De nieuwjaarsreceptie van de N-VA in Hove had zondag jl. als gastspreker “een grote vis” te vangen in de persoon van ex-Hovenaar federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Johan Van Overtveldt bracht zijn jeugd door aan de Leon Dumortierstraat vlak naast ‘de schaapsweide’. Hij liep lagere school in de Albrecht Rodenbachschool en zat er in dezelfde klas als gewezen burgemeester Luc Vuylsteke de Laps (CD&V). De middelbare school volgde hij aan het Sint-Romboutscollege in Mechelen en studeerde daarna Toegepaste Economische Wetenschappen aan de UFSIA in Antwerpen en de KU Leuven. In zijn vrije tijd speelde hij voetbal bij Sporting Club Hove aan de Geelhandlaan. Deze club in reeds enkele jaren ontbonden en op het voormalige B-terrein ligt nu een gedeelte van de nieuwe Hovese begraafplaats en het parkje aan de Geelhandlaan. De minister kende nog verschillende leeftijdsgenoten uit Hove waarmee hij nog voetbal speelde o.a. aan de Meylweg in Kontich.

P1010796
twee gewezen klasgenoten

Johan Van Overtveldt woonde tot zijn 28ste levensjaar in Hove. Vandaag woont hij in Kapellen.

P1010776

In zijn toespraak tot een goede 120 tal aanwezigen had Johan Van Overtveldt het over de totstandkoming van de regering Michel 1 en het opbouwen van een degelijk kabinet met medewerkers.

Hij ging ook uitvoerig in op twee belangrijke economische uitdagingen voor de wereld : 1ste de crisis in het Midden-Oosten met Syrië, Irak, Afghanistan, Saoedi-Arabië, Jemen en de strijd om energie en specifiek olie. De USA staat vandaag anders tegenover de Arabische wereld omdat ze grotendeels onafhankelijk zijn geworden wat energiebevoorrading betreft.

Een tweede uitdaging volgens de minister is China. Dit land heeft veel schulden die het eventueel kan wegwerken. Daarnaast heeft het teveel overcapaciteit wat productie betreft en heeft het ook een enorme vastgoedzeepbel geschapen. Er staan in China tot 40 miljoen appartementen leeg.

Tot slot mocht minister Van Overtveldt de Hovese N-VA-militant Marius Cleynen voor zijn 50 jarig actief zijn in de Vlaams nationale partij – eerst bij de Volksunie en daarna de N-VA – huldigen.

Kort na zijn toespraak vertrok de minister terug want hij had nog enkele belangrijke partijvergaderingen in Brussel.

Tijdens de hele duur van de aanwezigheid van de minister in ‘Da Capo’ stond er binnen in de zaal een ‘geheim agent’ aan de deur en een politieagent van HEKLA hield de omgeving buiten in de gaten. We leven nog steeds onder dreigingsniveau 3. Er deden zich evenwel geen incidenten voor.

 

Foto’s © Gazet van Hove.