Hove

De pastorie van de Vredewijk stond al geruime tijd leeg en krijgt nu een andere bestemming. De woning, gelegen aan de Sint-Jozefkerk en het schoolcomplex van Regina Pacis 2 werd in 1968 gebouwd met prefab-elementen om pastoor Van Gaal een onderkomen te bezorgen. Deze priester ging in 1992 met pensioen en het pand werd toen gebruikt door de parochie en de kerkfabriek als vergaderruimte. Even vonden er vluchtelingen via het OCMW tijdelijk onderdak. Het gebouw geraakte in verval.

De kerkraad besloot om het pand een opknapbeurt te geven : het dak werd vernieuwd, het volledige huis geïsoleerd, de binneninrichting volledig vernieuwd tot een grote vergaderruimte voor max. 30 personen met alle moderne snufjes, het toilet vernieuwd, de voormalige garage werd een kantoorruimte, de keuken werd gemoderniseerd.

Het meubilair van de nabije kerk werd ook grondig aangepast, de helft van de kerk werd verhuurd aan de buren van volkssterrenwacht Urania die er een planetarium in onder brachten. “Zo werd een stukje van de hemel in de kerk binnengebracht” aldus Paul Vermeiren, voorzitter van de kerkraad en duiveltje-doet-al. De parking voor de kerk werd vernieuwd met asfalt en met groen. De kerk werd voorzien van een klok, deze van de kerk van het verdwenen havendorp Oordenen.

Hoeveel koste deze ingreep ? 400.000 euro, alles gedragen door de kerkfabriek, zonder tussenkomst van de gemeentebegroting. Er werden afspraken gemaakt met Urania en de school voor het gebruik van de parking. Is de kerkfabriek rijk ? Niet direct, de financies zijn gezond en er werden herschikkingen doorgevoerd voor de investeringen.

“We hopen dat deze vergaderruimte goed zal worden gebruikt. Sedert 1992 heeft deze parochie geen plaatselijke pastoor meer. Dit gebouw kan een nieuw centrum van gemeenschapsleven in de wijk worden. Hiervoor danken we voorzitter Paul Vermeiren als voorzitter van de kerkraad en als drijvende kracht van de werkzaamheden” aldus diaken Herman Jacobs. De voorzitter en zijn vrouw Ilse werden in de bloemetjes gezet. Nadien wijdde pastoor Paul Cools het geheel in en kon de receptie beginnen voor de vijftig opgedaagde genodigden.

Foto’s © Gazet van Hove.