de provincie Antwerpen de handen in elkaar. Hun verenigd streven : het behoud van deze waardevolle gebieden voor de gemeenschap, voor nu en voor later. In november 1997 richtten zij -met als voorbeeld de British National Trust en de Nederlandse landschapsstichtingen- de vzw Kempens Landschap op. Doel : de verwerving, bescherming, valorisatie en het gebeurlijk herstel van leefmilieu, landschap, natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen en inzonderheid de instandhouding, het beheer, de ontsluiting en publieksgerichte openstelling van open monumenten in haar bezit.

 Biesthoeve

Bestuur

Mede in uitvoering van een beleidslijn in het provinciaal bestuursakkoord werd in 1997 de vzw Kempens Landschap opgericht. Via de afvaardiging van twee gedeputeerden als covoorzitter van de vzw is het provinciebestuur van Antwerpen vertegenwoordigd in de Raad van Bestuur. Tevens zijn via deze Raad van Bestuur niet minder dan 65 gemeentebesturen als volwaardig partner bij onze landschapsvereniging betrokken. Zij hebben zich verbonden om voor twintig procent tussen te komen in de aankoop van patrimonium op het grondgebied van hun gemeente en zijn dus als het ware mede-eigenaar.

Steeds wordt gestreefd naar een zo breed mogelijk draagvlak waarin de verschillende overheden, maatschappelijke geledingen, het bedrijfsleven en individuele burgers geactiveerd en gemobiliseerd worden bij het behoud van het landschap in ons aller woon-, werk- en leefomgeving als authentiek en onvervangbaar erfgoed.

Kempens Landschap 2

 

Aankopen

De vzw Kempens Landschap is opgericht om via gerichte aankopen en beheer het natuur- en cultuurpatrimonium in de provincie Antwerpen veilig te stellen. Dat biedt nu eenmaal de beste garanties voor het behoud van kwetsbare, waardevolle gebieden. Inmiddels hebben wij in de provincie Antwerpen ongeveer 830 ha in eigendom of beheer, variërend van kleinere percelen tot immense domeinen.

Alle verwervingen kaderen in het streven om zoveel mogelijk waardevol Kempens landschap voor het nageslacht te bewaren en om versnippering van dit zo unieke groengebied te voorkomen. Daardoor zouden immers het landschap, de leefgebieden van de verschillende planten en dieren én het recreatief aanbod voor wandelaars, fietsers en ruiters compleet verbrokkelen. Onomkeerbaar. Onherstelbaar.

Beheer

Voor elk gebied dat de vzw Kempens Landschap verwerft of in beheer neemt, worden uitgebreide inrichtingsplannen opgemaakt. Deze gaan uit van een duidelijke visie voor het betreffende gebied op zich en als onderdeel van het totale buitengebied als zodanig. Zij komen tot stand in nauw overleg met onze bestendige partners en, afhankelijk van de situatie ter plaatse, in samenspraak met de meest gerede partijen.

Alleen dan kan sprake zijn van gestructureerde planvorming die toeziet op een verdere ontwikkeling van het landschap, het stedelijk gebied, natuur, landbouw, cultuur, recreatie, horeca, middenstand en toerisme in de ganse Kempen.

Frijthout zonnebloemen
zonnebloemeveld aan Fruythout

 

Advies

In de beginjaren was de vzw Kempens Landschap in de verwerving van domeinen meestal de vragende partij. Met die actieve opstelling hebben we ons inmiddels een stevige positie weten te verwerven.

Op zijn beurt leidde dat tot spontane contacten. Gemeentebesturen, particuliere grondeigenaars, bedrijven, gerechtelijke vereffenaars en notarissen kennen inmiddels de weg naar onze vereniging wanneer het gaat om vragen over het aan- of verkopen, inrichten, onderhouden of beheren van domeinen.

Het betreft vaak vragen waarin de talloze facetten van de complexe problematiek rond landschap, natuur en culturele waarden bijeenkomen.

In voorkomend geval stellen wij ons daarom maar al te graag op als adviseur.

Edegemse beek
Edegemse beek

Contact

Kantoor
vzw Kempens Landschap
Peredreef ,     5
2580        Beerzel (Putte)
Telefoon : 015 / 22.82.33
Fax : 015 / 22.82.31
e-mail : info@skl.provant.be
http://www.kempenslandschap.be 

Hoofdzetel
vzw Kempens Landschap
Koningin Elisabethlei,  22
2018       Antwerpen