Hove

De schepen is bevoegd voor Omgeving, Bestuurlijke Organisatie en Lokale Economie (Personeel, Intergemeentelijke Samenwerking, Financiën en Ruimtelijke Ordening, incl. Vergunningsbeleid).

Kan u wat dieper ingaan op al uw bevoegdheden ?

LVDL : “Gemeentefinanciën : staan er goed voor. De trend van schuld-afbouw is bezig. Een symbolische belastingverlaging op de roerende voorheffing is reeds doorgevoerd. We gaan in Hove geen grote projecten opzetten. We hebben wel de ambitie om nog deze legislatuur een verlaging van de roerende voorheffing door te voeren. Dit is een correctie van een verhoging 12 jaar geleden met Hove Beweegt die veel te hoog is gegaan. Mensen met maar één pensioentje en een eigendom hadden het toen moeilijk.”

Fusies van gemeenten

LVDL : “We kijken uit naar welk akkoord er uit de bus zal komen met de volgende Vlaamse Regering. Een vrijwillige fusie interesseert ons niet. Onze voormalige gemeentesecretaris heeft een verkennersopdracht gekregen om te zien wat er mogelijk is. Hij zal zijn rapport begin september voorleggen. Er is stof tot samenwerking met meerdere gemeenten, niet één specifieke gemeente. We zullen stappen zetten als we de ruimte krijgen.”

Lokale economie (evt. markt)

LVDL : “We hebben het signaal gekregen van verschillende kanten voor de organisatie van een markt in Hove. Dit zal doorgaan in de omgeving van de kerk. Welk soort markt ? Nichemarkt ? In de middenstandsraad is de discussie bezig. We verwachten binnenkort een synthese van hun gesprekken. Mensen uit de plaatselijke voedingssector zien in een nieuwe markt geen concurrent, eerder de mogelijkheid om nieuwe mensen in Hove te ontvangen en zaken te doen.”

Ruimtelijke ordening

LVDL : “Voor Ph7 kunnen wij blijkbaar niets goed doen. Onze prioriteit is het ruimtelijke beleidsplan. Van het vlekkenplan moeten we naar het masterplan gaan dat juridisch afdwingbaar is. Plus een aantal dossiers managen en er doen inpassen.”

Nieuw gemeentehuis

LVDL : “In september 2018 hadden we hierover nog een gesprek met Studio DOT. Er waren drie mogelijkheden : 1ste de uitbouw van een nieuw gemeentehuis in de huidige Markgraaf. Men zou zeker de helft van dat gebouw moeten afbreken en vernieuwen. Dit zou ook meer mobiliteit in de omgeving brengen. Er is daar al genoeg drukte. 2de in de Paul van Ostaijenlaan een nieuwbouw plaatsen op de domeinen van de technische dienst. 3de de uitbreiding van het huidige gemeentehuis achteraan in de tuin. We willen een scenario ontwikkelen van gemeentehuis + sociaal huis + kunstacademie op dezelfde plaats. We zullen dit de eerstvolgende weken uitwerken.”

Nieuwe scoutslokalen

LVDL : “Het overleg is gestart met de scouts, samen met Jaanimo, het Jeugdig centrum en de eigenaar van de gronden, de dekenij Kontich. De gesprekken gaan door in een open geest, zonder dogma’s. De jeugdverenigingen zijn akkoord dat de lokalen een maximaal gebruik moeten krijgen. De huidige locatie tussen de twee scholen moet niet behouden blijven, het mag ook op een andere plek zijn, zoals bijv. de gronden Voet vlak naast de gemeenteschool.”

Algemeen directeur (vroegere ‘gemeentesecretaris’)

LVDL : “We werken nu met een open procedure : nieuw aanwerven, bevorderen of waarborgregeling. Begin september gaan we ermee van start. Als we rond de komende jaarwisseling een nieuwe algemeen directeur voor de gemeente hebben, zal het goed zijn.”

Foto’s © Gazet van Hove.