OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lint Helihaven

De Bestendige Deputatie van de provincie Antwerpen heeft de milieuvergunningsaanvraag van de firma Heliventure voor de uitbouw van een permanente helihaven in Lint negatief verworpen. Het Provinciebestuur komt zo tegemoet aan de vraag van de gemeente Lint en de duizenden omwonenden uit Lint, Kontich en Hove.

geen helihaven

******************************

Persbericht
Provincie Antwerpen

Geen helihaven in Lint

De deputatie van de provincie Antwerpen weigerde op 11 december 2014 de milieuvergunningsaanvraag van nv Heliventure FTO voor de exploitatie van een permanente helihaven in Lint. “De provincie Antwerpen is niet overtuigt dat de aangevraagde activiteiten complementair zijn aan de bedrijfsactiviteiten van het bedrijventerrein. Het is niet duidelijkheid welke vluchten voor welke partner(s) uitgevoerd zullen worden. Het is in dit geval geen complementaire activiteit die het toestaan van de helihaven in deze zone zou verantwoorden. We volgen hiermee onder meer het negatieve advies van het schepencollege van Lint. Met de weigering geven we ook gehoor aan de vele bezwaarindieners (2.235 in Lint en 1.510 in Kontich).”, aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor Leefmilieu en Milieuvergunningen.

De deputatie van de provincie Antwerpen weigerde op 11 december 2014 de milieuvergunningsaanvraag van nv Heliventure FTO. De aangevraagde activiteiten zijn volgens de deputatie niet complementair aan de bedrijfsactiviteiten van de bedrijven die gevestigd zijn op het industrieterrein te Lint. Screening van de omliggende bedrijven toont aan dat deze bedrijven geen nood hebben aan een commerciële helihaven. Bij complementaire industriële activiteit, zoals hier door nv Heliventure aangevraagd wordt, is het noodzakelijk dat de nood aangetoond kan worden.

“Naast de milieutechnische en ruimtelijke aspecten kunnen er ook kritische bemerkingen gemaakt worden omtrent de duurzame aspecten van het inplanten van een commerciële helihaven in een dichtbevolkte omgeving als deze in Lint. De vele bezwaren tonen aan dat er absoluut geen draagvlak is voor de inplanting van een commerciële helihaven op 200 m van woningen en een kinderopvangcentrum. Ook de impact op het open ruimte gebied ten zuiden van Antwerpen en de effecten op biodiversiteit en natuur werden in het besluitvormingsproces meegenomen. Deze locatie maakt immers deel uit van een van de weinige groene en open ruimte gebieden die onze provincie nog rijk is. Daarnaast kan men zich ook de vraag stellen of een dergelijke commerciële exploitatie, die heel wat hinder met zich mee brengt, niet eerder thuis hoort op de luchthaven van Deurne, op een boogscheut van Lint.”, aldus gedeputeerde Röttger, bevoegd voor Leefmilieu en Milieuvergunningen.

PERSINFO & INTERVIEWS

Beleidsverantwoordelijke :
Rik Röttger, sp.a
gedeputeerde bevoegd voor Leefmilieu en Milieuvergunningen
Tel. 03 / 240 52 55

Perscontact :
Anneke Van den Aker,
Kabinetsadviseur gedeputeerde Rik Röttger
Mobiel 0486 / 10 97 78 – anneke.vandenaker@provincieantwerpen.be