Iliass Khayari bekende minstens één iemand onthoofd te hebben in Syrië. Ondanks die kennis, ging de rechter niet in op de vraag van het federaal parket om zijn onmiddellijke aanhouding.

Het was de krant Het Laatste Nieuws die de kat de bel aanbond. Zij kwamen in het bezit van een telefoongesprek waarin de verdachte duidelijk was. “Het was een ketter”, zei hij over zijn slachtoffer. “Een vijand van Allah. Daarom heb ik hem de kop afgerukt.” Khayari werd op zijn proces veroordeeld als lid van een terroristische groep en kreeg vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Omdat de rechter het niet nodig achtte in te gaan op de vraag tot onmiddellijke aanhouding, mag hij op vrije voeten blijven tot zijn mogelijkheden om beroep aan te tekenen uitgeput zijn.

ISIS in actie in Irak en Syrië (foto: www.rt.com)
IS in actie in Irak en Syrië (foto: www.rt.com)

Vlaams volksvertegenwoordiger Tom Van Grieken (VB) : “Het is duidelijk dat men nog niets geleerd heeft uit de aanslagen van 22 maart. Ook die waren deels het resultaat van een dodelijke laksheid bij justitie.” De gebroeders El Bakraoui, mededaders van de gruwelijke aanslagen in Brussel, waren toen immers op vrije voeten, ondanks een flink strafblad. Barbara Pas stelde terecht dat deze moordenaars op 22 maart niet in Zaventem of de Brusselse metro, maar achter tralies hadden moeten zitten.

Het lijkt bijna moedwillige onkunde. Dat men zelfs nu nog dezelfde fouten blijft maken, is een nieuwe kaakslag voor de bevolking. Het Vlaams Belang is duidelijk: alle door OCAD gekende islamextremisten dienen preventief opgesloten te worden en de wet-Lejeune dient onmiddellijk te worden afgeschaft, zodat criminelen hun straf volledig moeten uitzitten,” aldus Tom Van Grieken.

P1020057
Tom Van Grieken op een meeting

 

Foto’s © Reporters.