Betaalde Thalys-terrorist wapens met drugs in Antwerpen?

In een recent vraaggesprek in ’t Pallieterke waarschuwde de Vlaamse ex-moslim en jihadiwatcher Peter Velle dat wij geen idee hebben van hoeveel tikkende tijdbommen er in ons land wel rondlopen. Hij had het over “lone wolfs”, extremistische moslims bij wie plots de stoppen doorslaan, en jihadisten die in netwerken opereren. Hier zitten ze redelijk veilig, blijven ze gemakkelijk onder de radar van de inlichtingendiensten en kunnen dan aanslagen in het buitenland beramen.

De inkt van ons blad was nog niet droog of het was al van dat, met een – gelukkig – op het nippertje vermeden bloedbad op de Thalys naar Parijs. Dader was de 25-jarige Marokkaan Ayoub El-Khazzani. Alsof het nog toeval kan zijn: hij kwam van Sint-Jans-Molenbeek. Minder bekend zijn de contacten die hij had met het zware misdaadmilieu in Antwerpen.

Even een overzicht van wat wij uit de binnen- en buitenlandse pers konden vernemen. Die man verhuisde van Marokko naar Spanje met zijn familie en liep in Madrid een paar keer tegen de lamp als drugdealer. In Spanje raakte hij zwaar geradicaliseerd. Hij werkte een tijd in Frankrijk, werd ontslagen en doolde dan rond. Volgens buitenlandse inlichtingendiensten vertrok hij op 10 mei van dit jaar via Berlijn naar Istanbul. Of hij naar Syrië doorreisde, is niet bekend, maar het wordt niet uitgesloten. Op 4 juni keerde hij terug via Albanië, om uiteindelijk opnieuw in ons land te belanden, meer bepaald in Sint-Jans-Molenbeek, waar hij bij zijn zus zou hebben gelogeerd. Meerdere getuigen weten te vertellen dat hij daar dagelijks naar de moskee ging, en voorts iedereen vriendelijk groette. Niemand die in hem een jihadist vermoedde. Fout gedacht.

Doodleuk

Op vrijdag 21 augustus in de namiddag laadt hij zijn sportzak met een moderne kalasjnikov AKM en negen laders met elk dertig kogels, een luger M80 9 mm-pistool, een cuttermes en een fles met een halve liter brandstof. Hij wandelt vanuit de Steenweg op Gent in Molenbeek, waar zijn zus woont, doodleuk naar het metrostation en stapt uit in de buurt van het Brusselse Zuidstation. Met de paar Franse woorden die hij spreekt, bestelt hij een eersteklas-biljet van 149 euro voor de Thalys naar Paris. De loketbediende vertelt dat hij beter een vroegere rit kan nemen, want die is minder druk bezet, maar dat wil hij niet. Hij wil de trein uit de vooravond. De loketbediende begrijpt er niets van. En nog minder kan hij vermoeden dat even later de helft van de 554 passagiers met de dood zullen bedreigd worden.

De rest van het verhaal is bekend. Drie heldhaftige passagiers kunnen Ayoub El-Khazzani neutraliseren. Aan de politie vertelt hij dat hij dakloos was, in een park in Brussel sliep en daar toevallig de wapens vond, honger had en daarom een ‘overval’ wou plegen op de Thalys. Wat El-Khazzani met die belachelijke verklaringen vooral doet, is verraden dat hij helemaal niet als “lone wolf” heeft opgetreden. Hij wil het netwerk achter zich duidelijk beschermen. Dat wordt bevestigd door twee feiten. El-Khazzani had een gloednieuwe smartphone bij, die allicht diende om zijn handlanger(s) op de hoogte te brengen. En twee : na zijn mislukte aanslag werd zijn account op Facebook plotsklaps afgesloten. Door wie ? Zeker niet door hemzelf.

Molenbeek

Er is meer wat hem linkt aan extremistische milieus : Molenbeek ! Van die deelgemeente is geweten dat de politie sommige wijken al jaren mijdt als de pest. Dat wordt weliswaar staalhard ontkend, maar kenners weten wel beter. Nu en dan een politiehelikopter over die wijken laten patrouilleren, meer is het niet echt. “Je hebt er om de paar honderd meter wel een moskee. Een paar zijn erkend, maar de meeste zijn garagebox-moskeeën waar salafisten de meest extreme praat verkondigen”, verklaarde iemand die de gemeente goed kent. “Er zijn wijken waar tieners rondlopen met kalasjnikovs en ook durven schieten naar de combi’s. En ik fantaseer niet.”

Trouwens, het volstaat even in het verleden te kijken om de bevestiging te krijgen dat Molenbeek een broedhaard is van zeer zware jongens. Abdessatar Dahmane kwam uit Molenbeek. Hij trok met een vals paspoort en onder het mom dat hij journalist was naar Afghanistan voor een interview met ‘commandant Massoud’, een fervente bestrijder van de Taliban. Dahmane en zijn kompaan vermoordden in opdracht van Osama Bin Laden de commandant. Twee dagen later, op 11 september 2001, was er de aanslag op de WTC-torens in New York.

Hassan El Haski kwam uit Molenbeek. Hij was één van de breinen achter de aanslagen in 2004 in vier treinen in de voorsteden van Madrid, waarbij 191 doden en 1.800 gewonden vielen. Met zijn broer beraamde hij vanuit Molenbeek ook al de zware aanslagen in Casablanca in 2003. In 2011 vertrok Rachid Benomari vanuit Molenbeek naar de kampen van de terroristische organisatie Al-Shabab in Somalië. In maart 2013 werd Hakim Bengladghem op de snelweg door de politie doodgeschoten, nadat men bij hem een onwaarschijnlijk arsenaal aan oorlogswapens had ontdekt. Hij woonde in Anderlecht, op de grens met Molenbeek. Nog voorbeelden?

Khalid Zerkani predikte in Molenbeek en wist een twintigtal jongeren naar Syrië te lokken. Op 24 mei 2014 sloeg de Franse Algerijn Medhi Nemmouche toe in het Joods Museum in Brussel. Daarvoor had hij zes weken gewoond in… Molenbeek. In januari dit jaar ontmantelde de politie een terroristische cel in Verviers. Het brein : Abdelhamid Aboaaoud, die in 2014 een filmpje verspreidde waarop hij te zien is, in Syrië, achter het stuur van een pick-up met erachteraan aan een touw vier lijken. Die man kwam uit Molenbeek, net als de twee terroristen die in Verviers worden doodgeschoten. Dit lijstje is verre van volledig, maar zie, ook de Thalys-terrorist zette zijn tocht in vanuit Molenbeek.

‘Dikke Mohammed’

In de eerste berichten was er sprake van het feit dat Ayoub El-Khazzani ook in Mortsel zou hebben verbleven. Meer nieuws daarover kwam er niet, maar ’t Pallieterke weet uit bijzonder betrouwbare bron dat de man regelmatig zijn opwachting maakte aan het Sint-Jans- en het Falconplein in Antwerpen. Hij was samen met de genaamde ‘dikke Mohammed’, de oudste van de beruchte familie H., die bij de inlichtingendiensten en de federale politie bekend is voor drugs- en wapenhandel en prostitutie. De twee werden ook samen gezien in de buurt van het Noord- en het Zuidstation in Brussel.

‘Dikke Mohammed’ is een extremistische moslim die – dik tegen de regels van de sharia – zaakjes doet die indruisen tegen de strenge regels van het islamisme. Het is evenwel bekend dat terroristen en jihadisten de geloofsregels aan hun laars lappen als het gaat om het financieren van hun activiteiten. Misschien ligt hier het antwoord op de vraag waar ‘landloper’ Ayoub El-Khazzani het geld haalde voor zijn wapenarsenaal en zijn treinkaartje naar Parijs. El-Khazzani, die in Spanje al twee keer in de cel zat voor het dealen van drugs, kende het klappen van de zweep. Verdiende hij nu de kost in Brussel, als handlanger van ‘dikke Mohammed’ ? Met drugs uit Antwerpen ?

RVW

in

Foto’s (c) Gazet van Hove.