Van 18 tot 25 september vieren we de vijfde verjaardag van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Tijdens de campagneweek zetten gemeenten hun lokale duurzame helden in de bloemetjes. In 2020 focussen we op duurzame initiatieven in tijden van corona.

Op 25 september viert de hele wereld de vijfde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties : zeventien doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd.

 

Samen met tientallen andere Vlaamse steden en gemeenten viert Hove die verjaardag een hele week lang : van 18 tot 25 september hangen we de SDG-vlag uit aan het gemeentehuis en zetten we onze eigen ‘Duurzame Helden’ in de kijker. Deze helden zijn Hovese burgers, scholen, organisaties, bedrijven of andere groepen die op hun manier bijdragen aan een duurzame samenleving. Zij worden de lokale gezichten van de mondiale doelstellingen.

Focus op corona

De focus dit jaar ligt op ‘coronahelden’. De corona-epidemie wijst ons op het belang van duurzaamheid en globale verbondenheid en ze legt de verbanden tussen de sociale, ecologische en economische dimensies van duurzaamheid bloot. Met de Week van de Duurzame Gemeente willen we duurzame inspanningen in tijden van corona in de bloemetjes zetten. Het gaat om mensen en organisaties die bijzondere inspanningen hebben geleverd de voorbije maanden en die zich ook in de toekomst blijven inzetten voor een duurzame wereld.

Ben jij in je dagelijkse leven (in je job, je hobby, je vereniging) bezig met thema’s als armoede, gezondheid, welzijn, milieu, energie, onderwijs, vrede, gelijkheid, consumptie, mondiale samenwerking ? Dan ben jij ongetwijfeld een Duurzame Held ! Hove pakt graag uit met jou als inwoner: stel je snel kandidaat via ontwikkelingssamenwerking@hove.be . Ken je andere mensen die zich dagelijks inzetten om van Hove een aangenamer, positiever, veiliger, gezonder, eerlijker, rechtvaardiger, duurzamer plekje te maken ? Geef ook gerust hun namen door !

www.duurzamegemeente.be

Foto’s (c) Gazet van Hove.