“Op weg naar 2020”

Conferentie Toekomstverkenningen Richard Celis

22 november 2014

Aula Rector Dhanis, Stadscampus Universiteit Antwerpen

Kleine Kauwenberg 14-22 in 2000 Antwerpen

 TOEKOMSTVERKENNINGEN Richard Celis

Een aantal verenigingen startte in 2012 met dit prestigieuze vijfjarenproject. Het verkent de toekomst voor Vlaanderen via publieke conferenties op academisch niveau.

De organiserende verenigingen geven Toekomstverkenningen de naam mee van Richard Celis uit waardering voor zijn levenslang engagement om de Vlaamse emancipatie vanuit variërende platformen te actualiseren.

De Toekomstverkenningen openden in 2012 met een conferentie over de Nederlandse cultuur en taal in een zich integrerend Europa. De conferentie 2013 had als onderwerp ‘Op weg naar 2020. Welk sociaal beleid voor en door Vlaanderen ?’

In 2014 ligt de focus op cruciale factoren om de economische welvaart van Vlaanderen duurzaam veilig(er) te stellen.

Hoe maken we onze ondernemingen internationaal competitiever ? Hoe hoog is de nood aan een innovatie-injectie voor (delen van) ons economisch weefsel ? En meer mensen langer aan het werk krijgen en houden : hoe zetten we deze boodschap om in een aanvaardbare praktijk ?

Welke omkaderende en corrigerende maatregelen dringen zich in een performanter ondernemend Vlaanderen op qua arbeidsorganisatie, inzake verhouding werk-privéleven en op sociaal vlak ?

Welke doorslaggevende hefbomen heeft (of mist) het Vlaamse beleid na de zesde staatshervorming en in de actuele Europese context om Vlaanderen op een maatschappelijk verantwoorde manier ondernemender te maken ?

Introductie door conferentievoorzitter prof. Jan De Groof, hoogleraar Europacollege Brugge en Universiteit Tilburg.

  • Naar welk innoverend Vlaanderen streven we ?

Uitdager : Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux en begaan met veranderingsmanagement bij werken met mensen.

Respindent : prof. Koen Debackere, hoogleraar en algemeen beheerder KU Leuven, gedelegeerd bestuurder van KU Leuven R&D en gespecialiseerd in technologie- en innovatiemanagement.

  • Welk economisch competitief Vlaanderen willen we ?

Uitdager : Karel Van Eetvelt, gedelegeerd bestuurder van UNIZO vzw, de Unie van Zelfstandige Ondernemers

Karel Van Eetvelt : “Er zijn enkele grote uitdagingen.

1ste de vergrijzing. Dit geeft wijzigende behoeften in de maatschappij.

2de de digitalisering. Verandert de handel, diensten. Zet alles op zijn kop samen met de e-commerce. Openingstijden, zondagsrust. Is een echte revolutie. Hoe gaan de ondernemers ermee om ? Gaan zelfstandige ondernemers er meer een kans in zien dan een bedreiging ?

3de De verduurzaming. Het ecologisch besef en het rechtvaardigheidsgevoel zijn sterk gegroeid. Duurzame productie en –werkgelegenheid.

Gaat onze economie voluit inspelen op deze tendensen ? Omgevingsfactoren zullen een bepalende invloed hebben op het beleid.

Alles moet doelgericht zijn. Met een dynamische arbeidsmarkt. We scoren vandaag niet goed. We moeten een economisch competitief Vlaanderen scheppen. Iedereen moet mee, ook het onderwijs.

Respondent : Ignace Van Doorselaere, CEO van nv Lingeriegroep Van de Velde en oprichter van ‘4F’ dat goed management in organisaties en ondernemingen promoot rond kernwaarden als ‘flexible focus & fair fight’.

Ignace Van Doorselaere : “Onze democratische vrijheden kunnen bedreigd worden. Niets is vanzelfsprekend.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Barbara Baarsma

 . Opportuniteiten en obstakels op de weg

Prof. Barbara Baarsma, hoogleraar Universiteit van Amsterdam, directeur SEO Economisch Onderzoek en kroonlid van de Sociaal-Economische Raad SER in Nederland.

Barbara Baarsma : “In België is de belastingdruk zeer hoog. In Nederland zijn er veel meer flexibele banen (27%). De helft van deze flexibele banen stoot binnen de drie jaar door naar een vast contract.

Het aantal ZZT-ers (Zelfstandigen Zonder Personeel) stijgt snel in Nederland. In 2010 waren dit 1 op 8 mannen in het arbeidsproces. Zijn relatief oud (+ 45) en hoger opgeleid. België is het land van de vaste contracten. Mensen moeten meer weerbaarder zijn op de arbeidsmarkt want de maatschappij is veel flexibeler.

In de toekomst zal men veel meer contracten voor een bepaalde duur aangaan (5 of 10 jaar). Men moet mensen meer prikkels geven om in zichzelf te investeren.”

Prof. Paul Verhaeghe, hoogleraar Universiteit Gent en actief rond o.m. effecten van arbeidsorganisatie.

Paul Verhaeghe : “Ik breng een antropologisch verhaal. De toekomstverkenningen voor de jeugd voor het jaar 2030. De meest ingrijpende verandering vandaag ? In het westen kennen we vandaag de laatste stuiptrekkingen van de patriarchale autoriteit. Dit heeft alles bepaald gedurende vele duizenden jaren. De verandering op dit vlak verandert alles. Autoriteit moet men vergelijken met macht. Er zitten hier vandaag 9 sprekers aan de tafel waarvan 7 mannen en 2 vrouwen. Dit zal in de toekomst veranderen. Er zit ook geen bioloog, ecoloog of milieudeskundige aan tafel. De toekomst zal duurzaam zijn of niet zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fons Leroy

Fons Leroy, jurist, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB)

Fons Leroy : “De VDAB sponsort ook een Vlaamse wielerploeg. We moeten ons bewust zijn dat we er vandaag economisch niet goed voorstaan. We moeten tegen 2018 zomaar even 155.000 nieuwe banen scheppen. 300.000 mensen van de baby-boom generatie verdwijnen binnen enkele jaren uit de arbeidsmarkt. Veel technische kennis verdwijnt hierdoor. Voor elke 100 die de arbeidsmarkt verlaten staan er maar 78 jongeren klaar om de arbeidsmarkt te betreden.

We moeten de brug tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs versterken. Hiervoor heb ik drie aanbevelingen.

1)    Studiekeuzes en job-perspectieven moeten aan elkaar vast hangen;

2)    Alle laatstejaars middelbaar onderwijs moeten ene cursus arbeidsmarkt krijgen (hoe solliciteren, voorbereiden, enz …);

3)    Via duaal leren een onderwijskwalificatie verkrijgen

Werkzoekenden moeten alle kansen krijgen om terug op de arbeidsmarkt te komen. De zesde staatshervorming laat een beter activeringsbeleid in Vlaanderen toe. Men moet ook meer dialoog tussen de gewesten bevorderen.

We zitten vandaag nog met harde instituties die gebouwd zijn op de samenleving van vlak na WO II. Alles is nog teveel op de secundaire economie (industrie) en op witte mensen gericht.

Wat moet er gebeuren ?

1. we moeten afstappen van het arbeidscontract en investeren in een loopbaanovereenkomst

2. Weg met het ontslagrecht. Werken aan een hertewerkstellingsrecht.

3. Eén statuut zowel voor de private als de publieke sector. Vb. oudere brandweermannen kunnen we omvormen tot verzekeringsagenten, inspecteurs voor de veiligheid in de bouwsector, enz …

4. afstappen van de loonopbouw in functie van de anciënniteit. Sneller stijgen in loonvorming, sneller vervlakken. Belonen met te investeren in de opleiding van de medewerkers.

Replieken en beleidsopties door prof. Joep Konings, hoogleraar KU Leuven en voorzitter VIVES, Vlaams Instituut voor Economie en Samenleving.

Joep Konings : “Er is een verdiensting van de economie bezig. 20% van de steden zijn goed voor 70% van de jobs. Dit is een lokale jobmultiplicator van kennisdiensten van 4 !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fons Leroy

Conclusies door conferentievoorzitter prof. Jan De Groof.

 Receptie.

Toekomstverkenningen Richard Celis is een co-organisatie van Beweging Vlaanderen-Europa, Marnixring Internationale Serviceclub, VOS-Vlaamse Vredesvereniging, VVB-Vlaamse Volksbeweging

Met steun van

Fonds voor Vlaanderen

Pro Vives vzw

Het project geniet ook de medewerking van :

vtbKultuur, Pro Flandria, Davidsfonds, Rodenbachfonds, Vlaamse Actieve Senioren, Algemeen Nederlands Verbond, Verbond der Vlaamse Academici, Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen.

Dank voor de bekendmaking van de conferentie gaat eveneens naar het Vlaams Geneeskundigenverbond, de Orde van den Prince en het Priester Daensfonds.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.