Tijdens het afgelopen weekeinde organiseerde de kalligrafiewerkgroep hun jaarlijkse tentoonstelling in het Kostershuisje. Op vrijdagavond ging de openingsplechtigheid door met een receptie.

 

“Dames en heren van de pers en de plaatselijke radio

Beste dames kalligravinnen  en heren kalligrafen,

Geachte  Mevrouw Gerda Lambrecht
Schepen Onderwijs, Cultuur en Woonbeleid Gemeente Hove
Geachte overige leden van het gemeentebestuur,

Waarde vrienden en sympathisanten,

Kortom : aan alle aanwezigen:

Met veel plezier heet ik u allen namens de kalligrafiewerkgroep “ het Kostershuisje”, een Hovese vereniging  die al 25 jaar actief is in Hove, van harte welkom op deze avond.

Het blijvend succes van onze werkgroep danken we aan de geest van waardering en respect voor ieders  inzet en kunnen. Begaafdheden kunnen verschillen, maar eerbied en waardering voor ieders kunnen is onze leuze.

Graag roep ik iedereen op om het kalligrafiegevoel te koesteren en mee uit te bouwen, niet alleen voor onszelf maar vooral om ook de anderen enthousiast te maken.

We hebben enorm veel in huis waar we trots kunnen op zijn, laten  we het dan ook gewoon doen !

De rode draad in deze tentoonstelling is “de grote oorlog” en de “bodem” met dank aan alle” creatievelingen”, en zeker allen die meewerkte aan de opbouw.

De belangrijkste reden voor de overvloed van slechte handschriften is niet het toenemend computergebruik, maar wel een gebrek aan letterkennis !”

Ik zou daar nog kunnen aan toevoegen, beste toehoorders, dat kinderen belang hebben bij eenvoudige, consequent vormgegeven schrijfletters en bij een duidelijke instructie over de vormeigenschappen van die letters.

In de lagere school wordt behalve vage routebeschrijvingen nauwelijks letterkennis overgedragen, waardoor de kinderen bij het leren schrijven helemaal aan hun lot worden overgelaten.

Laat ik een warme oproep doen om het handschrift koesteren, en durf ik mij vragen stellen over de aandacht  in het onderwijs voor een degelijk en leesbaar handschrift.

Zoals je hebt kunnen vaststellen leeft onze werkgroep en is er steeds de inzet van de cursisten om er iets van te maken.

We laten het graag aan u over ,  dames en heren bezoekers , om na te gaan in hoeverre  we er met onze workshops er weer in geslaagd zijn om nieuw artistiek talent te laten opborrelen.

Tenslotte willen we ook gemeentelijke diensten van Hove danken voor de fijne en vlotte samenwerking.

In de lijn met dit laatste geef ik dan nu ook zeer graag het woord aan mevrouw  Mevrouw  Gerda Lambrecht , voor haar openingstoespraak

Dank aan mevrouw de schepen,  en nu we heffen nu het glas op ieders gezondheid…..op de kalligrafie …… het succes van deze tentoonstelling 

Geniet van de tentoonstelling en van deze lente avond, dank u.”

Ludo Versteijlen, voorzitter.

www.ludoversteijlen.be

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

TOESPRAAK SCHEPEN GERDA LAMBRECHT

 

“Goede avond dames en heren en welkom op deze 26 ste kalligrafietentoonstelling .

Kalligrafie : komt oorspronkelijk uit het Grieks en betekent, letterlijk vertaald : mooi schrijven.

In de oosterse landen zoals China en Japan staat deze kunstvorm nog steeds hoog aangeschreven. Ook in de Islamitische culturen bestaan nog steeds talloze gekalligrafeerde versies van de Koran.

Bij ons werd dit beroep aanvankelijk uitgevoerd door slaven, in het Romeinse Rijk, en na de doorbraak van het Christendom, door monniken. Vandaar de naam : monnikenwerk.

Wij mogen ons hier in Hove gelukkig prijzen dat wij een fervent aanhanger van deze kunstvorm in ons midden hebben die er al ettelijke jaren voor zorgt dat deze vorm van schoonschrift niet in de vergeethoek terecht komt en tevens wordt doorgegeven aan andere geïnteresseerden die zich met evenveel overtuiging willen engageren om deze prachtige kunstvorm onder de knie te krijgen.

Ludo vertelde mij dat zijn interesse voor deze hobby werd gewekt door een huwelijksuitnodiging die hem jaren geleden onder ogen kwam. 

Dus hieruit blijkt nogmaals dat er soms slechts een kleine vonk nodig is om een groot vuur te doen oplaaien.

Maar, zoals u kan zien op deze tentoonstelling, gaat de interesse veel verder dan alleen de kunst van het schoonschrift. Ludo biedt iedereen ook de mogelijkheid om andere aanverwante ambachten onder de knie te krijgen, zoals het Japans boekbinden, papierscheppen, dozen en kaften maken en aquarel. Logischer wijze hebben al deze items wel een rechtstreekse binding met elkaar.

Ik ben zo vrij geweest om al eens een kijkje te nemen en er staan weer prachtige werken uitgestald. Respect voor de leermeester en de leerlingen. 

Van harte proficiat aan alle kunstenaars die dit verwezenlijkt hebben en aan iedereen : geniet van deze mooie tentoonstelling.

Ik dank u.”

Gerda Lambrecht, schepen van cultuur, onderwijs, woonbeleid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadien volgde er nog een receptie.

Van het gemeentebestuur waren er twee N-VA-schepenen aanwezig. De rest van de gemeenteraad was afwezig. Sommige fracties ‘sturen steeds hun kat’ …

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.