www.knooppuntdelta.be .

Bekruipt u ook wel eens het gevoel dat partijpolitiek in België alleen het domste en het slechtste in de mens bovenhaalt ? Het gevoel dat partijpolitiek in België u alleen maar maagkrampen en erge koppijn bezorgt : Samusocial, om maar één voorbeeld te noemen, Publifin, en ga zo maar verder.

Geld euro's

Welnu, er zijn nog lichtpuntjes. Neem het eerste boek van de jonge VB-voorzitter Tom Van Grieken, met als titel Toekomst in eigen handen. Een man die als een seismograaf de schokken in onze maatschappij aanvoelt, want zo schrijft hij ergens in het begin van de uitgave : “…één grote factor die overal meespeelt : de vaststelling dat het establishment weigert te luisteren naar de verzuchtingen van de gewone man en vrouw (…) Steeds openlijker komen politici er zonder schroom voor uit dat de mening van de kiezers hen niet interesseert”.
Een jonge man die het aandurft de uitwassen van de vrije markt minstens in vraag te stellen : “We hebben een nieuwe economische politiek nodig, die de kansen van de vrije markt benut, maar de economie op een duurzame manier ook ten dienste stelt van onze bevolking. Vlaanderen heeft de technologie, het onderzoek, de zin voor initiatief, de creatieve kmo’s (…) De Vlaamse overheid heeft een cruciale rol te spelen in het uitbouwen van Vlaamse economische verankering”.

Haven Antwerpen
Haven Antwerpen

Dit is een nieuw soort nationalisme, verfrissend en basic, of zoals Tom zelf schrijft : “We zijn misschien niet het (….) machtigste volk ter wereld, maar het is wel het onze. We zijn geen Vlamingen omdat het ons geld oplevert, maar omdat het onze eigen gemeenschap is waarin we ons leven vormgeven. We zijn meer dan een willekeurige verzameling economische contractanten. Solidariteit tussen burgers is een sociale plicht en een morele verantwoordelijkheid”.

p1050093
Dit boek gaat over identiteit, gaat over gedeelde waarden en de media, over Belgische particratie en de nood aan Vlaamse democratie, gaat over veiligheid en islam, over gelijke kansen en gelijke resultaten in het onderwijs, kortom : dit is een boek van en over het nieuwe, zelfzekere Vlaams-nationalisme.  Een scherp boek over de EU ook : “De EU is een factor van instabiliteit geworden, het tegenovergestelde dus van wat altijd werd beloofd. De twee pijlers waarop de Europese Unie is gebouwd, kalven af : de gemeenschappelijke munt en de Schengenruimte”.
P1040376
Professor Jonathan Holslag, die aanvaardde om Tom Van Grieken in te leiden, vindt dit boek “een oproep voor actie. De auteur maakt een aantal zeer scherpe diagnoses en vertolkt goed het buikgevoel van veel mensen. Er staan tal van belangrijke aanbevelingen in : gaande van een nieuw en uitstekend voorstel om een Vlerick School voor de overheid op te richten tot een meer competitief beleid dat de prijzen van medicijnen moet drukken”.
Met dit boek zou Tom Van Grieken wel eens de omslag kunnen hebben ingezet, waar zijn partij al een tijdje naar op zoek is. Want het is duidelijk dat er in Vlaanderen zeker plaats is voor een jonge, frisse, agressieve rechts-nationalistische partij.
Afbeeldingsresultaat voor opstand tegen de elites

Van Grieken Tom, Toekomst in eigen handen – opstand tegen de elites, 2017, Uitgeverij Van Praag, 349 blz., ISBN 9789049024253.

***********
KNOOPPUNT DELTA VZW,
Koningin Astridlaan, 138 / Bus 405
2800             Mechelen
Http://www.Knooppuntdelta.be

 

Foto’s (c) Gazet van Hove