Woensdag 21 september 2016

Hobbyclub

Org. Ziekenzorg, O.C. “De Markgraaf”, Kapelstraat 8 Hove, van 13.30u. tot 16.30u.

Verdere info tel. 03 / 457.34.18.

de burgemeester aan het Rad van Frekwent ...
de burgemeester aan het Rad van radio Frekwent …

 

Donderdag 22 september 2016

Bloemschikken

D.C. “Ten Hove”, René Verbeecklaan 3 Hove, 13.30u.

Samen bloemschikken kan in het dienstencentrum op donderdag 22 september begeleid door Lieve om 13.30 uur. Inschrijven verplicht ten laatste op 19 september. Het materiaal wordt er ter beschikking gesteld. Zelf meebrengen : scherp mesje en snoeischaar. Wat je verder nog nodig hebt, verneem je wanneer je het voorschot komt betalen. Kostprijs : 12 EUR voorschot, vooraf te betalen. Afhankelijk van de dagprijs van de bloemen zal er de dag zelf worden afgerekend.

Meer infotel. 03 / 454 08 37.

Bloembakken voor De Markgraaf

Vrijdag 23 september 2016

Opening cultureel weekend met cultuurmarkt

20.00u. zaal “Da Capo”, Lintsesteenweg 1a Hove. Enkele toespraken en optreden van enkele muzikanten van het Koninklijk Harmonieorkest Sint-Laureys. Receptie. Einde rond 22.30u.

P1030506

Zaterdag 23 en zondag 24 september 2016

Cultureel Weekend met Cultuurmarkt

Maak op zaterdag 24 september van 14.00 tot 17.00 uur en zondag 25 september van 10.00 tot 17.00 uur kennis met Hovese culturele organisaties. Verneem welke activiteiten zij dit seizoen plannen en geniet van de demonstraties en tentoonstellingen. Zaal Da Capo, Lintsesteenweg 1a Hove.

– Achterglas is al aan de zevende editie toe van haar straattentoonstelling. Die zal in januari 2017 plaatsvinden. Zoals steeds wordt er gewerkt met een thema dat voor de deelnemende kunstenaars leidraad en inspiratiebron moet zijn. Tijdens het Cultureel Weekend kunnen bezoekers, geïnteresseerden, kunstenaars op een gepaste manier kennis maken met dat thema. Daarnaast zal ook het concept van Achterglas toegelicht worden en is er ruimte voor een terugblik op voorgaande edities.

– Met ‘Vers Geperst’ stelt het Davidsfonds het nieuwe werkjaar 2016-2017 aan je voor. De nieuwe boeken en cd’s uit de ‘Cultuurgids’ kunnen worden ingekeken, dat maakt kiezen uit het grote aanbod makkelijker. Leden kunnen ter plaatse hun lidmaatschap hernieuwen door aankoop van minimum twee titels uit de ‘Cultuurgids’ (met uitzondering van enkele kunstboeken, hier volstaat één titel). Ook dit jaar maak je kans om je lievelingsboek uit de gids te winnen. Nieuwe leden zijn van harte welkom !

Davidsfonds

– deHOVEnaar houdt alle geïnteresseerden op de hoogte van het reilen en zeilen in ons dorp en dit op een ludieke, kritische, maar ook op een objectieve en a-politieke wijze. Voor slechts 10 EUR per jaar (binnen de Hovese gemeentegrenzen) krijgt de lezer tien keer per jaar een tijdschrift met een overzicht van het verleden en een blik op het heden, interviews met markante Hovenaars, anekdotes, nieuws van allerlei verenigingen,… Ook heeft deHOVEnaar het rijke archief van cartoons, tekeningen, uitgaven,… van wijlen Rik Blomme in beheer. Tijdens het Cultureel Weekend stelt deHOVEnaar zich aan je voor en krijg je alvast een kleine impressie van vijftig jaar geschiedenis over Hove en de Hovenaars.

– De Gemeentelijke Kunstacademie is er voor iedereen van 6 tot 99 jaar die de goesting, de drang, de nieuwsgierigheid, de wil, de interesse en/of gewoon het talent heeft om zijn of haar inspiratie om te zetten in tastbare of zichtbare beelden, en die de nodige vaardigheden wil leren om met die beelden iemand anders te bereiken.

De Noordvink vogeltentoonstelling

– Ornithologische vereniging De Noordvink stelt samen met andere cultuurverenigingen tentoon in Da Capo. Doel van deze tentoonstelling: het programma voor 2016–2017 kenbaar maken aan de Hovenaars, welke de activiteiten zijn en wat de vereniging doet voor de kinderen. Tijdens deze dagen kan je het ontstaan ontdekken van de ‘vogeltjesstraten’ in samenwerking met de heemkundige kring. Beslist de moeite waard om eens te komen kijken.

De Noordvink lekkers ...

– Parallax : fotoreportage van het ganse weekend en voorstelling van de vereniging.

– De Gezinsbond in Hove : als Bond van gezinnen behartigen wij de belangen van alle gezinnen : klein, groot, jong, oud, van welke samenstelling of welke herkomst ook. De Hovese Gezinsbond heeft iets in petto, zowel voor jonge als voor oudere gezinnen. Op zondag 25 september om 15.00 uur kan je meedansen met een initiatie werelddansen i.s.m. Volkskunstgroep Tijl en Nele Hove.

– Maak kennis met erfgoed in Hove en Heemkundige Kring De Markgraaf en zijn werking.

kalligrafie 2

– Kalligrafiewerkgroep ‘Het kostershuisje’ : vaak wordt gedacht dat creativiteit een zeldzaam talent is. Het uitgangspunt is dat ieder mens enorme creatieve capaciteiten bezit, maar dat het een keuze is, ze te ontwikkelen. Creatief zijn draait om plezier en verbeelding, maar evenzeer om vaardigheid, kennis en beheersing. We kunnen stellen dat bij alles in het leven creativiteit kan komen kijken. In deze veranderende tijden, waarin de mensheid voor compleet nieuwe uitdagingen komt te staan, is het meer dan nodig om ideeën die we koesteren, maar die niet langer relevant zijn, los te laten en er met een speelse blik naar te kijken. Alleen dan kunnen we ons bevrijden en vooruit komen.” (Ken Robinson) Hou je van mooie letters ? Wil je meer weten over de werking van de kalligrafiewerkgroep ? Zin in een creatieve cursus ? Dan is tijdens het Cultureel Weekend het moment aangebroken om tot actie over te gaan. De leuze is nog altijd ‘Oefening baart kunst’.

– Kunstenaars van De Geelhand demonstreren allerlei technieken met creatieve medewerking van de bezoekers.

– De leden van Literatuurkring Statiepoweten grasduinen in hun twintigjarig bestaan en tonen beeldmateriaal en teksten van hun producties, zoals ‘Valentijn’, poëzie in het station, vieringen René Verbeeck en Paul van Ostaijen, gemeentelijke initiatieven  dit in samenwerking met vele andere verenigingen. Zonder je af en lees een gedicht.

P1030137

– De Paul van Ostaijenkring pakt uit met een primeur : journalist Mark Balduyck interviewt auteur en Hovenaar Marc Andries over zijn nieuw boek ‘Als rook over de bergen’ op zondag 25 september om 11.00 uur in de foyer.

Dit boek is een geïllustreerde historische roman, gebaseerd op het leven van Jef Van Extergem, een Vlaams activist (1898-1945). Met ‘Als rook over de bergen’ verrijkt Marc Andries zijn al gevulde loopbaan van romans, essays en dichtbundels. Met dit interview wil de Paul van Ostaijenkring hem in Hove meer bekendheid geven. En iedereen hiermee al meteen uitnodigen voor de lezing  die Marc Andries tijdens het voorjaar van 2017 over dit aangrijpende werk zal geven.

– Radio Frekwent : zoals steeds wordt vooraf gezorgd voor uitgebreide aankondiging via de radio. Verslaggeving gebeurt aan de hand van interviews met de deelnemers.

– HOFILA neemt deel met schilderijen van Belgische meesters (van de vijftiende eeuw tot de ‘modernen’) op postzegels, met een duiding over de schilders en hun kunstrichting en promotie van het Postkaartenboek Hove 2017, uitgegeven voor de vijftigste verjaardag van de club.

volksdans 2

– Volkskunstgroep Tijl en Nele – Hove verstrekt info over zijn volksdanswerking en de dansstondes (wekelijks op dinsdagavond) waar in een gezellige, vriendschappelijke sfeer, met danslustigen van een iets oudere, rijpere leeftijd, Vlaamse en internationale volksdansen samen worden uitgevoerd onder deskundige leiding. Op zondag 25 september kan je om 15 uur mee dansen met een initiatie werelddansen i.s.m. de Gezinsbond Hove.

– De gemeentelijke cultuurdienst stelt het cultuurseizoen in Da Capo voor. Voor de allerkleinsten (4-9 jaar) zijn er sprookjesvertellingen.

Meer info tel. 03 / 460 33 12, e-mail : cultuur@hove.be .

 

Zaterdag 24 september 2016

Zwemmen met Hovese Gezinsbond

Na een driejarig intermezzo start de Hovese Gezinsbond de zwemclub graag terug op.  Zwembad ‘De Nachtegaal’ in Kontich opende opnieuw de deuren. Dit betekent dat de zwemlessen vanaf september terug kunnen worden opgestart. De organisatie blijft dezelfde als drie jaar geleden, wat betekent dat er nog steeds aan gezinnen de ultieme gelegenheid wordt geboden om met het hele gezin tegelijkertijd op ieders niveau (beter) te leren zwemmen. Een team geëngageerde monitors staat weer helemaal klaar om aan een nieuwe reeks te beginnen.

Data : zaterdagen 24 september, 1, 8, 15, 22 en 29 oktober, 12, 19 en 26 november en 3 december. Drie opeenvolgende lessenreeksen van 45 minuten : 16.30-17.15 uur, 17.20-18.05 uur en 18.10-18.55 uur. Aanbod : baby watergewenning (3 maand tot 2 jaar, één volwassene gaat met de baby in het water), peuter watergewenning (2,5 tot 4,5 jaar), kleuterzwemmen (vanaf 4,5 jaar leer je arm- en voetbewegingen), kinderzwemmen (leer tot 50 meter zwemmen), brevet 500 meter (tot 8 jaar, techniek van 100 tot 500 meter), brevet 1.500 meter (vanaf 8 jaar, techniek van 500 tot 1.500 meter), volwassenen (techniek vanaf 1.500 meter). Kostprijs : -18 jaar : 40 EUR, +18 jaar : 45 EUR, hele gezin : 150 EUR. Lid zijn van de Gezinsbond is een voorwaarde om in te schrijven! Wil je er zeker bij zijn ?  Aarzel dan niet om in te schrijven via e-mail, want zoals steeds is het aantal zwemmers per groep beperkt. Lidnummer Gezinsbond bij inschrijving vermelden.

Meer info bij Pieter en Dominik  Scheerlinck-Meuleman, Geelhandlaan 13 Hove, tel. 03 / 454 38 41, e-mail : dominik.meuleman@belgacom.net.

Gezinsbond logo

Maandag 26 september 2016

Zet je eerste stappen op de computer in Dienstencentrum Ten Hove

Ken je helemaal niks van computers, maar wil je er toch wel mee leren werken ? Al was het alleen maar om met je kleinkinderen mee te kunnen en te begrijpen waar zij allemaal mee bezig zijn ? In het dienstencentrum organiseren ze cursussen op een laag niveau en aan een traag tempo. In een eerste reeks leer je, op een heel eenvoudige manier en onder begeleiding van mensen met veel geduld, je angst overwinnen, zet je je eerste stappen in de computerwereld en ga je al eens even kijken op dat grote wereldwijde internet. In een vervolgreeks leer je nog meer mogelijkheden van het internet en ga je ook een e-mail leren versturen en beantwoorden.

Elke reeks telt vijf lesmomenten van 2,5 uur en vijf oefenmomenten van 2 uur. Een reeks kost 25 EUR. Als de kostprijs voor jou een probleem is, kan je zeker contact opnemen met de centrumleider. Zij zal jouw vraag in alle discretie behandelen en samen met jou een oplossing zoeken. Geïnteresseerd ? Het aantal plaatsen is beperkt, wees er dus vlug bij en informeer in het dienstencentrum op het nummer 03 / 454 08 37 of er nog een plaatsje vrij is.

Data basiscursus : maandag 26 september en 3, 10, 17 en 24 oktober van 9.30 tot 12 uur, oefenen op donderdag 29 september en 6, 13, 20 en 27 oktober van 9.30 tot 11.30 uur.

Data vervolgcursus : maandag 7, 14, 21 en 28 november en 5 december van 9.30 tot 12 uur, oefenen op donderdag 10, 17 en 24 november en 1 en 8 december van 9.30 tot 11.30 uur.

Meer infotel. 03 / 454 08 37.

P1030563

Dinsdag 27 september 2016

Chi Neng Qigong : Bewust bewegen, Bewust-er-zijn

Deze zachte en medische vorm van Qigong bestaat uit een aantal eenvoudig te leren bewegingsvormen die de levensenergie of Qi over het hele lichaam verdelen. Je brengt lichaam en geest in balans. Wie Chi Neng Qigong beoefent, bevaart zijn levensstroom. Jij bent het doel en de Qi bepaalt zelf de richting. Door dagelijks te oefenen verander je vermoeidheid in energie en kracht. Klachten als rugpijn, pijnlijke of stramme gewrichten verdwijnen. Je lichaam wordt soepel, je rug recht. Onderdrukte emoties komen stilaan los en maken plaats voor vreugde en levensmoed. Je krijgt terug zin om ergens je schouders onder te zetten.

De mooiste en waardevolste momenten in het leven zijn vaak het resultaat van ervaren en ondergaan. Zo ook is Chi Neng Qigong het beleven van de energiestroom. Dit gaat door in ’t Groen Schooltje, 20.00u., prijs 90 euro voor tien lessen. 7 euro proefles.

Meer info : www.chineng.be, e-mail : info@chineng.be, tel. 03 / 288 45 08 of 0476 / 37 27 55.

P1030509

Vrijdag 30 september 2016

Zalm- en kreeftenavond

Org. : Kon. Harmonieorkest Sint-Laureys. Zaal “Da Capo”, Lintsesteenweg 1a Hove, aanvang 19.30u. Inkom : 30 euro. Ook op zaterdag 1 oktober.

Ook dit jaar wordt er een aperitief aangeboden, kan er worden genoten van een heerlijke Noordzeevissoep en kan je kiezen voor een zalmschotel of een  halve kreeft met groentegarnituur, vergezeld van een assortiment van vers krokant stokbrood. Voor de ontvangst en de bediening staan de muzikanten van de vereniging zoals elk jaar garant om deze avond vlekkeloos te laten verlopen. In een gezellige muzikale sfeer kan je samen met familie en vrienden voor 30 EUR per persoon genieten van al dit lekkers.

Meer info www.harmoniehove.be / tel. 03 455 21 18.

P1030544

Foto’s © Gazet van Hove.