Opnieuw & Co koploper hergebruik in Vlaanderen

Initiatieven als Mei plasticvrij tonen aan dat Vlaanderen steeds meer belang hecht aan het verminderen van de afvalberg. Hergebruik is daarbij een betere optie dan recycleren, verbranden of storten van afval. De tien gemeenten uit het verzorgingsgebied van Opnieuw & Co zijn al enkele jaren koploper binnen Vlaanderen wanneer het gaat over hergebruik.

Het succes van kringloopcentra wordt uitgedrukt in kilogram hergebruik per inwoner per jaar. Dat hergebruik start natuurlijk bij het inzamelen van herbruikbare goederen en daar zetten de tien gemeenten van Opnieuw & Co zich massaal voor in. Het gaat dan om Duffel, Nijlen, Kontich, Mortsel, Lier, Lint, Edegem, Boechout, Hove en Ranst.

De goederen worden op 5 verschillende manieren ingezameld :

  • Spullen worden binnengebracht in de kringloopwinkels van Opnieuw & Co (Duffel, Kontich, Lier, Mortsel, Nijlen en het magazijn in Mortsel).
  • Iedere inwoner van de 10 gemeenten kan gratis gebruik maken van onze ophaaldienst. De herbruikbare spullen moeten op het gelijkvloers klaarstaan en, indien ze niet in het geheel door de voordeur kunnen, gedemonteerd zijn. Het demonteren van goederen, het naar beneden halen van een verdieping en volledige inboedels weghalen kan ook mits betaling. Hiervoor komt Opnieuw & Co langs om gratis een offerte op te maken.
  • Via de vele Opnieuw & Co kledingcontainers langs de openbare weg.
  • Herbruikbare goederen kunnen worden afgeven op de containerparken in de tien gemeenten.
  • In Nijlen, Duffel, Mortsel, Boechout en Kontich organiseren we 4 maal per jaar een huis-aan-huis textielophaling.

Geven maakt blij

In 2017 werd er bijna 14 kilogram per inwoner in hergebruik gebracht door Opnieuw & Co. OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij verwacht dat de kringloopwinkels in Vlaanderen ervoor zorgen dat tegen 2022 zeven kilogram per inwoner in hergebruik wordt gebracht. Opnieuw & Co zit op dit moment dus al bijna aan het dubbel! Dat kan natuurlijk enkel dankzij de inwoners van de tien gemeenten, die samen maar dan 6 miljoen kilogram aan goederen binnenbrachten, een absoluut record.

De verschillen tussen de tien gemeenten van Opnieuw & Co zijn groot. Ranst bengelt achteraan met 4,67 kilogram aan hergebruik per inwoner. Dan volgt Boechout met 8,30 kg en Edegem met 9,62 kg. Alle andere gemeenten realiseerden meer dan 10 kg hergebruik per inwoner.

Mortsel scoort het hoogst en is koploper in Vlaanderen met 16,04 kilogram hergebruik per inwoner per jaar. Op de tweede plaats volgt Duffel en op de derde plaats Nijlen.

 

2017 Ingezamelde kg/inwoner Hergebruik

kg/inwoner

Boechout 18,86 8,30
Duffel 34,49 15,18
Edegem 21,86 9,62
Hove 23,23 10,22
Kontich 27,04 11,90
Lier 29,27 12,88
Lint 25,74 11,32
Mortsel 36,46 16,04
Nijlen 32,68 14,38
Ranst 10,62 4,67
Gemiddelde in onze 10 gemeenten (kg/inw) 27,03 11,89
Gemiddelde inclusief kg buiten ons ophaalgebied 31,36 13,80

 

Opnieuw & Co bedankt uitdrukkelijk alle 200.000 inwoners uit de tien gemeenten. Het enthousiasme en de hoge participatiegraad is een voorbeeld voor Vlaanderen. Zij tonen aan dat er heel wat goederen een tweede, derde, vierde leven kunnen krijgen.

Kopen maakt blij

In 2017 werden er niet enkel enorm veel goederen gedoneerd aan Opnieuw & Co, maar vonden ook meer goederen dan ooit een nieuwe thuis. Maar liefst 2199977 goederen wisselden van eigenaar en zon 401738 klanten gingen tevreden met hun nieuwe aankopen naar huis. We zagen heel verschillende klanten passeren: nostalgici, budgetkopers, verzamelaars, ecologisten, handelaars, upcycling fans De goede kwaliteit en scherpe prijzen bij Opnieuw & Co lokken elk jaar meer en meer klanten.

De 3 bestverkochte productgroepen in 2017

  1. Kleding is met 34,41 % onze populairste productgroep. Dat is een stijging van 2,38 % tegenover vorig jaar.
  2. De verkoop van huisraad kende in 2017 een grote stijging van 22,96 % en vertegenwoordigt zo 18,62 % van de totale omzet.
  3. De meubelverkoop bij Opnieuw & Co vertegenwoordigt 16,73 % van de totale omzet.

Sociale (economische) tewerkstelling

In 2017 stelde Opnieuw & Co zon 400 mensen tewerk, waarvan de meesten een grotere afstand tot de klassieke arbeidsmarkt hebben. Zo gingen we in januari 2017 van 70 werknemers met het statuut Artikel 60 (via OCMW) naar 140 werknemers met dat statuut, dankzij OCMW Antwerpen. Verder werken er ook nog mensen bij Opnieuw & Co met de volgende statuten: leidinggevenden, medewerkers doelgroep sociale werkplaats, medewerkers via projecten arbeidszorg en via justitiehuizen (alternatieve straffen) en stagiairs. Ook -18-jarigen kunnen bij Opnieuw & Co terecht voor activering tijdens de periode waarin ze deeltijds leren.

Opnieuw & Co groeit

Opnieuw & Co groeit op alle vlakken, en dus ook in oppervlakte. Zo werd in november 2017 de winkel in Kontich uitgebreid, zodat die dubbel zo groot werd. Omdat ook het aantal kilogram binnengebrachte goederen sterk steeg, werd er bovendien genvesteerd in een textielsorteerlijn. Die zorgt ervoor dat medewerkers minder belastende bewegingen moeten maken bij het sorteren van binnengebracht textiel. Ook kwam er een nieuwe dienst bij: de inboedelservice. Iedereen die (een deel van) een inboedel wil laten weghalen, kan ons contacteren voor een vrijblijvende offerte. Wij demonteren goederen, halen ze (eventueel via een ladderlift) naar beneden en laten je woning veegschoon achter.

Aandacht voor mens en milieu

Opnieuw & Co vermindert CO2-uitstoot door goederen in hergebruik te brengen, waardoor ze niet naar verbrandingsovens gaan. In 2017 spaarden we zo maar liefst 2653504 kg CO2-uitstoot uit! Maar we proberen onze eigen uitstoot ook te beperken. Daarom kochten we in 2017 onze allereerste hybride vrachtwagen aan.

Dat we belang hechten aan het welzijn van onze werknemers blijkt al uit de investering in de textielsorteerlijn, maar dat is niet het enige. Zo krijgen onze werknemers elke twee weken gratis vers fruit aangeboden en organiseerden we beweeg-je-fitdagen om sport en beweging aan te moedigen.

****************************************************

Over vzw Opnieuw & Co

Opnieuw & Co is een kringloopcentrum dat herbruikbare goederen opnieuw in omloop brengt aan zachte prijzen. Het gaat dan om producten zoals meubelen, kleding, huisraad, boeken, speelgoed, elektro en fietsen. De vzw werd in 1995 in Lier opgericht door stichter en directeur Koen Goemans. Ondertussen groeide Opnieuw & Co uit tot een grote organisatie met meer dan 400 werknemers en winkels in Lier, Duffel, Mortsel, Kontich en Kessel. Het multiculturele bedrijf zorgt er niet enkel voor dat tweedehands creatief, leuk en ecologisch wordt, maar zet ook in op sociaal verantwoord ondernemen. Zo creert Opnieuw & Co kansen voor tewerkstelling voor kort-geschoolden en langdurig werklozen.

Winkelvestigingen Opnieuw & Co:

Ma. tot zat. van 10.00u. tot 18.00u.

Opnieuw & Co vzw, Grote Steenweg 55, 2560 Kessel (Nijlen)

Opnieuw & Co vzw, Hondiuslaan 46, 2570 Duffel

Opnieuw & Co vzw, Borsbeeksebinnenweg 51, 2640 Mortsel

Opnieuw & Co vzw, Antwerpsesteenweg 387, 2500 Lier

Opnieuw & Co vzw, Prins Boudewijnlaan 1, 2550 Kontich

Ma. tot vrij. van 9.00u. tot 13.00u.

Outletshop ‘De Kilomeet’, Vredebaan 77, 2640 Mortsel.

www.opnieuwenco.bewww.facebook.com/opnieuwenco

Foto’s (c) Gazet van Hove.