Traditioneel wordt er in de oudejaarsperiode heel wat vuurwerk afgestoken, maar dat is sinds dit voorjaar verboden in heel Vlaanderen. Toch leeft amper 1 op de 5 gemeente dat verbod na, blijkt uit een rondvraag van VTM Nieuws en de krant Het Laatste Nieuws.

Heel wat gemeenten hanteren eigen regels en uitzonderingen, zelfs in heel wat buurgemeenten gelden er compleet andere regels. Zo is er een verschil tussen buurgemeenten Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel. In de eerste is het verbod van toepassing, in Londerzeel geldt een uitzondering op oudejaarsavond, zegt burgemeester Conny Moons.

In de meeste Vlaamse gemeenten kan u wel een GAS-boete verwachten bij het afsteken van vuurwerk zonder toestemming of buiten de voorziene tijdspanne, meestal van ongeveer 23 uur op 31 december tot 1 uur op 1 januari.

Sowieso raden de meeste gemeentebesturen het afknallen van vuurwerk af, en ook vanuit de Vlaamse brandweerzones is er de vraag om geen vuurwerk af te schieten : “Ambulanciers zijn elk jaar getuige van dramatische ongevallen met vuurwerk”, volgens de brandweer. “Vuurwerk kan je niet alleen levensgevaarlijk verwonden, het kan ook brand veroorzaken.”

Sommige politiezones zullen drones met camera’s inzetten om vuurwerkschutters te lokaliseren … en nadien volgt de rekening.

Onze regio :

Hove

Toegestaan mits toestemming
Burgers die vuurwerk willen afsteken op privéterrein moeten dat eerst aanvragen bij de burgemeester.

Edegem

Toegestaan mits toestemming
Burgers die vuurwerk willen afsteken op privéterrein moeten dat eerst aanvragen bij de burgemeester. Geen vuurwerk door gemeente met oudjaar. Op specifieke vraag van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (grondgebied Edegem) en brandweer.

Kontich

Toegestaan mits toestemming
In Kontich is vuurwerk verboden maar de burgemeester kan een uitzondering toestaan. Als ze het aanvragen staat burgemeester Barrt Seldeslachs het meestal wel toe.

Lint

Toegestaan mits toestemming
Burgers die vuurwerk willen afsteken op privéterrein moeten dat eerst aanvragen bij de burgemeester.

Boechout

Toegestaan mits toestemming 
Boete ? GAS-boete (max 250 euro)
Gemeente doet zelf geen eindejaarsvuurwerk. Het mag voor particulieren, mits een schriftelijke aanvraag bij de burgemeester, tussen 23.30-0.30u. Afhankelijk van de plaats van ontsteking zal hij de toestemming al dan niet geven.

 

Mortsel

Toegestaan mits toestemming
Burgers die vuurwerk willen afsteken moeten dat eerst aanvragen bij de stad. De stad zelf gebruikt diervriendelijk vuurwerk op de Nieuwjaarsdrink.

Lier

Toegestaan
Boete ? GAS-boete (max 350).
Het afsteken van feestvuurwerk tijdens nieuwjaarsnacht mag, uitzonderlijk zonder voorafgaande toelating, van 0 tot 1 uur.

Antwerpen

Verboden
Boete ? GAS-boete tot 350 euro .
In de stad Antwerpen mag geen vuurwerk afgestoken worden op oudejaar. (Tenzij je op voorhand een toelating hebt aangevraagd bij de burgemeester, maar voor oudjaar wordt die doorgaans geweigerd). De stad organiseert zelf een vuurwerk op 31 december boven de Schelde.

Info : Het Laatste Nieuws.

Foto’s (c) Gazet van Hove.