‘Geld scheefslaan bij transfers, dat doorsluizen naar belastingparadijzen en gebruiken om refs om te kopen. Het is de oudste evergreen in het topvoetbal’. De Canadese auteur Declan Hill legt al twintig jaar bloot hoe misdaad- en goksyndicaten competities, clubs, coaches en spelers corrumperen.

We citeren nogmaals Declan Hill, expert ter zake : “Ik zou jullie aanraden via het parlement een paar miljoen vrij te maken voor de oprichting van een onafhankelijke instelling voor integriteit in de sport, met een hotline voor klokkenluiders. Fraude wordt nooit ontdekt door de bullshit groups van bobo’s (bondsbonzen of bourgeois bohemiens) die het voetbal zelf heeft aangesteld. Als het van al die ethische commissies en subcommissies moet komen, verandert er niets. Niet alleen zijn clubs de ideale witwasmachines voor geld uit het drugmilieu of de illegale wapenhandel, ze zijn ook bijzonder nuttig om het imago van een ordinaire gangster op te blinken. De blauwdruk is getekend door de Colombiaanse drugbaron Pablo Escobar. In de landen van ex-Joegoslavië en de gewezen Sovjet-Unie zijn maffia en voetbal bijna een eeneiige tweeling. De gokchinees Zheyun Ye, die in 2005 in België minstens tien matchen fixte, zat geen dag in de cel. Een van de grootste Aziatische goksyndicaten boekt een jaaromzet van 50 miljard dollar.”

Het onderzoek

Het gerecht heeft vastgesteld dat de corruptie in het voetbal niet alleen een probleem is voor enkele clubs, managers en clubverantwoordelijken bij de koop en verkoop van spelers, maar dat het ganse voetbalgebeuren is afgegleden naar een dieptepunt inzake normen en waarden. De KBVB heeft nog steeds geen ethische code ! Voor de moedige en discrete aanpak van het gerecht past hier een dikke proficiat. Ook omdat het over veel geld gaat en men zich goed bewust moet zijn dat de tegenpartij geen enkel middel zal schuwen om een grondig onderzoek te dwarsbomen, inbegrepen geweld.

Wat doet de politieke wereld bij ons ?

De CD&V’ers Roel Desseyn en Stefaan Vercamer deden het voorstel om het minimumloon van niet-EU-spelers vast te leggen op 525.000 euro per jaar, en dit om kleine clubs te verhinderen dat ze nog niet-EU-spelers zouden ‘halen’. Graag ook meteen vastleggen dat alle spelers hierop, zoals elke burger, correct hun belastingen betalen. Ook willen enkele CD&V’ers dat de voordelen bij de sociale bijdragen voor topsporters, dus vooral voetballers, zouden herzien en vooral verminderd worden. Ook de sp.a heeft nu het voetbaldossier ontdekt. Meryame Kitir en Peter vanvelthoven willen niet langer dat voor betaalde sportbeoefenaars, jonger dan 26 jaar, de bedrijfsvoorheffing maar voor 20 procent moet doorgestort worden. Deze voorstellen zijn eindelijk een breuk met wat hun CD&V- en sp.a-voorgangers-ministers eertijds hadden beslist, en het is ook een overname van wat Barbara Pas (VB) hierover aankaartte, maar waarbij ze op een nietszeggend antwoord van N-VA-minister Van Overtveldt stuitte. Opvallend in het debat is de afwezigheid van onze Vlaamse sportminister.

Wereldvoetbalbond

Volgens de FIFA (Wereldvoetbalbond) heerst er mondiaal, en niet alleen in België, chaos door de ontsporingen op de transfermarkt. De FIFA stelt daarom voor dat in elk land een onafhankelijke instantie alle transfers en makelaarsgelden controleert; makelaars zouden ook geregistreerd moeten worden. De FIFA hoopt hierover in februari reeds de eerste resultaten te kunnen publiceren. Ook hier zal Declan Hill gelijk krijgen, als hij zegt dat de bobo’s van de voetbalbonden dit niet zullen kunnen, durven of mogen realiseren. Een voorbeeld : FIFA-baas Infantino hielp PSG (Parijs) en Manchester City om hun straffen, wegens het overtreden van de Financial Fair Play (de budgettaire regels van de UEFA), te ontlopen. PSG kocht Neymar voor 222 miljoen euro en Mbappé voor 175 miljoen euro ! De eigenaar van PSG is Nasser Al-Khelaïfi uit Qatar, genoemd bij het corrupte toekennen van de uitzendrechten voor het WK in Rusland dit jaar. De schatrijke Sheikh Mansour uit Abu Dhabi, is de eigenaar van Manchester City.

De oplossing

De enige weg om orde op zaken te stellen is dat in elk land de parlementen en het gerecht hun verantwoordelijkheid opnemen. De parlementen moeten zorgen voor een wetgeving die ook controle en sancties voorziet. Het gerecht startte bij ons, gelukkig maar, met een onderzoek naar recente matchfixing (wedstrijdvervalsing) in het voetbal, want de KBVB deed ter zake niets! In de Verenigde Staten nam het gerecht verantwoordelijkheid bij de aanklacht van wielrenner Armstrong en teambaas Bruyneel, die beiden levenslang geschorst werden wegens zware dopingmisdrijven. Niet de Amerikaanse wielerbond of de Internationale Wielerunie, wel de Amerikaanse justitie heeft Armstrong en Bruyneel aangeklaagd, vervolgd en veroordeeld. Natuurlijk zullen niet alle landen meewerken, maar dat mag niet beletten dat de Vlaamse wetgever en Vlaamse rechtbanken de sportwereld moeten zuiveren en hun plicht moeten doen.

PENANTI in (c) ’t Pallieterke.

Foto’s (c) Gazet van Hove.