Hove

De Streekvereniging Zuidrand organiseerde haar tweede netwerkmoment in cultuurzaal “Da Capo” aan de Lintsesteenweg in Hove. Samen met een goede honderd vrijwilligers, beleidsmakers, partners en sympathisanten blikte ze terug op het voorbije jaar en keek ze vooruit naar het komende werkingsjaar.

Een beetje geschiedenis

In 2017 werd de Streekvereniging Zuidrand opgericht. Ze voegt de werking van Azura, de Zuidrand dat Smaakt! En het landschapspark Zuidrand bij elkaar en voegt de nieuwe werking rond onroerend erfgoed via een intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst (IOED) toe. De Streekvereniging Zuidrand bestaat uit de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Kontich, Hove, Lint en Mortsel. Voor de werking rond Natuur en Landschap kan ze rekenen op de ondersteuning van de provincie Antwerpen. De Streekvereniging Zuidrand werkt met de steun van de gemeenten, de provincie Antwerpen, de Vlaamse overheid en de Europese Unie

Een jaar van ontmoeten en ontdekken

2019 wordt een jaar van ontmoeten en ontdekken in de Zuidrand”, vertelt burgemeester Bart Seldeslachts (Kontich), tevens voorzitter van de Zuidrand. “Het afgelopen jaar heeft het Zuidrand-team hard gewerkt om de bestaande en nieuwe deelwerkingen op elkaar af te stemmen en te integreren in één overkoepelende werking. Nu die eerste stap genomen is, wordt het tijd om de Zuidrand echt te ontmoeten en te ontdekken.

Zo kan je op Erfgoeddag in verschillende gemeenten van de Zuidrand oude ambachten ontdekken, en legt de Streekvereniging de link naar de verhalen over de voormalige Gevaert-fabriek in Mortsel met een virtuele toer. De Zuidrand ontdekken kan je ook op 12 mei, tijdens de Week van de Korte Keten, waar je in Aartselaar kan proeven van een lunch met enkele lokale hoeve- en streekproducten. Of ontdek de grote open ruimten in onze streek met de wandelkaart, de wandelapp of binnenkort met de nieuwe fietskaart van de Zuidrand.

De provincie Antwerpen trekt de werking natuur en landschap, door twee medewerkers in te zetten die projecten coördineren, schrijven en uitvoeren. Op die manier steunt ze de ontstane werking in overgang naar een vaste werking natuur en landschap in de Zuidrand”, vertelt provinciaal gedeputeerde Luk Lemmens. “Momenteel wordt er ingezet op verschillende projecten rond speelgroen, trage wegen, wandelen en fietsen, Nature Smart Cities en het open ruimte project ‘Zuidrand, open en beleefbaar’. In 2019 worden bijvoorbeeld met steun van de provincie een vlonderpad in Hof Ter Linden en een wilgenhut in de Reukens aangelegd. Door een groter netwerk van toegankelijke trage wegen, speelgroen en groene publieke open ruimten zoals de Boshoek, Hof Ter Linden en de Reukens wordt de Zuidrand een plaats waar het streekgevoel en identiteit kan beleefd worden door jong en oud.”

Elkaar ontmoeten doen we niet alleen tijdens netwerkmomenten zoals deze, maar we willen in 2019 ook bijvoorbeeld streekproducenten en horeca-uitbaters dichter bij elkaar brengen. Ook bij het project Burgers en Boeren staat ontmoeting tussen de landbouwer en de inwoner centraal. En door over de gemeentegrenzen heen te werken, ontmoeten gemeenten en vrijwilligers elkaar vaker in een gemeenschappelijk project”, stelt de Hovese schepen van Cultuur Gerda Lambrecht.

De Streekvereniging Zuidrand in ’t kort

De Streekvereniging Zuidrand is een samenwerkingsverband tussen zeven gemeenten (Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel), met steun van de provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid. Ze werkt aan projecten op het snijvlak van natuurbehoud, landschapszorg, open ruimte, erfgoedbeheer, toerisme en cultuurbeleving. Door de unieke samenwerking tussen overheden en veldwerkers wil ze de regionale identiteit versterken. De werking natuur en landschap wordt getrokken door de provincie Antwerpen.

Verdere info : www.dezuidrand.be , Wannes De Laender, coördinator Streekvereniging Zuidrand, wannes.delaender@dezuidrand.be , tel. 0483 / 56.01.68.

Toespraak schepen Gerda Lambrecht uit Hove :

“Welkom in de cultuurzaal Da Capo in Hove. Ik ben blij iedereen hier vanavond te mogen ontvangen voor het tweede netwerkmoment van de Streekvereniging Zuidrand.

De Zuidrand, wat is dat ? Die vraag krijg ik wel vaker.

De Zuidrand, dat is cultuur :

  • 7 klassieke concerten op evenveel locaties in onze gemeenten,
  • 30 klassen uit het 5de en 6de leerjaar die door een Tijdmobiel werden terug gekatapulteerd naar het verleden,
  • 3.721 foto’s en films die te bezichtigen zijn op een online beeldbank.

De Zuidrand, dat is toerisme :

  • 23 streekproducenten, goed voor bijna 100 streekproducten, waarvan we er jullie vandaag enkele voorschotelen,
  • 200 km aan wandellussen om onze streek te ontdekken,
  • 1.213 mensen die de wandelapp op hun smartphone hebben staan om samen met hun kinderen op een leerrijke manier kennis te maken met de Zuidrand.

De Zuidrand, dat is erfgoed :

  • 744 gebouwen die opgenomen zijn op de inventaris bouwkundig erfgoed, en waarbij meer dan 30 vrijwilligers uit onze gemeenten mee hebben gewerkt aan de controle ervan,
  • 65 beschermde monumenten,
  • 38 beschermde dorpsgezichten en
  • 4 beschermde cultuurhistorische landschappen.

De Zuidrand, dat is natuur en open ruimte :

  • een netwerk van 206 km aan trage wegen, dat nog elk jaar aangroeit,
  • bijna 3.000 hectare aan open ruimte,
  • 12 boeren en 17 vrijwilligers die burgers en boeren verbinden,
  • een fijnmazig netwerk van groen en blauw dat onze gemeenten met elkaar verbindt, tot in de dorpskernen.

Maar de Zuidrand is ook een groot netwerk aan vrijwilligers, beleidmakers, enthousiastelingen en trekkers. Mensen die met een hart voor hun gemeente en hun streek hun schouders zetten onder al deze projecten.

De Zuidrand, dat is kortom 7 gemeenten die samen dingen realiseren. Die er samen voor zorgen dat we onze streek en onze gemeente op de kaart zetten.”

Gerda Lambrecht

Schepen Onderwijs en Kinderopvang, Cultuur, Erfgoed en Bibliotheek voor Hove.

Foto’s © Gazet van Hove.