We kregen een reactie binnen van het Vlaams Belang Lint i.v.m. ons artikel over RUP Zevenhuizen van 21 / 02 / 2017, ‘Project Zevenhuizen richt zich op duurzame woningen”. P1000641 ********************************************************************

LINT, 20 februari 2017

Even het geheugen opfrissen : Vlaams Belang heeft als enige partij op de gemeenteraad van Lint zowel de voorlopige (GR 22.02.2011) als de definitieve vaststelling (GR 25.10.2011) van het ontwerp “Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Zevenhuizenstraat” niet goedgekeurd (zie persbericht in bijlage). Alle andere partijen van zowel meerderheid als oppositie, waaronder Groen! en  SP.a, hebben toen dit ontwerp goedgekeurd. Groen! en SP.a waren toen plotseling niet meer tegen verkavelingen. Zes volle jaren bleef het stil rond het RUP Zevenhuizen niettegenstaande navraag door een opgericht buurtcomité en onze mandatarissen in de gemeenteraad. Iedereen werd met een kluitje in het moerassige veld (zevenhuizen) gestuurd. Tot plots de uitnodiging voor de infowandeling “project Zevenhuizen” in de bus viel. Men moest het meemaken. Aan de hand van verschillende plannen kon men kennis maken met de nieuwe woonwijk. Meer dan 200 sociale, bijna energie-neutrale woningen zouden er komen. De organisatie van het geheel was zondermeer professioneel. Verwelkoming in een tent van bouwpromotor Matexi; indeling in groepen; ieder een gekleurd lintje dat goed was voor een drankje en de burgemeester en de schepen van Groen! die wat fier waren dat ze op de foto mochten met hun project.

Van de meer dan 200 geïnteresseerden waren er een 80% verontruste buurtbewoners die vragen stelden maar waarop steevast het antwoord kwam : wij zullen uw vraag meenemen en bekijken. Er kwamen bijzonder weinig concrete antwoorden. Achteraf kon nog een formulier ingevuld worden voor eventuele suggesties en/of vragen. Het was duidelijk een geslaagde promotiestunt van Matexie met medewerking van het gemeentebestuur dat spreekt over een “participatie-traject”. Welke zin heeft het om mensen input te laten geven over iets dat al voor 99% beslist is ? Adviezen worden niet gevraagd, nochtans is er een Gecoro. Waarom geen statuut aanvragen voor signaalgebied ? Wat met de “betonstop” van de Vlaamse Overheid tegen 2040 ? Groen! in het Vlaams parlement wilde de betonstop zelfs onmiddellijk invoeren. Het gemeentebestuur bestelde een hydrologische studie waarvan de resultaten nog niet bekend gemaakt werden maar toch laat men reeds ver gevorderde plannen bekijken. De studie wordt betaald door de verkavelaar; hoe objectief kan men zijn ?

wp_20160530_006
een viskwekerij ? in Zevenhuizen …

Volgens de promotoren zal de nieuwe wijk geen wateroverlast geven. Het gebied Zevenhuizen staat nochtans bij de minste regen volledig blank en ligt pal tussen twee overstromingsgebieden. Een actieve waterbuffering in dit gebied kan overstromingen elders in Lint vermijden. Verder is er geen duidelijkheid over de mobiliteit. Meer dan 200 nieuwe woningen brengen minsten een 500-tal bijkomende auto’s met zich mee zonder te spreken over de bijkomende trafiek. Wat met het fietsverkeer ? Wat met de parkeernormen ? Waar gaat men de parkeerhavens leggen ? Zoals u ziet heeft het Vlaams Belang nog vele vragen bij het RUP Zevenhuizen en zeker bij het feit dat het een schepen van Groen! is die hier de ruimtelijk ordening wil vastleggen. Waarom de betonstop en maatregelen voor water via signaalgebied niet toepassen in Lint en zo een vooruitziend antwoord bieden op de klimaatverandering die zich verder ontwikkeld ? Tot slot nog enkele uitspraken van raadsleden van Groen! en SP.a toen deze nog in de oppositie zaten : “Het bestuur is niet goed bezig als het kiest om elk gat toe te bouwen.” (raadslid Groen!). “Dit bestuur gaat door met verkavelingen, alhoewel de huidige schepen van RO zich hiertegen vroeger meermaals heeft uitgesproken.” (raadslid SP.a). De Vlaams Belang-fractie in de gemeenteraad zal zich blijven verzetten tegen de wijze waarop dit watergevoelig gebied (overstromingsgebied) wordt volgebouwd en dit met goedkeuring van de groene schepen van ruimtelijke ontwikkeling.”

Hans Vandenbulcke Fractieleider Vlaams Belang Lint

zevenhuizen-vb-lint-1
paalwoningen ? in de nieuwe verkaveling …

***********************************************************

BIJLAGE Persbericht februari 2011. Ontgoocheling na voorlopige vaststelling RUP Zevenhuizen. De Lintse Vlaams Belang-fractie heeft op de gemeenteraad van 22 februari 2011 geen goedkeuring gegeven aan de voorlopige vaststelling RUP Zevenhuizen.

Naar aanleiding van de overstromingen van november 2010 werden in het Vlaams parlement hoorzittingen gehouden in de commissies Leefmilieu/Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken/Infrastructuur. In deze commissies werden de oorzaken van de overstromingen onderzocht en een overzicht opgemaakt van het waterbeheer in Vlaanderen. Ook de BBL (Bond beter leefmilieu) en Natuurpunt werden gehoord. Bij de opmaak van RUP’s (ruimtelijke uitvoeringsplannen) moet wettelijk een watertoets gebeuren op het niveau van de plannen. Voorafgaand aan een RUP wordt een MER-plan (milieueffectenrapport) opgemaakt. Bij nieuwe RUP’s wordt in watergevoelige gebieden via een MER beoordeeld wat de mogelijke effecten op de waterhuishouding zijn en welke milderende maatregelen kunnen worden doorgevoerd. Dit noemt men de watertoets op planniveau. Het RUP Zevenhuizen behoort sinds kort tot het grootstedelijk gebied Antwerpen. Volgens het MER is er hier ook sprake van waterbeheersing problematiek. Ofwel in het woongebied zelf , ofwel stroomafwaarts het te plannen woongebied. Het te plannen woongebied heeft een oppervlakte van 8 ha en er zouden een 230-tal woningen gebouwd worden (90 sociale woningen). Het voorzien van infiltratie- en buffermogelijkheden is in het hele gebied dan ook aangewezen. In de stedenbouwkundige voorschriften worden werken voor waterbeheersing toegelaten maar niet verplicht. De werken zouden verplicht moeten opgenomen worden. Wij stellen als fractie vast dat er vooral in de randgemeenten heel wat nieuwe woongebieden bijkomen : in totaal 102 ha met een 2.700-tal woningen. Dat zijn duizenden bouwgronden die er bij komen. Het werkt de verstedelijking van de stadsrand in de hand. Er wordt in geen enkel geval een halt toegeroepen aan de ontvolking van de stad. De grote bijkomende oppervlakten aan versteende ruimten (opritten, parkings, wegenis) in deze randgemeenten zal onvermijdelijk een bijkomende impact hebben op de waterhuishouding; zo ook in het RUP Zevenhuizen.

Onze fractie wees er op in haar betoog dat naar aanleiding van de debatten in het Vlaams Parlement over de RUP’s de heer Muyters, minister van ruimtelijke Ordening, duidelijk stelde dat het niet de Vlaamse Overheid is die verantwoordelijkheid draagt maar dat het de gemeenten zelf zijn die beslissen of men in overstromingsgebied laat bouwen ja of nee. Met andere woorden de huidige meerderheid van CD&V/NV-A – VLD draagt hier een grote verantwoordelijkheid. Trouwens het RUP Zevenhuizen is van oudsher een drassig gebied en ligt dicht bij watergevoelige gebieden.

wp_20160530_005-1
waterpolo spelen ???

De Vlaams Belang-fractie is van mening dat er ondanks de ontheffing toch een MER moet opgesteld worden en dat er inzake waterbeheer meer verplichtingen moeten opgelegd worden in de bouwvoorschriften. Alleen op deze wijze kunnen we rampen zoals in november 2010 vermijden. Weersvoorspellingen op langere termijn voorzien algemeen ook per keer dat het regent, langere en hevigere regenperiodes. Onze fractie is dan ook ontgoocheld over de visie van de huidige meerderheid en heeft de voorlopige vaststelling niet goedgekeurd. *********************************************************************************

P1000640
nabije spooroverweg lijn Lier-Kontich

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto Radio Frekwent FM 105.1