Straks om 18.00 uur begint tot maandagochtend 6.00 uur weer een actie van de federale en de lokale politie tegen dronken rijden achter het stuur onder de noemer ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’. Overal in België zal de politie intensief controleren op rijden onder invloed. Een gewaarschuwd mens is er dus twee waard !

Rond deze periode gaan er overal veel nieuwjaarsrecepties door ! Het is de bedoeling van deze aangekondigde actie om iedereen bewust te maken van het gevaar van rijden onder invloed. De politie wijst op mogelijke alternatieven, zoals een BOB aanduiden, met de taxi of het openbaar vervoer reizen, of ter plaatse overnachten. “Die keuzes moeten voor iedereen gewoontes worden”, aldus de politie.

glaasje op, laat je rijden …

Dodelijke afloop

Bij de vorige uitgave van het ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ – in juni 2019 – hadden 618 bestuurders (1,67 procent) te veel gedronken. Zo’n 37.000 autobestuurders moesten toen blazen. Bij de vorige ‘wintereditie’ – medio januari 2019 – was 1,7 procent van de bestuurders boven zijn/haar theewater … Het gaat wel de goede kant uit, maar toch is er nog waakzaamheid geboden. In 2018 werden 4.710 letselongevallen en ongevallen met dodelijke afloop geregistreerd op onze wegen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken was. Dat was een verhoging tegenover 2017. De cijfers voor 2019 zijn nog niet volledig bekend, maar uit de eerste vaststellingen blijkt dat er nog heel wat moet gebeuren om de ingesteldheid van de bestuurders te veranderen.

De negende uitgave van het ‘weekend zonder alcohol achter het stuur’ valt in de wintercampagne van BOB, die loopt sinds 29 november 2019 en duurt nog tot en met 3 februari 2020. De ‘zomereditie’ van deze actie vindt dit jaar plaats van 19 tot 22 juni.

Foto’s (c) Gazet van Hove.