HOVE

De gemeenteraad beschikt over de volheid van bevoegdheid ten aanzien van aangelegen van gemeentelijk belang met de mogelijkheid om in ruime mate bevoegdheden te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen. Dit geldt ook voor overheidsopdrachten. De gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van de overheidsopdracht. De gemeenteraad kan echter deze bevoegdheid delegeren aan het college van burgemeester en schepenen voor opdrachten die passen binnen het begrip van ‘dagelijks bestuur’ en voor opdrachten die door de gemeenteraad nominatief aan het college zijn toevertrouwd. Deze delegatie blijft geldig voor de duur van de legislatuur of totdat de gemeenteraad er een einde aan stelt.

Om de continuïteit en de vlotte werking van de diensten te garanderen, is het aangewezen om het begrip ‘dagelijks bestuur’ een ruime invulling te geven. Op die manier komt de gemeentelijke administratie niet in het gedrang en kan de gemeenteraad zich concentreren op het beleidsmatige aspect van het gemeentelijk beleid. Het vaststellen van het begrip ‘dagelijks bestuur’ behoort tot de bevoegdheid van de gemeenteraad. Voorgesteld wordt om het begrip ‘dagelijks bestuur’ als volgt te omschrijven : alle handelingen inzake overheidsopdrachten die betrekking hebben op alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het exploitatiebudget, alle uitgaven waarvoor kredieten voorzien zijn op het investeringsbudget en waarvan het bedrag niet hoger is dan het bedrag vermeld in artikel 92 van de wet van 17 juni 2016 (opdrachten beperkte waarde, op dit moment 30.000 EUR excl. BTW) en alle uitgaven van het investeringsbudget die betrekking hebben op onderhoud of instandhouding van de gemeentelijke infrastructuur en/of patrimonium (aankoop van materialen voor onderhoud van wegen, openbaar domein en gebouwen). Naast de items die vallen onder het dagelijks bestuur delegeert de gemeenteraad ook alle opdrachten die de raad nominatief aan het college van burgemeester en schepenen toevertrouwt. Deze nominatieve lijst zal steeds afzonderlijk aan de gemeenteraad worden voorgelegd.

De gemeenteraad is ook bevoegd voor het vaststellen van de procedure en de voorwaarden voor het beheer van de schuld, in het bijzonder voor het aangaan van leningen en het herschikken van bestaande leningen. De gemeenteraad kan deze bevoegdheid delegeren aan het college van burgemeester en schepenen binnen het begrip ‘dagelijks bestuur’. Deze delegatie is belangrijk omdat soms op zeer korte termijn beslissingen dienen genomen te worden om de beste marktvoorwaarden te kunnen garanderen. Over het aangaan en het beheer van de schuld, die rechtstreeks invloed heeft op de autofinancieringsmarge, zal minstens tweemaal per jaar gerapporteerd worden : bij de opmaak en elke aanpassing van de financiële meerjarenplanning en bij de jaarrekening. Ook voor beleggingen met een looptijd van langer dan één jaar is het om dezelfde redenen wenselijk deze bevoegdheid aan het college van burgemeester en schepenen te delegeren binnen het begrip ‘dagelijks bestuur’.

Ook de invulling van het begrip ‘voorafgaandelijk visum’ wordt opnieuw bekeken. Het voorafgaand visum van de financieel directeur houdt in dat de wettigheid en de regelmatigheid onderzocht wordt van verbintenissen voordat er wordt overgegaan aan de gunning. Het voorafgaand visum wordt verleend op alle voorgenomen verbintenissen die het bestuur wenst aan te gaan. Er wordt een uitzondering gemaakt voor de verbintenissen die betrekking hebben op dagelijks bestuur en de waarde hebben van minder dan 8.500 EUR (excl. btw).

Foto’s (c) Gazet van Hove.