REGIO Al enkele jaren nodigen de OCMW’s van Boechout, Borsbeek en Hove de laatstejaars van de middelbare scholen uit hun gemeente uit om ‘Buitenspel’, een inleef-spel over budgetbeheer en schulden, te komen spelen. Jongeren leren zich wapenen tegen schulden en krijgen een basisoverlevingspakket mee om de complexe, bureaucratische jungle van budgetbeheer en schulden te trotseren. Op donderdag 27 oktober spelen leerlingen van Sint-Gabriël Boechout in het OCMW van Boechout de 100ste editie van Buitenspel.

ocmw logo 

Door de dalende koopkracht, de stijgende levensduurte, de financiële crisis, … kunnen veel mensen het financieel niet meer bolwerken. Vooral jongeren zijn een kwetsbare groep. Ze groeien op in een maatschappij waar materialisme en consumeren centraal staan, ze worden voortdurend verleid tot het aankopen van dure luxeartikelen, vaak ook zijn ze weinig geïnformeerd over krediet, leningen, … Het is een gegeven dat jonge mensen meer en meer kampen met schuldoverlast. De OCMW’s van Boechout, Borsbeek en Hove hebben daarom de handen in elkaar geslagen om preventief te werken. Het OCMW nodigt jongeren uit om een namiddag door te brengen op het OCMW en samen het inleefspel Buitenspel te spelen. Tijdens dit spel kruipen jongeren in de huid van verschillende families die in armoede en rijkdom leven. De gezinnen moeten drie maanden overleven en een zo goed mogelijke positie trachten te verwerven in de maatschappij.

OCMW Hove
OCMW Hove

De bedoeling van dit preventieproject is deze jonge mensen op een leuke, niet-schoolse manier prijsbewust te maken, te leren omgaan met geld en wegwijs te maken in de complexe wereld van inkomstenbeheer en schulden. Door deze namiddag in het OCMW-huis te organiseren maken ze kennis met de dagelijkse werking van dit centrum. Bovendien leren ze dat het OCMW niet enkel ten dienste staat van mensen met financiële moeilijkheden, maar dat het is uitgegroeid tot een sociaal huis met een heel uitgebreid en divers pakket diensten voor velerlei groepen.

In 2008 werd gestart met dit boeiende preventieproject. Acht jaar later is dit preventief budgetspel uitgegroeid tot een vast item in het lessenpakket van de 17-18-jarigen in Regina Pacis Hove, het Sint-Gabriëlcollege Boechout en het Sint-Jozefinstituut Borsbeek. Over de jaren heen kregen de OCMW’s van Boechout, Borsbeek en Hove al rond de 1.800 leerlingen over de vloer.

 

Sociaal Huis Hove

 

Op 27 oktober 2016 hebben enkele laatstejaarsklassen van het Sint-Gabriëlcollege uit Boechout de eer om deel te nemen aan de 100ste editie van Buitenspel. Om 13.15 uur verwelkomt OCMW Boechout hen samen met een enthousiaste ploeg vrijwilligers en wordt deze jongeren een aangename, maar vooral leerrijke namiddag aangeboden.

Geld 100 dollar

Meer informatie bij Kathy Van Cauwenbergh (preventiemedewerkster OCMW Boechout, Borsbeek en Hove) kvc@ocmwhove.be of 03 / 460 18 40 (OCMW Boechout) .

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.