Dezer dagen wordt de indruk gewekt dat vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) volgend jaar in Antwerpen zal kunnen kiezen tussen een coalitie met N-VA of één met Groen. De CD&V zit in de metropool ‘midden in het bed’. Niets is echter minder waar. Peeters is door Beke weggestuurd naar Antwerpen en het einde van zijn politieke loopbaan nadert. Zeker nu blijkt dat Peeters in de federale regering de voorbije jaren niet veel heeft klaargespeeld.

Het was voor de zomer. Op een receptie van de Antwerpse afdeling van zelfstandigen- en kmo-organisatie Unizo was vicepremier Kris Peeters (CD&V) aanwezig. Gewoon handjes schudden, wat politici zo goed kunnen. Tijdens zijn toespraak was de lokale voorzitter streng voor de federale regering. Hij waarschuwde dat de invoering van een meerwaardebelasting op aandelen een nieuwe aanslag zou zijn op het vermogen van de middenstanders. Zoals bekend was de CD&V toen een groot pleitbezorger van die meerwaardebelasting. Na de speech volgde een receptie, maar Kris Peeters vertrok razendsnel. Hij kon niet met de kritiek omgaan.

Uiteindelijk kwam er geen meerwaardebelasting op aandelen, wel een effectentaks op beleggingsportefeuilles van 500.000 euro en meer. Kris Peeters moest vorige week binnen de federale regering druk zetten om ervoor te zorgen dat het akkoord hierover integraal zou worden uitgevoerd. Hij was aan het spartelen en hij moest dat alleen doen. Zeer opvallend : geen steun van collega-minister Koen Geens, en niet veel openlijke steun van voorzitter Wouter Beke.

Een oude vete met Koen Geens

Wat is er aan de hand ? Zee eenvoudig : veel CD&V-kopstukken zijn Kris Peeters goed beu geworden. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is de linkerflank van de partij van oordeel dat Peeters in de regering-Michel te weinig trofeeën heeft binnengehaald.

Die effectentaks vindt men een mager beestje. Maar ook als minister van Werk oogt zijn palmares niet fraai. Hij stond met zijn door ACV’ers gedomineerde kabinet wel op de rem om een aantal arbeidsmarkthervormingen richting meer flexibiliteit af te remmen. Maar met het zomerakkoord moest Peeters toch inbinden.

De afschaffing van de vaste benoeming in de ambtenarij, uitzendarbeid bij de overheid, soepele nachtarbeid in de e-commerce, herinvoering van de proefperiode … De linkervleugel van de partij voelt zich gerold.

Ten tweede is er de persoonlijke animositeit tegenover Peeters. Het is weinig bekend, maar de relatie tussen hem en minister van Justitie Koen Geens is zeer slecht.

Dat kan op het eerste zicht verbazen, aangezien Geens lange tijd kabinetschef was van Vlaams minister-president Kris Peeters. Probleem was echter dat de autoritaire Peeters zijn intelligente kabinetschef als een soort secretaris behandelde. Geens is dat niet vergeten en zint nu op wraak. Hij hoopt in een volgende federale regering opnieuw de numero uno van de CD&V te zijn.

Kris Peeters zou tegen dan zijn afgeserveerd, al beslist Geens daar niet alleen over. De echte bazen in de partij zijn Wouter Beke en Hilde Crevits. ACW- of Beweging.net-figuur Crevits mag dan Vlaams minister zijn, zij is betrokken bij alle belangrijke keuzes van de partij, ook op federaal vlak.

Tijdens de crisis in de federale regering een jaar geleden, toen de CD&V bleef hameren op een meerwaardetaks, moest Peeters constant overleg plegen met het duo Beke-Crevits.

Ze vonden dat hij te weinig zijn tanden liet zien ten opzichte van de N-VA-ministers.

De exit via Antwerpen

“De CVP cultiveert de vadermoord en draagt de erfzonde van de hypocrisie met zich mee.” Wel, dat zit eraan te komen voor Kris Peeters.

Op een hypocriete manier waarvan enkel de tsjeven het recept kennen, wordt Peeters openlijk gesteund, maar achter de schermen wordt het einde van zijn politieke carrière voorbereid.

Een slecht palmares in de federale regering is een gele kaart, en na een nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen volgend jaar volgt de rode kaart. Dan is de politieke loopbaan van Peeters inderdaad voorbij.

De opgeklopte neppeiling die N-VA en Groen nek-aan-nek zet in Antwerpen kan de schijn nog hoog doen houden dat Peeters en de CD&V midden in het bed zitten. En dat ze zoals vroeger kunnen kiezen met welke partner ze in zee gaan. Misschien kan Kris Peeters op die manier zelfs burgemeester worden.

Ijdele hoop. Het is een publiek geheim dat de Antwerpse CD&V-afdeling Peeters niet graag naar de metropool zag komen. Antwerpenaren in het algemeen hebben niet graag dat niet-sinjoren zomaar in de metropool worden gedropt. Kijk naar Annemie Turtelboom, die vanuit Klein-Brabant naar Antwerpen verhuisde.

Zonder succes. Beke en co weten naar verluid zeer goed dat Peeters in Antwerpen op zijn bek zal gaan. Dat wordt dan een comfortabele manier om van hem af te raken. In het beste geval wordt Kris Peeters in een coalitie met N-VA havenschepen. Maar ook dat is ver van zeker. In het verleden heeft Peeters veel invloedrijke Antwerpse zakenlui (Fernand Huts, Luc Bertrand …) tegen zich in het harnas gejaagd.

Zij willen wellicht iemand anders als havenschepen. Na 2018-2019 zit er voor Kris Peeters allicht niet veel meer op dan in raden van bestuur van allerlei bedrijven te zetelen om aan de nodige emolumenten te komen.

© ’t Pallieterke.